TIMISOARA. Ziua de 4 octombrie marcheaza o noua premiera pentru Timisoara. In aceasta dimineata a devenit oficial primul oras din Romania care are 5 moduri de transport public, intre care unul pe apa: tramvai, autobuz, troleibuz, bicicleta si vaporas.
Astfel Timisoara este singurul oras din tara care asigura transport public de persoane pe cai navigabile interioare, pe Canalul Bega.
Primul vaporetto a pornit in cursa inaugurala in aceasta dimineata.
3 vaporase vor circula de luni pana vineri, de-a lungul canalului, in intervalul 7.30-18.00, intre cele 9 statii. Celelalte 4 ambarcatiuni raman de rezerva.
„Este foarte rentabil, pentru ca o cursa completa, de la un capat la altul consuma 4 litri de motorina, aproximativ costurile sunt de 20 de lei pentru o cursa completa, eu cred ca e foarte rentabil„, a spus primarul Timisoarei Nicolae Robu.
Pretul unui bilet este de 1 leu, insa timisorenii care au gratuitati la transportul in comun vor avea si pe vaporase. Tichetele vor putea fi cumparate de la chioscuri, dar si direct pe ambarcatiuni de la un angajat taxator.
Programul de circulatie se gaseste pe site-ul STPT, dar este afisat si in statii.
In weekend, vaporasele vor avea program de plimbare, nu de transport public in comun.
Vaporasele de pe Bega au fiecare cate 50 de locuri, aer conditionat si veste de salvare. Circula cu cel mult 12 km pe ora, iar in dreptul podurilor viteza va fi redusa la doar 5 km/h. Un traseu complet dureaza aproximativ o ora, din zona Solventul si pana la Uzina de Apa.
Dat fiind faptul ca nu exista semafoare si nici aglomeratie, vaporasele ar trebui a fie cele mai exacte mijloace de transport din Timisoara.
***
Va reamintim, vaporasele au inceput sa circule pe Bega din 3 august, de Ziua Timisoarei, dupa ce reprezentantii Primariei au primit toate avizele pentru a putea lansa vapoarele la apa. De atunci, timisorenii s-au putut plimba zilnic cu vaporasele, insa doar in regim de agrement, in zona centrala a orasului.
Vaporasele, 7 la numar, au fost achizitionate de Primaria Timisoara in cadrul proiectului european in urma caruia au fost reabilitate malurile Canalului Bega. Ambarcatiunile au costat aproximativ 2 milioane de euro, bani proveniti de la bugetul local.
Pornirea transportului public pe apa la Timisoara a intampinat o multime de probleme legate de legislatie. Nou infiintata Regie Autonoma de Administrare a Caii Navigabile Canalul Bega gestioneaza activitatea fluviala pe sectorul de Timisoara al canalului.
VIDEO: Remus Gradinariu