TIMISOARA. La o zi dupa anuntul ca Timisoara ar putea ramane fara caldura si apa calda, incepand de saptamana viitoare, presedintele Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, anunta ca inca de la inceputul anului i-a prezentat primarului Fritz doua solutii pentru a scadea costurile de functionare la Colterm.
Acesta spune insa, ca desi au avut loc discutii, primarul nu s-a aratat interesat de niciuna dintre solutiile propuse.
„Situatia este foarte grava, desi nu am spus o public, eu am venit inca din februarie cu una dintre solutiile la criza Colterm, atunci cand am fost la Transgaz pentru a rezolva problema conductei din zona Deta-Moravita, si l-am luat si pe domnul primar Fritz cu mine, pentru ca am avut o idee de a reduce cu 30% costurile cu aprovizionarea cu gaz la CET Sud, si acest lucru prin realizarea unei bucle interne, locale, prin inteparea la reteaua de transport nationala si eliminarea distribuitorului din aceasta constructie. Din pacate, in intalnirile mele succesive pe care le-am mai avut cu cei de la Transgaz, a venit aici de 3 ori directorul de la Transgaz si l-am intrebat de fiecare data daca domnul Fritz i-a mai dat un telefon, daca l-a mai sunat in legatura cu aceasta investitie minora, raportat la problemele cu care Colterm se confrunta, si raspunsul a fost de de fiecare data nu.
Din pacate, dezinteresul ne-a adus in situatia in care ne aflam acum, la fel cum s-a intamplat si cu acea amenda de la Colterm, tot din lipsa de preocupare. Cu 1% din acea amenda, pentru ca aceasta investitie costa 1 milion lei, intr-o luna de zile, CET Sud avea gaz cu 30% mai ieftin. De ce s-a luat aceasta decizie sa nu se faca aceasta investitie, care si acum se poate face, doar primaria poate sa raspunda. Cu 1 milion, Primaria sau Colterm pot sa le faca aceasta investitie„, a spus Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.
O alta solutie pentru rezolvarea, in parte, a asigurarii combustibilului pentru Colterm ar fi fost aceea de a crea si utiliza biomasa. Insa, conform presedintelui CJT, administratia Fritz nu ar fi facut nimic nici in aceasta directie.
„I-am mai dat o idee domnului primar, o chestiune pe termen lung, dar care ar rezolva si alte probleme cu care ne vom confrunta Timisoara, respectiv criza deseurilor. Va fi o problema serioasa cu deseurile si cu gradul de colectare selectiva pe care Timisoara il are. I-am dat ideea sa faca un biocompostor care se genereze gaz si energie din resturile biologice care se pot descopune si cu care poti cogenera si acoperi o parte din consumul energetic de la Colterm. Nu a pus in aplicare nici acesta idee, desi banii stau la POIM si asteapta sa-i ia o administratie responsabila care e gata sa faca un proiect european. S-ar putea sa ne-o ia Constanta inainte si noi iar sa ramanem cu buza umflata ca am ratat o oportunitate de a rezolva nu una, ci doua probleme cu care Timisoara se confrunta si se va confrunta.
Ca o concluzie, incompetenta, lipsa de preocupare sincera fata de problemele oamenilor si doar aplecarea spre imagine nu o sa tina de cald timisorenilor si nu o sa rezolve problemele pe care Timisoara le are„, a adaugat presedintele CJT.
Solutii pentru spitalele si scolile din oras
In plina criza sanitara, spitalele din Timisoara sunt arhipline, iar mii de oameni risca sa indure si frigul, nu doar problemele de sanatate. O solutie de avarie discutata inainte ca E.On sa opreasca furnizarea gazului catre Colterm a fost pornirea aerotermelor pentru incalzirea cladirilor. Insa, in contextul in care retelele sunt deja suprasolicitate, acest lucru nu se va putea face pe termen lung.
„Din pacate, astept raspuns de la administratia Fritz. Stau si eu cu frica in san, ce-o sa se intample la Spitalul Judetean, cu bolnavii pe care spitalul ii adaposteste, cu cadrele didactice si cu intreg personalul, oameni care nu stiu ce se intampla si ce o sa faca.
Nu putem sa stam cu mainile in san. Am incercat sa ne gandim la alternative, pornirea aerotermelor este o solutie de avarie. Asteptam sa gasim o solutie care sa rezolve problemele in intregul oras. Daca va fi o ratiune de rationalizare, evident ca spitalele trebuie sa aiba prioritate, la fel si scolile. Astea sunt elemente care ar trebui sa fie preocupante permanent pentru administratia din Timisoara.
Am vazut o postare a domnului primar, cum ca a solicitat carbune din rezerva de stat. Inainte sa faci o astfel de solicitare, trebuie sa te interesezi daca solicitarea e plauzibila sau realista sau doar sa te acoperi de hartii. Rezerva de stat nu detine carbune. Nu exista carbune in rezerva de stat. Si atunci cum sa iau aceasta solicitare a primarului, pe care, eu, de altfel, am intaintat-o, nu doar prefectul a semnat acea solicitare, si eu am semnat, ca sa nu blochez absolut nimic. Ma voi implica, voi discuta cu toti cei responsabili, o sa vb cu E.ON sa vad daca putem sa deblocam situatia. Voi vorbi cu noul Guvern care se va forma. In primul rand, ca reprezentant al partidului care a dat Guvernul jos, trebuie sa stii ca daca soliciti bani din rezerva bugetara, trebuie rectificare de buget, or un Guvern interimar nu are posibilitatea sa emita Ordonante de Urgenta si sa faca rectificarea de buget. Macar aceste minime chestiuni administrative de functionare eu aveam pretentia ca cei de la primarie le stiu. Bag de seama ca sunt tabula rasa la administratie, sunt tabula rasa in a gestiona problemele cu care se confrunta Timisoara si, daca chiar nu au competenta, dorinta, capacitate sa le rezolve, poate sa lase pe altii care pot face acest lucru si va garantez ca pot fi rezolvate„, a adaugat Alin Nica.
Presedintele Consiliului Judetean spune ca situatia privind asigurarea caldurii la Timisoara este cunoscuta la nivelul Guvernului si ca se va incerca gasirea unei solutii, insa nu crede ca acest lucru se va intampla pana luni, atunci cand este anuntata sistarea furnizarii gazului catre Colterm.