Deficitul de psihologi se rasfrange cel mai mult asupra elevilor, care daca au o problema personala nu o pot discuta in grupul consiliat de profesori. in plus, cazurile de violenta din scoli continua sa creasca. Numai in ultimele luni ale anului trecut, potrivit unui raport realizat de IsJ Timis, in peste 200 de scoli s-au inregistrat acte de violenta intre elevi.
”Avem 58 in scolile normale din judet si mai avem cinci in Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica Timis. Ei sunt profesori consilieri, pentru ca multi sunt specializati pe pedagogie, deci sunt cam 63 de psihologi in tot judetul. Unii au o scoala in Timisoara si cate una, doua in judet”, povesteste Simona Jugariu, directorul CJAP Timis. si inspectorul scolar general din Timis, Marin Popescu, considera ca numarul psihologilor este mult prea scazut.
”Nu avem suficienti, mai ales in zona rurala, care nu este acoperita. Fizic, nu au timp sa vorbeasca cu atatia copiii si sa ii consilieze. Nu prea putem vorbi nici de eficienta psihologilor atata timp cat avem un numar foarte mare de elevi arondati. Este decisiv rolul psihologului in scoala. Este un big brother al elevilor si profesorilor”, ne-a spus Marin Popescu.
Culmea, ”big brother-ul” elevilor si profesorilor preda totodata si ore de psihologie, asa ca in norma de 18 ore pe care o are pe saptamana nu poate sa ofere asistenta psihopedagogica atat de necesara.
”Sunt psihologi care au 1.200 – 1.300 de elevi in grija. Tocmai de aceea fac consiliere de grup, nu individuala. si mai ales in 18 ore pe saptamana, ei trebuie sa si predea psihologie, nu au fizic timp. Trebuie sa fie 800 de elevi la un profesor consilier”, precizeaza Simona Jugariu, care este si psiholog.
Potrivit acesteia, nu numarul mic de psihologi duce la cresterea cazurilor de violenta, dar acestia nici macar nu se pot ocupa cum trebuie de copiii cu probleme.
”E vorba mai mult de mediul social si mediul economic si tot mediul acesta din jurul nostru care duce la un grad mai ridicat de violenta. Oricum, noi mai mult facem faza de preventie. Cand ajungem deja sa intervenim pe cazuri violente, nu putem sa lucram decat cu doua – trei cazuri pe scoala, pentru ca sunt de lunga durata si nu avem timp. Majoritatea dintre noi lucram la prevenirea violentei, prin tot felul de campanii”, ne-a mai spus directorul CJAP.
Ce este si mai grav este faptul ca de anul scolar viitor, necesarul de consilieri va creste odata cu obligativitatea clasei pregatitoare. Daca acum este suficient un psiholog la 800 de elevi, in cazul prescolarilor, la toamna, pentru acelasi numar de copii sunt necesari doi specialisti.