Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Culturii Raluca Turcan si cel al Transporturilor Sorin Grindeanu, printre primii vizitatori la deschiderea oficiala a expozitiei Brancusi de la Timisoara. Foto

FOTO: Virgil Simonescu

TIMISOARA. S-a deschis oficial cel mai important eveniment al Timisoarei Capitala Europeana a Culturii – Expozitia ”Brancusi: surse romanesti si perspective universale” de la Muzeul National de Arta.

Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Culturii Raluca Turcan, cel al Transporturilor Sorin Grindeanu si al Agriculturii Florin Barbu s-au numarat printre primii vizitatori, sambata dimineata. Cu totii si-au cumparat bilete de intrare.

Pentru noi, ca timisoreni, e o mandrie suplimentara faptul ca in acest an fabulos pentru Timisoara, marele nostru artist va fi din nou acasa, printre semenii sai, aici la Timisoara. A fost un drum lung, anevoios. Totul a pornit de la o idee a lui Ovidiu Sandor (comisar al expozitiei, n.r.), in 2018, am auzit. Dar eu stiu de ea de 2 ani de zile, de cand am pus la punct tot acest angrenaj, pentru ca, astazi, aceasta expozitie sa fie posibila. Vreau sa multumesc tuturor partenerilor, Art Encounters, Muzeul National de Arta Timisoara, Institutului Francez si tuturor sponsorilor care au facut ca aceasta expoztie sa fie posibila.

Acest Muzeu de Arta din Timisoara, institutie subordonata Consiliului Judetean Timis, este, practic, incepand de astazi, capabil sa gazduiasca expozitii de anvergura. Si va spun ca aceasta Expozitie Brancusi este doar inceputul pentru ceea ce putem face de acum incolo. Artisti renumiti ai Europei, ai lumii, vor putea fi expusi in muzeul nostru. Si ambitia noastra este ca dupa 2023 Timisoara sa fie privita ca o veritabila capitala a artelor clasice.

Asadar, va invit pe toti, primii vizitatori ai acestei expozitii, sa pasiti intr-o lume misterioasa, intr-o lume plina de semnificatii, de simbol, si sa va regasiti fiecare in oprerele marelui nostru artist Constantin Brancusi. Francezii spun ca e al lor, noi, evident, spunem ca e al nostru, dar Brancusi este universal, transcende etnii, popoare, granite, continente„, a spus presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica.

Marturisesc ca am asteptat cu mare nerabdare intoarcerea lui Brancusi acasa, ca s-o citez pe doamna Doina Lemny, curatoarea acestei exceptionale expozitii. Ministerul Culturii este partener strategic in programul Timisoara Capitala Culturala si am facut tot ceea ce tine de noi ca orice angajament asumat din partea Ministerului pentru acest proiect cu o semnificatie pentru comunitatea timisoreana, dar in acelasi timp si pentru Romania, sa fie respectat si sa duca la rezultate de exceptie, pentru ca a fi capitala culturala europeana, ca oras, reprezinta o oportunitate unica.
In acelasi timp, vreau sa va spun ca, din punctul meu de vedere, ca ministrul al Culturii, expozitia Brancusi are o tripla valenta. In primul rand aceasta expozitie a adus la un loc energii exceptionale. Si incep felicitand-o pe doamna Doina lemny, curatoarea acestei expozitii, fundatia Art Encounters, Muzeul National de Arta, Consiliul Judetean, care este finantator principal al acestei expozitii, companii private, energii care pentru comunitate arata ca se pot uni, daca exista o motivatie relevanta, si expozitia Brancusi este exponentul unei simbolistici aparte pentru noi ca natie. A doua valenta pe care eu pot sa o remarc in aceasta expozitie este si ca devine un exemplu de buna practica pentru ca in aceasta expozitie avem opere din colectii private, de la muzee de anvergura internationale si faptul ca Muzeul National de arta a putut sa gazduiasca aceasta expozitie inseamna ca este credibil, ca este o institutie respectata si ca intra in galeria institutiilor culturale care pot sa colaboreze pentru proiecte de anvergura. A treia valenta a acestei expozitii tine de economia locala pentru ca aceasta expozitie atrage foarte multi vizitatori, turisti din tara si din strainatate, si toti contribuie la dezvoltarea comunitatii timisorene si pun umarul la cea mai solida sursa de dezvoltare si crestere economica, si anume aceea prin cultura. Ii indemn pe toti romanii si pe cei care viziteaza Romania, sa vina sa vada aceasta expozitie si sa se bucure de marele nostru artist„, a spus ministrul Culturii, Raluca Turcan

Va reamintim, evaluate la peste o jumatate de miliard de euro, toate operele de arta care compun expozitia ”Brancusi: surse romanesti si perspective universale” de la Muzeul National de Arta din Timisoara isi asteapta vizitatorii, din acest weekend si pana in ianuarie anul viitor.

Mult asteptata expozitie aduce in fata publicului circa 100 de lucrari (sculpturi, fotografii, documente de arhiva, materiale filmate) menite sa ofere o imagine de ansamblu asupra creatiei si vietii lui Constantin Brancusi, dar si sa-l plaseze pe marele sculptor, pentru prima data, intr-un context romanesc.

Exista insa si lucrari de maturitate, in special de la muzeele internationale, lucrari emblematice sau mai putin cunoscute, care ies pentru prima oara din faimoasele colectii pentru a ajunge in Romania. In acest sens, expozitia beneficiaza de imprumuturi exceptionale de la Centre Pompidou, din Paris, care detine, prin Atelierul lui Brancusi, cea mai mare colectie de Brancusi din lume; de la Tate, din Londra, care a trimis la Timisoara trei din cele patru opere pe care le detine; de la Fundatia Guggenheim din Venetia, precum si din alte colectii particulare. De asemenea, lucrarile timpurii ale lui Brancusi sunt aduse de la Muzeul National de Arta al Romaniei si de la Muzeul de Arta Craiova. Numeroasele fotografii si cele doua materiale video filmate chiar de catre Brancusi intra intr-un dialog inedit cu operele expuse.

VIDEO: George Stefanita

Weekend-ul marii deschideri a expozitiei-eveniment „Brancusi: surse romanesti si perspective universale” propune urmatorul program:

Sambata, 30 septembrie, de la ora 10:00, la Muzeul National de Arta Timisoara, deschiderea oficiala a expozitiei in prezenta lui Alin Nica, Presedintele Consiliului Judetean Timis, a Doinei Lemny, curatoarea expozitiei, si a lui Filip Petcu, Directorul MNArT. Expozitia poate fi vizitata de publicul larg in intervalul 10:00 – 12:00.
Tot sambata, de la ora 16:00, in Sala Baroca a Muzeului National de Arta Timisoara, va avea loc lansarea oficiala a Catalogului expozitiei, eveniment care va lua forma unui dialog intre coordonatoarea acestui volum, Doina Lemny, si jurnalista culturala Daria Ghiu. Accesul la acest eveniment este gratuit, insa vizitarea expozitiei se face pe baza de bilet.
Duminica, 1 octombrie, expozitia va fi deschisa publicului larg intre orele 10:00 – 20:00, pe baza biletelor achizitionate in prealabil.

Expozitia Brancusi va putea fi vizitata in perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024 la Muzeul de Arta din Timisoara. Pretul biletelor porneste de la 100 de lei si ajunge la 22 de lei pentru studenti si pot fi achizitionate online de la adresa https://brancusi-2023.info/

Toate veniturile rezultate din vanzarea de bilete vor merge catre Muzeul National de Arta din Timisoara pentru sustinerea infrastructurii si proiectelor acestuia.

Expozitia va fi deschisa dupa urmatorul program:
30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024
Miercuri – duminica: 10:00 – 20:00
Luni si marti, precum si in zilele de 24–26 si 31 decembrie 2023 si 1–2 ianuarie 2024: inchis

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. călăii României

  2. din guvern au venit sa se uite ca BOII LA POARTA NOUA….plus NICA si nelipsitul FRITZ

  3. A scazut brusc calitatea orasului…

  4. Ne bucurăm de oaspeți dacă vin pe la noi mai mult ne bucurăm dacă și pleacă.

  5. Primarul nostru, Dominic, de ce nu a fost invitat?! Lui ii datoram succesul programului Timisoara – Capitala Culturala. Prin munca si dedicatia sa si a echipei a fost posibil sa ne bucuram de Timisoara 2023

  6. sariti ,au venit hotii!!!paziti lucrarile s-ar putea sa gasiti copii din plastic in locul originalelor