Opinia Timisoarei

Prapad in livezile din Timis si Arad din cauza frigului. Pomi in floare, salvati cu utilaje care sufla aer cald. Fermierii lupta cu gerul ca sa nu-si piarda fructele. VIDEO

TIMIȘOARA. Necaz mare pe proprietarii de livezi din România. Temperaturile scăzute din ultimele nopți i-au făcut pe cultivatorii de pomi fructiferi să caute mijloace pentru a salva producția de anul acesta.

CITESTE SI: Va fi decorat cu plante cataratoare iluminate cu proiectoare. Podul subred din Timisoara pentru modernizarea caruia se ‘bat’ 5 constructori. Va costa 8 milioane de euro

Unii au făcut focuri din baloți de paie la marginea plantațiilor, alții au folosit utilaje speciale care să sufle aer cald pentru a crește temperatura în jurul pomilor.
Chiar și așa, fermierii spun că pierderile pot ajunge și până la 50 la sută.

Cristian Găină are o plantație tânără de măr și prun, pe 10 hectare, la limita dintre județele Timiș și Arad. S-a pregătit din timp pentru nopțile cu temperaturi negative și a achiziționat un sistem mobil de încălzire.
Noaptea trecută, la marginea comunei Zabrani, acolo unde are livada, au fost minus 6 grade Celsius, așa că fermierul a pus în funcțiune echipamentul pentru încălzirea pomilor. Acesta folosește un gaz cu care împrăștie aerul cald la nivelul solului.

Aplicând tehnologia, cred că undeva la 15-20 la sută este per global pierderea, pentru că nu toate soiurile de prun, nici mărul pe care-l avem în spate nu este înflorit, e la nivel de buton, și acolo nu avem pierderi. Dar la soiurile de prun, undeva la 10-15 la sută ar fi zona afectată„, explică pomicultorul Cristian Găină.

Cu toate că pomicultorii au folosit sistemul de încălzire întreaga noapte, există totuși pierderi. Acestea nu sunt însă foarte mari. Proprietarul livezii estimează că vor fi între 15 și 20 la sută din producție.

E clar că pomii care sunt mai apropiați au și un șoc termic față de cei care sunt mai depărtați. După care, aparatul începe să recircule, și tot așa se fac plimbări, 3-4-5 ore, cât timp temperatura stă undeva sub minus 3, minus 4 grade, pentru că acolo este pericolul de a fi afectate florile„, adaugă fermierul.

Cele mai mari pierderi sunt la plantațiile de cais și piersic. De altfel, aceștia au înflorit mai devreme. Cei care însă au ales să cultive mai multe soiuri, cu inflorire mai tarzie, au avut noroc.

Partea de floare este un pic ofilită. Și petala este un pic mai închisă la culoare. Este un pom care este afectat. Aici există un risc de productivitate scăzută, undeva la 25-30 la sută. Pentru că, pe căldură foarte mare, sunt soiuri care au și o a două înflorire„, adaugă Cristian Găină, proprietarul livezii de la Zabrani.

VIDEO: George Stefanita

Anul trecut, producția de fructe a scăzut cu 10 la sută. Printre cauze se numără scăderea suprafețelor cultivate, dar și a randamentului producției. Și asta ca efect al temperaturilor ridicate de vara trecută, când termometrele au depășit în mod constant 35-38 de grade.

Acum, meteorologii nu vin cu vești bune pentru perioada imediat următoare. Ei spun că joi va fi o nouă noapte cu temperaturi de minus 4, minus 5 grade în Banat, așa că emoțiile celor care au livezi, nu au trecut.

 

Exit mobile version