TIMISOARA. Premiera nationala la Spitalul Judetean Timisoara, dupa model american. Pacientii grav bolnavi, care ies din Terapia Intensiva sau care ar trebui sa reintre in acest departament, pot fi tratati si pe alte sectii, de catre echipe specializate. Iar in acest fel, in ATI nu sunt blocate paturi.
Vicepresedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, medicul timisorean Dorel Sandesc, initiatorul acestui proiect, spune ca dupa primele sase luni de implementare se vad deja primele rezultate.
”Primele 6 luni de implementare in Romania a unui proiect de practica medicala pe care l-am preluat din sistemul medical american. Am fost invitat intr-un spital din Massachusetts de dr Corina Filip, o absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie din Timisoara si acolo am cunoscut ceea ce in SUA se numeste CRT si pe care noi l-am numit in romaneste TIM (Terapia Intensiva Mobila). Proiectul consta in implicarea unei echipe de personal ATI (medic, rezident si asistenta) in ingrijirea pacientilor complecsi in afara Sectiei ATI, atunci cand ei ajung in sectiile respective. In proiectul pilot care s-a desfasurat in Sectia de Neurochirurgie, toti pacientii neurochirurgicali, care sunt pacienti gravi de obicei, dupa ce au trecut de faza critica in ATI si au ajuns in Neurochirurgie, necesita o ingrijire complexa. Si atunci noi, cu colegii de la ATI, colaborand cu colegii de la Sectia de Neurochirurgie am incercat sa optimizam cat mai mult tratamentul. Noi stim niste lucruri specifice specialitatii noastre cu care, ii ajutam pe colegii nostri in ceea ce priveste perfuzia, tratamentul cu electroliti, profilaxia si tratamentul infectios. Aceasta colaborare are ca scop mentinerea pacientilor intr-o stare buna. Acesta a fost planul si ne-am gandit ca, daca in America unde conditiile pe sectii sunt clar superioare fata de cele din Romania, totusi s-au obtinut rezultate prin aceasta colaborare, ar trebui sa avem si noi in Romania. Si iata, dupa 6 luni putem prezenta aceste rezultate”, a declarat Dorel Săndesc.
Medicul spune că datorită acestui proiect, numarul stopurilor cardiorespiratorii si al deceselor de la Secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean Timișoara a scazut simtior.
”Numarul stopurilor cardiorespiratorii pe Sectia de Neurochirurgie a scazut spectaculos, cu peste 50 la suta, ceea ce este foarte important. Adica medicii fiind acolo, se poate sesiza din timp tendinta pacientului de a se agrava, se poate interveni si sunt mai putine stopuri ceea ce insemana mult mai putine situatii amenintatoare de viata. Global vorbind, mortalitatea pacientilor din Sectia de neurochirurgie care au trecut o data sua de doua ori prin Terapie Intensiva, ca uneori pacientul trebuie readmis in ATI, mortalitatea acestor pacienti a scazut de asemenea. Sunt rezultate deosebite care arata ca un proiect care inseamna doar o imbunatatire a procesului de lucru, poate face o diferenta si suntem bucurosi de acest lucru”, a declarat Dorel Sandesc.
Urmeaza ca proiectul sa fie extins si la alte sectii ale unitatii medicale, apoi, poate chiar la nivel national.
”Urmeaza extinderea si la alte sectii din Spitalul Judetean. Am propus spitalului si conducerea a aprobat demararea unui program de dotari a acestor sectii. Noi consideram ca unul – doua saloane din aceste sectii sa aiba niste echipamente de monitorizare si tratament adecvate pentru acesti pacienti la limita. Adica un monitor al functiilor vitale, un infuzor, un defribilator si asa mai departe. Am avut o discutie cu doamna ministru, i-am prezentat acest proiect si este foarte interesata de extinderea acestui proiect la nivel national. Sunt primii pasi ai unui proiect care aduce o contributie. Datorita acestui proiect unii oameni au fost salvati. Vom lucra cu resursa umana pe care o avem, in special medicii rezidenti, asistente si medici specialisti”, a mai spus Sandesc.