TIMISOARA. Prima ediţie a Forumului MERITO de Vest, un eveniment educațional ce aduce în prim plan tema competențelor necesare în secolul al XXI-lea se desfăşoară la Timişoara în perioada 4-6 noiembrie 2022.
Creativitate, colaborare sau gândire critică sunt câteva dintre competențele necesare în rândul profesorilor, pentru a fi cultivate elevilor, şi se vor regăsi în temele atelierelor experienţiale şi interactive de învățare colaborativă, de la profesori pentru profesori şi pentru elevi.
Ziua de 4 noiembrie este dedicată atelierelor pentru elevii din clasele primare, în data de 5 noiembrie au loc atelierele pentru profesori și elevi de liceu, iar data de 6 noiembrie este dedicată dezvoltării comunității educaționale locale.
În cadrul acestui eveniment, Proiectul Merito și Asociația Inițiativă în Educație în parteneriat cu Inspectoratul Județean Școlar Timiș, Inspectoratul Județean Școlar Arad și cu Casa Corpului Didactic Timiș vă invită la următoarele activități:
-
Deschidere ,,Forumul Merito de Vest”
(5 noiembrie 2022, de la ora 10:00 – 12:00, la Cinema Victoria din Timișoara)
Invitați speciali în deschidere:
-
Mariuca Talpeș, Bitdefender România, reprezentant Romanian Business Leaders, Fondator al Proiectului Merito
-
Cosmin Chiriță, Manager al Proiectului Merito
-
Florin Ghindă, Fondator România Pozitivă, facilitator și trainer
-
Ateliere educaționale de învățare colaborativă, dedicate cadrelor didactice și elevilor din învățământul școlar primar, gimnazial și liceal, desfășurate în paralel
(5 noiembrie 2022, de la ora 14:00 – 17:00, la sediul NOKIA)
Organizatorii au pregătit pentru ziua de sâmbătă, 5 noiembrie 2022, opt ateliere educaționale pentru comunitatea locală din Timișoara. Vor avea loc ateliere educaționale pentru elevi și tineri, precum și ateliere pentru cadre didactice care abordează teme precum ,,învățare prin colaborare, la pas prin univers, gamificarea învățării, trezirea curiozității elevilor, activități STEM, STEAM și STREAM, stiințe spațiale și dezvoltarea gândirii critice.”
Înscrieri pentru participarea cadrelor didactice se pot face prin completarea următorului formular: https://forms.gle/s5HC56kXz5CUz79G6. Există un număr limitat de locuri!
Forumul Merito va implica peste 150 de cadre didactice și 100 de elevi în activitățile organizate, creând contexte de colaborare și interacțiune.
Profesori Merito invitați în cadrul proiectului:
-
Adriana Bălaj, profesoară de Istorie în Timișoara;
-
Alina Hoară, profesoară pentru învăţământul primar în Sibiu;
-
Andrada Mazilu, profesoară pentru învăţământul primar în Timișoara;
-
Coziana Zaharia, profesoară pentru învăţământul primar în Bucureşti;
-
Cristina Dudan, profesoară de Biologie, de gimnaziu, în Făgăraș;
-
Ioana Baboș, profesoară pentru învăţământul primar în Zalău;
-
Iulia Măndăşescu, profesoară pentru învăţământul special în Bucureşti;
-
Marișca Morari, profesoară pentru învăţământul preşcolar în Baia Mare;
-
Simona Ivaşcu, profesoară de Fizică, de liceu, în Timişoara;
-
Sorin Haiduc, profesor de Matematică, de liceu, în Arad;
-
Tatiana Cauni, profesoară de Limba și Literatura Română, de liceu, în Baia Mare;
-
Teodora Coman, profesoară de Limba și Literatura Română, de gimnaziu, în Sibiu;
Proiectul MERITO este o cauză de transformare a meseriei de profesor, în sensul de a o recredibiliza, prin recunoaşterea dascălilor valoroşi, şi a o profesionaliza, prin propagarea expertizei lor în breasla de cadre didactice (www.merito.ro) – un proiect al Fundaţiei Romanian Business Leaders (www.rbls.ro).
Atelierele și activitățile din proiectul „Forumul Merito de Vest” nu presupun o taxă de participare. Proiectul ,,Forumul Merito de Vest” face parte din programul „Educația e cheia”, finanțat de Centrul de proiecte Timișoara prin Programul general de finanțare nerambursabilă pentru acțiuni, proiecte și programe pentru comunitate „Impuls în comunitate” și este co-finanțat de asociația Romanian Business Leaders.
Mai multe detalii despre programul proiectului şi despre speakerii invitaţi puteţi găsi pe site-ul www.inedu.ro și pe pagina de Facebook a asociației https://facebook.com/InitiativaInEducatie/, precum și pe pagina Proiectul Merito.