TIMISOARA. Nu au mai fost astfel de fenomene meteorologice de 3-4 ani, in vestul tarii. Seceta extrema insotita de arsita prelungita a devastat culturile banatenilor, iar acum agricultorii se vad nevoiti sa intinda mana la stat si sa ceara despagubiri.
Aceste despagubiri pe care agricultorii spera sa le primeasca, cu siguranta ca nu vor acoperi in intregime pagubele, insa cel mai probabil ii vor ajuta sa supravietuiasca.
Reprezentanti de la fiecare primarie de comuna din judetul Timis, alaturi de cate un specialist de la Camera Agricola sunt in plin proces de evaluare a pagubelor, iar acestea nu sunt deloc putine.
Nicolae Oprea, specialist in agricultura la nivelul Consiliului Judetean Timis, spune ca zeci de mii de hectare de teren agricol din judet au fost afectate de seceta. Aproape tot judetul este afectat, iar pagubele sunt imense. Culturi de porumb, de floarea soarelui si de soia sunt pur si simplu nimicite de soare.
”Inca nu se stie exact suprafata afectata de seceta, nu sunt depuse toate procesele verbale de constatare. Sunt suprafete intinse in totalitate afectate acolo unde porumbul nu a legat sau a legat partial sau incomplet. Suntem in faza extrema a secetei si a temperaturilor ridicate si a arsitei. Seceta insotita de arsita nu a mai fost in ultimii 3-4 ani in vestul tarii. Abia catre sfarsitul lunii vom face primele evaluari si vom vedea care sunt pagubele”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Oprea.
Procesele verbale de constatare a pagubelor vor fi trimise la Ministerul Agriculturii si in functie de suprafetele afectate de seceta se vor stabili si sumele ce vor fi date ca ajutor.
Cele mai afectate zone sunt in jurul localitatilor Tormac, Sipet, Deta, Denta, Jamu Mare, Voiteni, Gataia, Banloc, Giera si Lugoj.
Nicolae Oprea a mai spus ca, din pacate, urmarile secetei vor avea efecte negative pe termen mai lung, in sensul ca alimentele se vor scumpi.
”Vor creste preturile la alimente de la seceta extrema. Cei care lucreaza in zootehnie nu vor mai avea mancare pentru animale, iar cei care recolteaza porumb vor ridica pretul. In general, preturile la produsele agricole vor creste, astfel ca se vor scumpi uleiul, faina. De asemenea, la furaje va fi o problema pentru ca cei care cresc animale nu au furaje. Si preturile la floarea soarelui va creste, cu siguranta. Vor fi cresteri de preturi si la legume si fructe, deoarece si acestea sunt afectate de seceta. Produsele autohtone vor fi foarte putine pe piata, in toamna, astfel ca cel mai probabil ne vom baza pe ce importam”, a mai spus pentru opiniatimisoarei.ro Nicolae Oprea.
Urmeaza ca Ministerul Agriculturii sa emita un act normativ pentru a stabili cine si in ce masura va putea beneficia de ajutor de la stat pentru culturile afectate de seceta. Anul trecut aceste ajutoare s-au dat agricultorilor indiferent daca si-au asigurat culturile sau nu.