Premiera medicala nationala la Spitalul Judetean din Timisoara. Pacienta in stare grava, cu hemoragie craniana, salvata printr-o procedura folosita pentru prima data in Romania. Video

TIMISOARA. A fost la un pas de moarte, dupa ce a suferit doua accidente vasculare cerebrale, dar a fost salvata cu ajutorul unei tehnologii folosite in premiera nationala, la Timisoara. Este vorba despre o femeie de 64 de ani care a ajuns la spital in stare grava si care, pentru a fi salvata, a fost supusa unei proceduri de implantare a unui dispozitiv  ce deviaza un flux de sange intr-un anevrism cerebral intracranian.

CITESTE SIIes la iveala detalii socante. Cumparase aproape 2 litri de benzina ca sa i-o arunce pe haine si i-a dat foc ca sa o ucida. Studentul care si-a incendiat vecina, in scara unui bloc din Timisoara, acuzat de omor calificat

Practic, unul dintre AVC-urile suferite de pacienta a fost tratat prin metoda clasica, insa cel de-al doilea nu putea fi abordat clasic, prin metoda chirurgicala.

Pacienta suferise 2 anevrisme cerebrale, dintre care unul probabil rupt, cu hemoragie subarahnoidiana abundenta dar cu examen neurologic normal si cefalee puternica.

Echipa noastra a fost nevoita sa trateze ambele anevrisme cerebrale (unul a fost tratat cu tehnica clasica de plasare de coiluri in sacul anecrismal iar al doilea prin tratarea cu acest dispozitiv intrasacular). Al 2-lea anevrism era neabordabil neurochirurgical din cauza imediatei vecinatati cu trunchiul cerebral, structura anatomica vitala. Lipsa acestei intervenții de urgenta ar fi fost fatala”, transmit reprezentantii Spitalului Judetean din Timisoara.

Dispozitivului in forma de ‘Y‘, folosit in premiera nationala, se poate plia pe artere pe care altfel nu se poate lucra, din punct de vedere neurochirurgical, iar acesta formeaza un ‘dop’ care asigura devierea sangelui. Procedura marcheaza o noua etapa in neuroradiologia interventionala romaneasca deoarece acest tip de dispozitiv reprezinta varful tehnologic actual la nivel mondial in tratamentul minim invaziv al anevrismului cerebral.

Procedura a fost efectuata de catre o echipa condusa de medicul neuroradiolog interventionist, Dr. Cristian Mihalea (CHU Bicetre, Paris, Franta) si medicii SCJUPBT, Dr. Adrian Tutelca, Dr. Catalin Juratu, Dr. Dana Crisenescu si Dr. Adrian Popica, din cadrul compartimentului radiologie interventionala.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Felicitari echipei de medici si multa sanatate pacientei ! Speram sa avem parte si in Romania de mai multe proceduri medicale moderne.

  2. Felicitari Tuti!

  3. Doamne ajută ! Domnul sa va binecuvinteze !!!

  4. Nu pot decat sa ma bucur cu asa medici ,daca ministrul sanatatii ar aprecia asta este bine.Sa fiti binecuvantati si DUMNEZEU s-ava dea putere pt. binele bolnavilor. FELICITARIIIIIIII ! BRAVO VOUA MEDICILOR CU MAINI DE AUR.