TIMISOARA. Un barbat care a suferit un accident vascular cerebral a fost salvat de o echipa complexa de medici de la Spitalul Judetean Timisoara, fiind supus unei operatii complicate, dar care i-a oferit sansa nu doar sa scape cu viata, ci sa se si recupereze intr-un timp record.
Barbatul era in coma atunci cand a ajuns la el Ambulanta. A fost intubat si transportat la Unitatea de primiri Urgente de la Spitalul Judetean din Timisoara, in stare grava. Echipa de medici de la Urgente, neurologii si radiologii au colaborat perfect, sub presiunea timpului. Practic, singura interventie care putea salva viata pacientului trebuia facuta in mai putin de 6 ore de la accidentul vascular cerebral, pentru a avea sanse de reusita.
„Ne putem mandri ca am ajuns la un numitor comun, dupa o pregatire de aproape doi ani de zile si toata lumea stie ce are de facut, exista o procedura deja foarte bine stabilita. De la momentul initial, de la primul contact cu pacientul, de la domiciliu, se anunta deja unitatea UPU, se pregatesc si se preconizeaza pasii urmatori. Toata lumea are disponibilitate maxima in a-si face treaba si, in acest context, intr-un interval de timp extrem de redus, se pot realiza toate aceste conexiuni care au ca rezultat salvarea unei vieti. Tot acest efort vizeaza inclusiv recuperarea pacientrului care, in lipsa acestor tehnologii si a acestor oameni minunati , s-ar transforma intr-un caz social, cu handicap ireversibil” a declarat medicul Florin Birsasteanu.
Interventia propriu zisa a fost realizata de o echipa formata din patru medici, asistati de anestezisti. Doi dintre chirurgi se pregatesc in strainatate, mai precis in Franta, in aceasta specializare extrem de moderna si performanta si revin in Romania pentru a participa la interventii in care factorul timp este esential. Este vorba despre o trombectomii mecanice, adica extragerea cheagului de sange care blocheaza circulatia in arterele creierului printr-o interventie minim invziva.
„Pentru pacientii care reprezinta cazuri grave, cu ocluzii pe o artera mai mare si mai importanta, exista aceasta medtoda complementara si foarte moderna, care nu s-a introdus nici in strainatate, in centrele mari, decat de aproximativ sase sau sapte ani si care consta in tentativa de extragere a cheagului de sange mecanic. Practic se „agata” cheagul, de obicei cu un stent si se trage afara, ajungand la cheag prin artere. De cele mai multe ori se foloseste artera femurala, cateterele sunt urcate pana la nivelul creierului, sub control radiologic, folosind angiograful” a precizat dr. Raoul Pop, unul dintre medicii care a efectuat interventia in acest caz.
Operatia a fost efectuata, in premiera in Romania, de echipa formata din dr. Raoul Pop, dr. Cristian Mihalea, dr. Adrian Tutelca si dr. Dan Mihoc si a durat 3 ore
La 24 de ore dupa interventie pacientul s-a trezit din coma fara probleme neurologice semnificative, iar in prezent se afla internat pe sectia de Terapie Intensiva.
O astfel de operatie este extrem de costisitoare, pentru ca doar partea de angiografie se ridica la aproximativ 5000 de euro, dar medicii spun ca este, de fapt, de nepretuit, pentru ca nu doar ca salveaza viata pacientului, dar ii ofera acestuia sansa de a-si relua viata, inclusiv pe cea profesionala.
Datorita existentei unei echipe de medici specializati, a structurii unitare a unitatii spitalicesti si a colaborarii excelente intre echipele implicate in salvarea unui pacient care are nevoie de o astfel de operatie, Spitalul Judetean din Timisoara poate oferi sansa la o viata normala nu doar pacientilor din Timis si din judetele limitorfe, ci si a celor din zone mai indepartate, care pot fi transportati la spital inclusiv cu elicopterul, pentru a ajunge la timp.
Acest gen de operatie nu poate fi insa aplicat tuturor pacientilor care au suferit un accident vascular cerebral, medicii avand criterii precise in functie de care decid cel mai bun tratament.