Opinia Timisoarei

Premierul Slovaciei Robert Fico, impuscat. A fost atacat dupa sedinta de guvern

Robert Fico, prim-ministrul Slovaciei, a fost impuscat, miercuri. Incidentul s-a petrecut in fata casei de cultura din Handlova, oras in care s-a intrunit executivul intr-o sedinta.

Un martor citat de Reuters a spus ca a auzit mai multe focuri de arma, pe cand premierul se afla in multime,  si apoi a vazut un barbat arestat de politie.

Premierul slovac a fost preluat rapid de o ambuanta si transportat de urgenta la spital in stare grava. A fost ranit in piept si abdomen.

Intreaga zona in care s-a produs atacul a fost evacuata, iar fortele de ordine au inceput cercetarile pentru a vedea daca agresorul a actionat singur sau nu.

UPDATE: Bărbatul care l-a împușcat pe Robert Fico este un fost paznic de 71 de ani și s-a apropiat de prim-ministrul slovac după ce acesta a ieșit din Casa de Cultură din Handlova. Un reporter slovac a declarat că bărbatul i s-a adresat lui Fico cu apelativul „Robo”, diminutiv în slovacă pentru numele „Robert”, înainte de a-l împușca de mai multe ori.

Fico a fost transportat de urgenta la spital cu un elicopter, iar starea lui e in continuare grava.

Președintele ales al Slovaciei, Peter Pellegrini, un aliat al lui Fico, a reacționat la tentativa de asasinat.

„Cu oroare am aflat informația că prim-ministrul Robert Fico a fost ținta unei tentative de asasinat după o ședință de guvern la Handlova și că în timpul unei întâlniri cu oamenii a suferit răni. Sunt oripilat de ce se poate întâmpla din cauza urii față de opiniile politice ale cuiva. Nu trebuie să fim de acord în legătură cu toate lucrurile, dar sunt numeroase feluri de a ne exprima dezacordul în mod democratic și legal. O tentativă de asasinat împotriva unuia dintre oficialii cu rangul cel mai înalt constituțional este o amenințare fără precedent la adresa democrației slovace. Dacă ne exprimăm opiniile politice diferite cu arme de foc în piețe și nu la urnele de vot, punem în pericol tot ce am construit împreună în cei 31 de ani de suveranitate slovacă”, a transmis Peter Pellegrini.

 

Exit mobile version