TIMISOARA. In timpul discursului din Aula Magna a Universitatiid e Vest din Timisoara, presedintele Klaus Iohannis a reluat tema plagiatului, chiar daca la intrare a refuzat sa comenteze faptul ca astazi e asteptat un punct de vedere al Scolii Doctorale de la Facultatea de Drept a UVT in privinta tezei de doctorat a Codrutei Kovesi, sefa DNA.
Klaus Iohannis a spus ca verdictele in cazul plagiatelor trebuie date rapid, iar cei dovediti sa plece din functii ori pozitii alese.
„Se aud foarte multe despre plagiate. Persoane publice sau mai putin publice sunt acuzate ca au plagiat. Sunt discutii daca trebuie sa ramana in viata publica sau sa se retraga. Aceasta discutie a luat amploare, il consider un lucru bun.
Este pacat ca a durat atat pana cand aceasta tema a devenit o tema publica importanta. Acum este si, domnule ministru, tine de dvs si de multi altii sa clarificati aceste chestiuni. Cred ca in chestiunea plagiatului e important sa avem un verdict clar care sa se gaseasca in timp util. Nu cred ca ajuta pe cineva ca analiza unei lucrari sa dureze cat elaborarea unei lucrari de doctorat. Este evident ca politicienii au gasit ca a acuza pe cineva de plagiat e o metoda de a aduce voturi. E de datoria dvs e sa scurtati aceasta discutie la minim si sa stim daca persoana respectiva a plagiat sau nu.
Este daunator pentru societatea romaneasca ca astfel de discutii sa se prelungeasca foarte mult, e nevoie de un raspuns clar, cu maxima celeritate. Nu ne intereseaza cum se numeste comisia aia, ci sa avem un raspuns intr-un timp rezonabil, iar daca un politician e dovedit plagiator, trebuie sa dispara din politica, daca un cadru universitar e dovedit plagiator trebuie sa dispara din universitate, iar daca se dovedeste ca nu a plagiat, e nevoie ca acest lucru sa se constate in timp util.
Pentru ca bunul renume al unei persoane se construieste usor, dar de dovedit e greu. Pentru a-i sanctiona pe cei care au copiat si pentru a-i salva de bunul renume pe cei care nu au copiat e nevoie de proceduri clare, credibile. Iata de ce, printre altele, e nevoie de proiectul Romania Educata. Romania Educata nu inseamna ca in scoala lucrurile merg mai bine, tinerii stau in scoala pentru a capata abilitati, nu stau acolo pentru a trece timpul. Daca acest proiect va fi un succes, atunci avem o mare sansa sa reintroducem ceva ce se numeste meritrocratie. Este important pentru tineri sa stie ca isi pot face o cariera pe ceea ce au invatat. Nu cred ca putem construi o romanie prospera fara sa impunem meritrocratia”, a spus presedintele Romaniei Klaus Iohannis la Universitatea de Vest din Timisoara, unde participa la dezbaterea Timisoara Educata – dialog la inceput de an universitar.
Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a participat luni la Timisoara la deschiderea oficiala a anului universitar 2016-2017 si a luat parte si la o ampla dezbatere pe teme de educatie, la Universitatea de Vest si s-a intalnit cu membrii Asociatiei Timisoara Capitala Culturala a Europei 2021.