TIMISOARA. Operatiune de amploare in aceasta dimineata a procurorilor DIICOT Timisoara si a politistilor de Directia Generala Anticoruptie, respectiv de la Politia de Frontiera, Directia Politiei Transporturi si jandarmi.
Este vizata o grupare infractionala ce cuprinde zeci de angajati care golesc depozitele de motorina din depoul Regionalei Timisoara si rezervoarele de combustibil ale locomotivelor, de cativa ani.
Anchetatorii vorbesc de un prejudiciu de aproape 1 milion de euro.
Ofiterii DGA si procurorii DIICOT au descins in 44 de locatii, la Depoul de locomotive, la Regionala de Transport Calatori Timisoara, la biroul Politiei Transporturi Feroviare din Gara de Nord, la locuintele mai multor angajati CFR, dar si la o firma privata.
Din filiera faceau parte, sustin anchetatorii, intreaga conducere a Depoului de Locomotive si liderul de sindicat, peste 20 de mecanici de locomotiva, angajati ai Laboratorului de Determinari fizico-chimice, un politist de la Transporturi Feroviare si un om de afaceri.
Potrivit oamenilor legii, angajatii de la depou ‘aveau grija’ sa majoreze in documente consumul de motorina destinata alimentarii locomotivelor.
Surplusul de combustibil din gestiune astfel obtinut ajungea apoi la o firma privata care avea sediul chiar la marginea Depoului CFR din Timisoara. Mai departe, motorina era vanduta la preturi mai mici decat cele de pe piata, iar castigul se impartea intre membrii gruparii.
Anchetatorii sustin ca filiera opera inca din 2010, astfel ca in ultimii 5 ani, reteaua a facut ‘disparute’ zeci de mii de tone de motorina de la CFR Calatori.
In urma perchezitiilor din aceasta dimineata, 40 de persoane urmeaza sa fie ridicate si duse la audieri la sediul DIICOT Timisoara.
Procurorii vorbesc de comiterea mai multor infractiuni, intre care constituire de grup infractional organizat, infractiuni de coruptie, santaj, fals si delapidare.
In cadrul perchezitiilor, oamenii legii au gasit instalatia prin care motorina furata de la CFR era transferata catre firma privata.
UPDATE 1: Printre suspectii care vor ajunge in fata procurorilor DIICOT Timisoara se numara: Ioan Bolos – liderul Sindicatului Mecanicilor de Locomotiva, gestionarul sef al Depoului – Gheorghe Borza, seful Depoului – Cristian Jigoria, adjunctul Depoului – Alina Apostol si contabila sefa – Silaghi Florina.
UPDATE 2:In biroul gestionarului sef al Depoului, Gheorghe Borza au fost gasiti 85.000 lei, 2.000 euro, forinti, dolari, precum si mai multe sticle de whisky.
UPDATE 3: La grupul infractional au aderat in timp si alte persoane angajate in cadrul Depoului de Locomotive care si-au facut, independent de filiera si ‘propria afacere’. Acestea furau de la Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori, direct din rezervoarele locomotivelor. Sustrageau intre 100 si 200 de litri odata si vindeau pe cont propriu combustibilul.
UPDATE 4: Surse din randul anchetatorilor spun ca cei din conducerea Depoului de Locomotive, prin constrangere si amenintarea cu detasarea in alte unitati ori cu desfacerea contractului de munca au determinat mai multi mecanici de locomotiva sa sustraga diferite cantitati de combustibil.
UPDATE 5: Angajatii laboratorului de Determinari fizico-chimice, utilizand formule de calcul fictive in buletinele de analiza, au permis producerea surplusului de motorina in gestiune, mai sustin anchetatorii.
UPDATE 6: Anchetatorii au gasit nu mai putin de 150.000 de euro cash in cele doua locuinte ale gestionarului sef al Depoului de Locomotive Gheorghe Borza, care au fost perchezitionate in aceasta dimineata la Timisoara.
UPDATE 7: CFR Calatori arata, intr-un comunicat de presa, ca ”actiunea” de la Timisoara, care are ca scop ”stoparea furturilor de combustibil”, a fost initiata de CFR Calatori, cu mai mult timp in urma, in colaborare cu Politia Transport Feroviar si DIICOT.
Conform sursei citate, actiunea vizeaza mai multi angajati – mecanici de locomotiva, sefi de tura, sefi de depou, lideri de sindicat, CFR Calatori luand deja masuri pentru inlocuirea mecanicilor retinuti, ”astfel incat sa nu existe disfunctionalitati in serviciile de transport oferite pasagerilor”.
Actiunea de la Timisoara face parte dintr-o serie de actiuni ce au ca scop stoparea furturilor, spagilor si calatoriilor frauduloase, precizeaza CFR Calatori.
”Este absolut necesar sa stopam aceste practici care pagubesc o companie publica sustinuta de stat, prin contributia fiecarui roman. Pasagerii nostri merita respectul oamenilor, iar respectul trebuie sa porneasca cu o curatenie, in primul rand, din interior ”, a declarat Iosif Szentes, directorul general al CFR Calatori.