Consultarile solicitate de presedintele Traian Basescu sunt programate sa inceapa la ora 12.00, iar subiectele abordate vor viza concluziile Consiliului European, relatia Romaniei cu FMI si perspectivele aderarii la spatiul Schengen.
Asa cum s-a intamplat si la ultimele intalniri ale sefului statului cu partidele parlamentare, la aceste consultari nu vor participa decat formatiunile din arcul guvernamental, adica cele care au ajutat pana acum Guvernul sa reziste in Parlament la motiunile de cenzura.
Partidul National Liberal a anuntat ca, de acum inainte, nu va mai participa la consultari cu presedintele Romaniei, decat cu anumite exceptii: daca se va pune problema formarii unui nou Guvern sau daca va fi vorba de o eventuala dizolvare a Parlamentului.
Partidul Social Democrat a refuzat de asemenea sa participe la aceste consultari. Liderul PSD, Victor Ponta, a explicat ca aceste „pseudoconsultari” cu seful statului sunt doar „o piesa de teatru”, „un gest neserios”.
Partidul Conservator a anuntat ca reprezentantii acestui partid nu vor participa la discutiile de la Cotroceni, sustinand ca presedintele Basescu are de fapt un singur scop: bifarea unei noi consultari pe agenda politica.
Ultimele consultari solicitate de Traian Basescu au avut loc pe 11 octombrie, atunci cand i-a convins pe guvernanti sa fie de acord cu prevederea ca femeile sa iasa la pensie la 63 de ani.