TIMISOARA. Printre bunatatile pe care banateanul le pune pe masa de sarbatori se afla si sangeretele. Nu este deloc greu de pregatit, insa trebuie facut in ziua in care este taiat porcul.
Pentru sangerete reteta traditionala din zona Banatului spune ca aveti nevoie de o jumatate de litru de sange proaspat, 200 de grame de soric, 450 de grame de slanina de la gat, 200 de grame de orez, 3 cepe, o lingura de untura, sare, piper, boia, 1 lingura de ienibahar si un mat de carnati.
Iata cum se pregateste sangeretele in gospodariile din Banat.
Se fierbe soriciul, apoi, in aceeasi apa, se fierbe si orezul. Se toaca marunt ceapa si se caleste in untura, apoi se amesteca cu orezul. Se adauga sangele si se amesteca totul, apoi se adauga sare, piper, boia, si ienibahar. Continua sa se amestece pana se obtine o pasta omogena.
La masina de tocat se monteaza o palnie pentru carnati si se umple matul, fara sa fie insa foarte indesat. Dupa ce este umplut, se leaga cu ata si se agata in afara casei si se tine la vant timp de doua sau trei zile