TIMISOARA. Primaria Timisoara vrea sa faca economie la curent. A platit aproape 19.000 de euro unei firme olandeze pentru o aplicatie si un sistem de eficientizare energetica montat doar pe 50 de stalpi de iluminat din Parcul „Ion Creanga”, ce urmeaza sa fie testat marti seara.
Practic, un angajat al Primariei Timisoara va merge in parc si va apasa pe un buton de pe smartphone pentru a stinge sau a aprinde becurile sau pentru a micsora intensitatea luminii.
„Avem in premiera nationala un sistem inovator de eficientizare energetica pentru iluminatul public. Este un sistem de comunicatie care a fost montat pe 50 de stalpi din Parcul Copiilor si care permite controlul de la distanta a intensitatii luminii, a aprinderii sau stingerii becului si care raporteaza o eventuala defectiune in functionare. Este un sistem inovator nu doar prin eficientizarea energetica pe care o estimam noi, o reducere de 35% a consumului de curent electric, dar si prin faptul ca deschide posibilitatea unor aplicatii ulterioare extrem de importante. Vorbim de posibilitatea de a conecta la acest sistem senzori de poluare, senzori de trafic, senzori de miscare inteligenti. E o forma de a ne indrepta catre ceea ce, in momentul de fata, e la moda in toata Europa, dar si foarte necesar: notiunea de smart city”, ne-a declarat viceprimarul Timisoarei, Dan Diaconu.
Potrivit edilului, acest sistem este folosit pentru prima data in Romania la Timisoara. In Parcul Copiilor exista corpuri de iluminat cu lampi clasice inalte de 4 metri. Sistemul implementat de firma olandeza este bazat pe tehnologie wirelles de radio-comunicatie, sustine Diaconu. Cei 50 de stalpi din zonele „Campia elfilor” si „Comori ascunse” amplasate la intrarea dinspre Michelangelo au fost echipati cu senzori radio.
„Practic, pe 50 de stalpi, care au fost echipati cu acest sistem, pornirea si oprirea iluminatului se realizeaza de la distanta, de pe laptop sau de pe smartphone, cu posibilitatea de a reduce nivelul de iluminare tot de la distanta, in orele de trafic redus, cu alarmare in caz de defectiune. Este implementat de catre o firma olandeza. Aplicatia presupune montarea pe fiecare bec a unei retele de senzori radio, sistem de control programabil, pe sursele de iluminat existente, cu GPRS si aplicatie soft. Suma platita este de 83.000 de lei, pe care o vom amortiza intr-un an si jumatate. Fiecare bec poate fi stins manual, poate fi redus nivelul de intensitate”, ne-a mai spus Diaconu.
Momentan, sistemul a fost montat doar pe 30% din stalpii de iluminat existenti in parc, din totalul de 256. In conditiile in care conducerea Primariei Timisoara se declara multumita, acesta ar putea fi extins in tot parcul sau chiar si in altele.