Opinia Timisoarei

Premierul Ungariei Viktor Orban, la Timisoara: Vrem sa construim impreuna cu Romania o noua Europa Centrala, in care marea noastra problema sa fie ce sa facem cu muncitorii care vin din Europa Occidentala sa se angajeze la noi. Foto

TIMISOARA. Eveniment de marca la Timisoara dedicat comemorarii celor 30 de ani de la Revolutia Romana. Premierul Ungariei Viktor Orban a luat parte la Gala ‘Libertate ’89’, organizata de Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, desfasurata sambata la Centrul Regional de Afaceri.

In deschidere, primarul Nicolae Robu s-a adresat participantilor accentuand faptul ca Timisoara este un exemplu european pentru armonia in care traiesc toate etniile de o istorie.

Noi, timisorenii, traim aici in respect total unii fata de altii, indiferent de limba vorbita, de confesiune, 85% din populatie e reprezentanta de romani, iar 15% de alte etnii. Importante sunt comunitatile in sine, egal pretuite, indiferent de numarul membrilor. Ne mandrim ca avem scoli in limbile maghiara, sarba, germana, engleza si franceza, avem un teatru maghiar, avem un festival al minoritatilor etnice, apoi un festival pe etnii toate sustinute de administratia pe care o conduc. Ne-am facut un atu din aceea ca in Timisoara traim in armonie si astfel am castigat proiectul de candidatura Capitala Culturala a Europei…
Domnule prim-ministru, pot sa va asigur ca autoritatile locale sunt deschise sa colaboreze cu autoritatile din Ungaria, Suntem infratiti..
Domnule Laszlo Tokes, in unele privinte parerile mele nu coincid cu ale dvs, dar pentru asta am avut o Revolutie, sa fim liberi. Eu va respect pentru meritele dvs din timpul Revolutiei si de aceea spun sa dam cezarului ce e al cezarului. Timisoara va este recunoscatoare si Romania va este recunoscatoare. Va respect domnule prim ministru Viktor Orban pentru ca ati luptat anticomunist, chiar daca erati tanar atunci, va respect pentru multele lucruri bune pe care le-ati facut pentru poporul dvs si pentru Ungaria„, a spus primarul Timisoarei Nicolae Robu.

Laszlo Tokes: Trebuie sa ascultam mai mult de Dumnezeu decat de oameni. Nu consideram ca Revolutia s-a incheiat. In mod pacifist, dar constant, noi continuam lupta

Pastorul Laszlo Tokes, presedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Romania, a atras atentia asupra caracterului, spune el, religios al Revolutiei Romane si a facut trimitere la  felul in care regimul comunist a incercat fara succes sa nimiceasca in sufletele oamenilor credinta.

In urma cu 3 decenii s-a implinit profetia biblica asupra imperiului sovietic, iar Babilonul modern s-a prabusit. La atingerea Dumnezeului invizibil, regimurile ateiste comuniste s-au prabusit unul catre celalat, iar in final a venit randul ultimei dictatorui staliniste, cea a lui Ceausescu. De la Berlin la Praga, popoarele libere ii multumesc lui Dumnezeu de 30 de ani… Am ajuns in ziua de azi la Timisoara, care a avut de suferit in Decembrie ’89 din cauza planurile furioase ale Elenei Ceausescu care dorea sa distruga orasul. Ca urmare, in acea duminica scaldata in sange s-a declansat mecanismul de ucidere in locul in care si-a gasit sfarsitul tragic si Gheorghe Doja…
Respect Eroilor Timisoarei. Cu subiectivitate pastram credibilitatea istorica. Voi atrage atentia asupra rolului decisiv pe care ca mea congregatie l-a avut.
Timisorenii nu au uitat unde anume a inceput Revolutia din ’89, pastreaza evidenta prin evolutia credintei, iar revolutionarii si istoricii nu se dau batuti in fata celor care incearca sa falsifice istoria…
Petru Dugulescu, fostul pastor al comunitatii baptiste, care s-a alaturat revolutionarilor, deci Petru Dugulescu a definit astfel inceputurile: ”Revolutia a pornit in fata unei biserici protestante. Stalin a murit, la fel s-a intamplat si cu Brejnev. Comunismul a murit, dar biserica merge inainte pe calea sa. Da, asta este un fapt tipic”. Comunitatea reformata din Timisoara s-a unit impotriva regimului ateist, devastator, iar romanii s-au opus dictaturii national comuniste, ateiste care a dezbinat societatea si ne-am unit in spirit.

Este firesc faptul ca multimea de mai mult de 100.000 de oameni striga <Exista Dumnezeu> si rostea rugaciunea <Tatal nostru> in Timisoara si in toata tara au demonstrat caracterul religios al Revolutiei Romane„, a spus pastorul Laszlo Tokes.

Premierul Ungariei Viktor Orban: Vrem sa iesim din linia a doua a Europei. Impreuna cu Romania sa construim o noua Europa Centrala care sa fie una dintre cele mai competitive regiuni ale lumii, unde problema sa fie ce sa ne facem cu muncitorii care vin din Europa Occidentala sa se angajeze la noi

Prim-ministrul Ungariei Viktor Orban a subliniat in discursul sau meritele pastorului reformat Laszlo Tokes in Revolutia din Decembrie 1989 si a militat pentru construirea unei noi Europe Centrale. Le-a multumit romanilor ca au sprijinit Revolutia Maghiara din 1956.

In secolul al XIX-lea, Timisoara a fost unul dintre motoarele de dezvoltare ale Ungariei. Un alt moment de importanta mondiala l-a trait Timisoara in ’89. Timisorenii, cetateni ai Romaniei, au lansat …spunand ca ne vom redobandi libertatea. Lumea are doua probleme, una este ca nu crede ceea ce e posibil, a doua e ca crede ceea ce nu este posibil. In ’89 lumea nu a crezut ca e posibil ca oamenii sa se revolte impotriva comunismului. Dupa cum se spune ca nu e posibil ca mamaliga sa explodeze, dar s-a putut asa ceva, s-a demonstrat ca romani si maghiari sunt in stare sa faca front comun…

Romanii au fost cei care au sprijinit revolutionarii din 1956 si dorim sa le multumim. Politica mondiala, in 40 de ani, nu a crezut posibila caderea comunismului. Locuitorii Romaniei au dovedit ca nu e posibila nici cu compromisuri si au demonstrat ca distrugerea comunismului este posibila doar cu revolta populara. Am stiut ca, daca e sa primim cadouri, cadoul nu putea veni decat de la Dumnezeu, sa putem sa luptam, sa avem curaj sa luptam…

Noi am vrut viata libera, ne-am asumat lupta si eroii nostri si-au varsat si sangele, aceasta este victoria noastra, este victoria in cinstea acelora care si-au dat viata pentru libertatea noastra.

Atat despre trecutul comun. Daca atunci cand noi maghiari si romani ne adunam, nu putem decat sa ne aducem aminte… sunt oare posibile teluri comune ale maghiarilor si romanilor? In numele natiunii maghiare pot sa va spun ca vad sanse nemaipomenite ca romanii si maghiarii sa aiba teluri comune. Noi, maghiarii, vrem sa iesim din linia a doua a Europei. Vrem sa ne numaram printre tarile europene unde e cel mai bine sa creezi si sa muncesti. Ungaria vrea sa produca cu tehnologie cea mai buna posibila in lume, Ungaria vrea sa fie una dintre tarile cele mai sigure in lume, vrem ca munca Ungariei sa nu fie una dintre cele jefuite de comunism. Cred ca acest tel poate fi infaptuit cu vecinii nostri, inclusiv cu Romania, sa construim o noua Europa Centrala care sa fie o regiune competitiva, una dintre cele mai competitive ale lumii, acolo unde fortele noastre sa fie legate de cale ferata rapida si una din marile noastre probleme va fi ce sa ne facem cu muncitorii care vin din Europa Occidentala sa se angajeze la noi. Daca facem front comun.

Sutem aici pentru a duce omagiile noastre in fata dlui episcop Laszlo Tokes, noi aceia care am batut cate un cui in cosciugul comunist.

Sistemul comunist a fost bazat pe minciuna, a fost conceput in pacat si a fost momentul sa se termine odata, dar de ce in decembrie 89 si nu mai devreme sau mai tarziu? Nu stim. Dar stim ca putem spune cu certitudine ca, daca un tanar preot reformat nu se intorcea impotriva puterii, atunci acea scanteie ar fi trebuit asteptata mult mai mult. Asa ca cinste lui Laszlo Tokes! Trebuie sa mai spun cateva cuvinte si despre faptul ca vedem toate tertipurile prin care au incercat sa il reduca la tacere si dubiile si suspiciunile care l-au urmat. Nu exista schimbare politica care de pe o zi pe alta sa transforme un camp de matraguna intr-un camp inflorit. Patru decenii si jumatate nu pot ramane fara repercursiuni. Am venit aici pentru ca suntem datori cu rostirea adevarurilor si suntem datori actorilor cum a fost Laszlo Tokes. Prin comemorarea noastra aprindem lumina intr-un oras in care pentru prima data a fost deschis iluminatul public. Asa ca: La multi ani, timisoreni! La multi ani, Laszlo Tokes!„, a spus premierul Ungariei Viktor Orban la Timisoara.

Gala Libertate 89 a Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania a continuat cu un spectacol al trupei Duna din Budapesta.

FOTO: Virgil Simonescu

 

Exit mobile version