TIMISOARA. Scenariu inedit si premiera nationala la Timisoara. Este pentru prima data in tara noastra cand motoparapantistii ajuta la cautarea unor victime disparute. S-a intamplat sambata dis-de-dimineata, la liziera padurii Giroc. 60 de salvatori si 15 motoparapantisti au desfasurat un exercitiu unic in tara, incercand sa gaseasca impreuna 5 victime pierdute si 2 manechine langa raul Timis si in padurea din vecinatatea comunei Giroc.
Actiunea s-a desfasurat pe o distanta de aproape 15 kilometri pe albia raului Timis, dar si pe aproape 2.000 de hectare de terenuri agricole si prin padure. Voluntarii au finalizat cu brio cautarile, cu ajutorul cainilor de salvare ai Politiei. Toate victimele au fost gasite si aduse inapoi la civilizatie.
„Stateam cu cortul si am plecat sa caut lemne. M-am pierdut si am ramas peste noapte in padure. Noroc ca m-au gasit baietii de dimineata, nu aveam nimic la mine, nici mancare, nimic”, ne-a spus una din victime, imediat dupa ce a fost verificata de echipa medicala.
Motoparapantistii au zburat mai bine de 2 ore deasupra campului, dar spun ca au gasit foarte usor victimele date disparute.
„Este prima oara cand desfasuram o astfel de activitate. De sus avem o cu totul alta perspectiva, cuprindem o arie foarte larga de cautare. Eu am gasit foarte usor manechinul pregatit pentru exercitiu si la fel au facut si colegii mei”, ne-a povestit Ionut Ripes, antrenorul Sectiei de Paramotor Universitatea Timisoara.
Coordonatorul echipei SALVO, Marian Ghencea, ne-a dezvaluit cat de importante sunt motoparapantele in cautarea unor oameni disparuti.
„Este o premiera pentru Romania, am introdus in sistemul de cautare a persoanelor disparute paramotoarele, care au o eficienta foarte mare, mai ales datorita costurilor mici de zbor. Nu sunt pretentioase, n-au nevoie de aeroport si maresc cu 90% sansa de a gasi victima in viata, o gasim mult mai repede decat terestru. Premiera este ca nu s-au folosit pana acum niciodata in Romania paramotoarele in operatiuni de cercetare-salvare. Am avut 7 victime in teren. Echipele terestre le-au cautat in padure, ca sa fie mai dificil de gasit, iar paramotoarele au cautat victimele pe camp deschis si pe albia raului”, a explicat Marian Ghencea, coordonator SALVO.
La exercitiul de sambata au participat voluntarii de la Formatiunea de Interventie Rapida pe Baza de Voluntariat SALVO, specialistii de la Sectia de Motoparapanta a C.S. Universitatea Timisoara cu invitati din Serbia si Ungaria, precum si voluntari din Giroc si specialisti ai ISU Banat, dar si politisti din cadrul ISJ Timis, mai multi cercetasi, precum si echipa sportiva ATV Timisoara si, nu in ultimul rand, membri ai Asociatiei Timisoara Bikers.
Foto: George Morgan
VEZI SI ALTE FOTO semnalate de Adrian Buzan AICI!