Un proiect de lege privind modificarea legilor justitiei a fost prezentat de ministrul Tudorel Toader miercuri.
Astfel, conform acestui proiect, presedintele Romaniei nu va mai putea numi sefi la DNA, DIICOT si la Parchetul General.
Ministrul a afirmat ca viitori procurori-sefi vor fi numiti de Sectia de Procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei. El a motivat aceasta schimbare printr-o cerere a Comisiei Europene, prin MCV.
Tudorel Toader a mai spus ca presedintele Inaltei Curti va ramane numit de presedintele Romaniei, la propunerea Sectiei de Judecatori a CSM.
Modificarile semnificative la cele trei legi ale Justitiei vizeaza majorarea vechimii pentru promovarea magistratilor, dar si procedura de numire a sefilor instantelor si Parchetelor.
Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia si seful DNA vor fi numiti la propunerea ministrului Justitiei, si nu a presedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, si nu de 3 ani. Totodata, seful instantei supreme va fi numit la propunerea presedintelui.
Propunerile semnificative anuntate de catre ministrul Justitiei – majorarea vechimii pentru promovare: 7 ani vechime efectiva pentru promovarea la tribunal pentru judecatori si 7 ani vechime efectiva pentru procuror si 8 ani pentru a promova in functia de procuror DNA sau DIICOT.
Pentru promovarea la Curtea de Apel, ministrul propune o vechime de 10 ani si tot 10 ani pentru un procuror pentru a promova la functia de procuror de pe langa Curtea de Apel. Pentru a promova judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, propunerea este de 18 ani vechime efectiva si cel putin 3 ani de activitate la Curtea de Apel.
Ministrul Justitiei a mai spus ca alte modificari se refera la renuntarea la promovarea magistratilor pe loc.
El a mai explicat magistratii vor fi remunerati in functie de activitatea pe care o desfasoara, nu in functie de gradul obtinut si tinut la sertar.
“Nu este in regula ca un judecator sa fie la judecatorie, sa dea concurs pentru Curtea de Apel si sa ramana la Judecatorie cu bani de Curte de Apel si care nu vor sa fie detasati. in tara sunt locuri libere la Curtea de Apel, sunt judecatori cu drag de Curte de Apel care lucreaza la Judecatorie si nu vor sa mearga la Curtea de Apel din considerentele dansilor. isi pot lua gradul profesional, cand va fi postul liber vor da concurs pentru ocuparea postului, nu pentru luarea gradului. Sunt multi judecatori in tara care au grad de Curte de Apel, iau indemnizatie pentru Curtea de Apel si lucreaza la judecatorie sau tribunal”, a spus Tudorel Toader.
De asemenea, el propune ca functiile de conducere sa aiba un mandat de 4 ani, in loc de 3 in prezent.
Mai multe AICI!
Reactia dura a presedintelui Klaus Iohannis
Presedintia Romaniei a dat publicitații un comunicat in care modificarile anuntate in Justitie de catre ministrul Tudorel Toader sunt criticate foarte dur.
”Propunerile prezentate astazi de ministrul Justiției se constituie intr-un atac asupra statului de drept, independenței si bunei funcționari a Justiției, precum si impotriva luptei anticorupție.
Romania se afla intr-un moment care ii este favorabil in planul relațiilor internaționale, cu precadere in comunitatea europeana. Ar fi in defavoarea țarii noastre ca, dupa toate eforturile depuse pana acum, sa ne intoarcem la vechile practici de a pune presiune asupra justiției. Acest lucru ar fi in totala contradicție cu angajamentele pe care si le-a luat Romania prin aderarea la Uniunea Europeana si nu ar face decat sa mențina pe termen nelimitat Mecanismul de Cooperare si Verificare.
Citeste si: Schimbari in justiție. Presedintele Romaniei nu va mai numi sef la DNA
O parte din masurile anunțate incearca inducerea unei false probleme si acreditarea ideii ca Presedintele Romaniei ar fi factorul politic care trebuie eliminat din procedura de numire in funcții de conducere din cadrul sistemului judiciar. In realitate, rapoartele MCV, recomandarile atat ale Comisiei de la Veneția, cat si ale Consiliului consultativ al judecatorilor europeni il indica pe ministrul Justiției drept elementul prin care se realizeaza influența politicului in aceste proceduri.
Mai multe AICI