Iata principalele declaratii ale presedintelui Basescu:
Constat un lucru, relativ neplacut, intr-o zi care marcheaza cariera politica definitiv. Sunt doi ani de cand am iesit in fata dvs anuntand masurile dificile pentru populatie. Nu mi-a placut, dar am facut-o pentru ca nu exista alta solutie. Era mai important sa nu ajungem cu tara ca Grecia, decat sa nu imi asum responsabilitatea de a face acel anunt atat de dureros. Din pacate, vad ca azi se continua aceeasi manipulare ca acum doi ani. Atunci nimeni nu a vrut sa explice ca fara masuri, am fi fost intr-o situatie extrem de grea. Astizi, ori din neintelegere ori din manipulare, aflu ca presedintele nu e de acord cu revenirea la salarii. Este o mare minciuna. Iar ceea ce eu am spus este exact ceea ce am sustinut in continuare. Sustin fara rezerve revenirea la salariile de dinainte de reducere.
Marirea de salarii nu produce niciun fel de deficit structural crescut la sanatate si la fondul de pensii. Dimpotriva, reduce deficitul la fondul de pensii, ca urmare a aplicarii CAS pe o suma mai mare pentru fiecare bugetar.
Anul trecut bugetul de stat a platit circa 3 miliarde de ron pentru fondul de sanatate. Am precizat fondului ca nicio masura nu e acceptabila sa afecteze fondul de sanatate. Nu acceptam nicio masura care sa duca la incasari mai mici la sanatate.
Creseterea salariilor nu duce la accentuarea deficitului la pensii. Interpretarea data ca nu accept cresterea deficitelor structurale la pensii si salarii este total gresita.
Masura revenirii la salarii nu e de natura sa afecteze cele doua fonduri negativ. Dimpotriva, le afecteaza pozitiv.
In ultima perioada, se cauta sacul cu banii pe care guvernul care pleaca spune ca l-a lasat. Cei care vin spun ca nu l-au gasit. Pentru corecta informare, doresc sa stiti urmatoarele lucruri. Sunt peste 5 miliarde de euro in rezerva ministerului de Finante cu scopul de a plati la timp creditele scadente din urmatoarele luni. Acest saculet de bani este intangibil.
Unde sunt banii de salarii? Sunt in ceea ce am convenit cu FMI. La misiuniea din octombrie 2011, inainte de a se scrie bugetul, am prevazut ca intentia este reintregorea salariilor.
Rezerva pentru plata salariilor, daca economia nu a mers pozitiv, e in dreptul de a modifica deficitul. in urma evolutiilor din prima parte a anului e clar ca deficitul este mai mic. in baza intelegerii, la mijlocul anului guvernul va putea sa creasca deficitul prin corectarea bugetului de stat, de la 1,9 la 2,14. Avem spatiu fiscal pentru a plati integral diferenta de salarii pentru bugetari.
Este doar o decizie politica si sustin fara rezerve ca aceasta e solutia pentru Romania in acest moment. Trebuie gasita o solutie, legala si financiara si pentru decizia CCR.
Niciodata la ultimele trei misiuni nu am spus FMI ca nu trebuie sa revenim la salariile din 2012. Romania si-a indeplinit toate criteriile care justifica revenirea la salarii. Este corect si moral ca prioritatea sa fie restabilirea salariilor in sectorul bugetar.
Am mai discutat despre reforma intreprinderilor. Nimeni nu vorbeste de privatizare integrala a Hidroelectrica sau a altor companii. Problema privatizarii trebuie gestionata in limitele in care aduce bani pentru mdoernizarea societatilor. Avem nevoie ca aceste privatizari sa se faca in interesul companiilor.
Absorbtia fondurilor europene e inca nesatisfacatoare, dar in progres. Am mai discutat despre evolutiile economice din UE.
Legea sanatatii. Eu am o asigurare pe care a trebuit sa o platesc unei case de sanatate din Europa pentru a avea acces la servicii de sanatate oriunde in Europa. Vreau sa pot sa ma asigur suplimentar aici in Romania. Vreau sa stiu ca e o salvare in orice comuna.
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, duminica, la Cotroceni, cu delegatia FMI aflata in Romania.
Seful statului a declarat, la intalnirea cu delegatia FMI, ca mentinerea la nivelul actual a deficitelor la fondurile de asigurari de sanatate si pensii reprezinta elementul esential pentru perioada urmatoare, aratand ca nu va trimite scrisoarea Parlamentului daca acest principiu nu va fi respectat.