TIMISOARA. Timisoara marcheaza inca o premiera nationala, odata cu semnarea unui nou proiect transfrontalier, intre Romania si Serbia.
Echipa de cercetatori de la centrul OncoGen din cadrul Spitalului Judetean din Timisoara va primi aparatura de cea mai inalta performanta, cu ajutorul careia diagnosticul si tratamentul in cancere vor fi mult mai precise.
„Aparatura pe care o luam este, in principal, aparatura de secventializare si diagnostic la nivel genetic, la nivel de ADN, pentru a dezvolta, in OncoGen, cel mai puternic centru de diagnostic personalizat si de tratament personalizat din Romania. Tratamentul nu se realizeaza in centrul nostru, el se realizeaza in unitatile de profil, dar noi putem pune diagnosticul la nivel molecular si, dupa aceea, avand acces la bazele de date de la nivel mondial, contra cost, cu citostaticele care dau cele mai bune rezultate, combinatiile cele mai bune, putem ameliora tratamentul unor categorii de pacienti, aceia care nu raspund asa cum se asteapta specialistul oncolog la tratamentul standard sau la care am putea avea surpriza ca au alt diagnostic sau forme de cancer diferite de cele care au fost diagnosticate anterior. In Romania, inca diagnosticul in boala canceroasa mai pune probleme. Pentru noi, cu aceasta aparatura, nu exista probleme de erori de diagnosticare, iar diagnosticul la nivel molecular permite corelatia cu un tratament care in tarile avansate a imbunatatit cu 80% randamentul tratamentului”, spune Virgil Paunescu, coordonatorul Institutului OncoGen din Timisoara.
Practic, cresc enorm sansele descoperirii bolii, iar apoi cele ale aplicarii unui tratament adecvat si de precizie. Iar asta va conduce in mod nemijlocit la salvarea unui numar mult mai mare de bolnavi de cancer.
La Timisoara vor ajunge, odata cu pornirea acestui proiect, aproximativ 3 milioane de euro. Aproape aceasi suma va merge si la Spitalul Judetean din Resita, care, cu ajutorul acestor bani, isi imbunatateste conditiile de tratament si diagnostic in cancer, avand o unitate de tratament a pacientilor cu aceasta boala.
Proiectul a putut fi castigat si cu ajutorul Consiliului Judetean Timis, care a alocat banii necesari derularii proiectului, pana la rambursarea sumelor.
„CJT este parte in acest proiect, prin asigurarea partii financiare a acestui proiect strategic de cooperare transfrontaliera Romania-Serbia. Este un proiect extrem de important, in primul rand pentru ca domeniul sanatatii este de importanta zero pentru Consiliul Judetean Timis. Tinand cont ca este un proiect strategic si a avut nevoie de finantare in avans, pana se obtine rambursarea de la Uniunea Europeana, am fost cu totii de acord sa sustinem acest proiect”, a spus Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis.
Reprezentantii Spitalului Judetean spun ca, odata cu semnarea contractului pentru aceasta noua investitie la OncoGen, numarul proiectelor castigate in domeniul cercetarii, in ultimii ani, a ajuns la 4.
„Este un proiect transfrontalier in valoare de 12 milioane de euro, din care peste 3 milioane de euro sunt alocati Spitalului Judetean Timisoara. Este o sursa de finantare extrem de importanta, pentru ca dovedim, prin aceasta preocupare pe cercetare, ca dorim sa atragem fonduri extrabugetare, pe langa celalalte, pe care le obtine spitalul. Suntem la al patrulea proiect castigat in ultimii 7 ani, incepand cu institutul OncoGen, un proiect de aproximativ 20 de milioane de euro, bani ce au fost adusi Spitalului Judetean. Durata acestui proiect este de 42 de luni, incepand de azi, data semnarii contractului”, a spus medicul Marius Craina, managerul Spitalului Judetean Timisoara.
Pe de alta parte, la finalizarea proiectului, cu ajutorul finantarii din partea Uniunii Europene, partenerii din Serbia, vor termina constructia unui corp de spital cu trei etaje, ce va adaposti sectiile de ginecologie si neonatologie, o maternitate, sali de operatie si terapie intensiva, dar si sectiile de chirurgie si urologie, in localitatea Pojarevac.
Dotarea cu aparatura medicala si elaborarea unui software dedicat fac parte din proiectul transfrontalier pe care OncoGen l-a castigat. Valoarea totala a proiectului se ridica la 12 milioane de euro, din care 3 milioane vor ajunge la Timisoara. Pana in prezent, in cei aproape doi ani de la deschidere, Institutul OncoGen a reusit sa castige 3 proiecte pe fonduri europene, astfel ca cercetarile pentru dezvoltarea de imunoterapii in cancer pot avansa de la o zi la alta.