UPDATE: Reactia primarului Nicolae Robu la informatia ca spitalul regional nu va fi inclus in planurile Guvernului:
„Consider ca municipiul Timisoara are cel putin tot atatea atuuri ca si municipiile Cluj-Napoca, Iasi si Craiova, pentru a gazdui un spital regional. Timisoara este al treilea oras al tarii ca marime, dupa Bucuresti si Cluj-Napoca, unul dintre cele mai puternice centre universitare, inclusiv in domeniul medical si o adevarata capitala de suflet a acestei importante parti de tara, recunoscuta ca atare si la nivel euroregional. Pentru aceste motive si pentru multe altele am initiat demersuri pentru ca proiectul de construire in Romania a trei spitale regionale sa fie extins astfel incat sa cuprinda si un al patrulea, la Timisoara. Imi exprim speranta ca demersurile noastre nu vor ramane fara ecou, ca ratiunea si echitatea vor triumfa. Este timpul ca Timisoara, orasul care a dat atat de mult Romaniei, atat spiritual, cat si material -inclusiv scanteia Revolutiei din Decembrie 1989, alaturi de cea mai mare contributie la PIB dupa capitala-, orasul care a stat mereu cuminte, civilizat, cu bun simt, la rand, la un rand care nu i-a mai venit niciodata, sa nu mai fie Cenusareasa in propria tara!”
La finalul reuniunii Comitetului Interinstitutional pentru Acordul de Parteneriat 2014-2020 premierul Victor Ponta a explicat unde vor merge banii europeni alocati tarii noastre. Din pacate, la capitolul spitale regionale, Timisoara nu se afla pe lista oraselor care vor primi bani.
Premierul Victor Ponta a detaliat domeniile unde merg banii europeni. In domeniul sanatatii, lucrurile sunt clare: “… infrastructura de sanatate – 500 de milioane de euro, care sa ne permita constructia celor trei spitale regionale de care Romania are nevoie – Iasi, Cluj si Craiova – si modernizarea altor trei spitale, pentru cercetare.” a declarat premierul.
Pe de alta parte, directorul Directiei de Sanatate Publica Timis, Horia Vermesan, spune ce nici vorba ca Timisoara sa fi fost taiata de pe lista oraselor care vor avea spital regional: „Nu stiu de unde a plecat discutia aceasta, dar pot sa va spun ca Timisoara nu va fi scoasa de pe lista. Din cate stiu eu, toate cele opt spitale regionale, printre care si cel de la Timisoara, raman in proiect. Saptamana viitoare, dupa data de 15, voi merge la Bucuresti si voi avea discutii la minister, am sa aflu atunci mai multe. Dar Timisoara sigur ramane pe lista …. „ a declarat acesta.
In urma cu mai multi ani, Guvernul dorea construirea a sase spitale regionale, la Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures, Timisoara si Bucuresti. La Timisoara, varianta luata in calcul era cladirea abandonata de pe Calea Torontalului.
Citeste si: Guvernul vrea din nou spital regional la Timisoara. Va fi gata prin 2014 si se face din surse private
Intre timp, constructia de pe Calea Torontalului a fost identificata ca posibila destinatie pentru un alt proiect major din domeniul sanatatii, si anume un Institut Oncologic Regional.
Citeste si: Ministrul Eugen Nicolaescu cauta inca solutii de finantare pentru Institutul Oncologic din Timisoara
Proiectul pentru impartirea fondurilor europene urmeaza sa fie trimis Comisiei Europene.
“Ceea ce vreau sa spun este ca s-a lucrat si se lucreaza in continuare, pana la sfarsitul lunii februarie, cu ministere, cu institutii publice, cu parteneri sociali, pentru ca la sfarsitul lunii februarie, inceputul lunii martie sa putem transmite un prim proiect. Am citit uneori ca ne-a fost respins proiectul de parteneriat – era oarecum imposibil, deoarece nu l-am trimis niciodata si nu-l trimisese nimeni. Abia dupa 20 decembrie au fost aprobate ghidurile, abia dupa aceea curge perioada in care trebuie sa-l intocmim si sa-l transmitem, dupa care, intr-o perioada de patru luni, Comisia Europeana face observatii, negociaza cu fiecare stat membru, in asa fel incat sa-l finalizam si sa-l adoptam.” a mai declarat Victor Ponta