TIMISOARA. Tot mai multi timisoreni se plang la Aquatim ca nu au destula presiune la apa rece, asadar centrala de apartament nu functioneaza la limitele normale. Reprezentantii companiei de apa si canal explica din ce cauza se produce acest fenomen.
Instalatiile interioare nu au fost proiectate pentru centralele de apartament, spun cei de la Aquatim. Asadar, presiunea este mai scazuta, in special la apa rece, pentru cei care locuiesc la ultimele etaje ale blocurilor.
„Functionarea normala a centralelor de apartament este conditionata de existenta in apartamentele respective, a instalatiilor ce pot asigura valori minime ale parametrilor electrici, ale combustibilului folosit si ale presiunii apei reci, specificate in cartea tehnica a centralei achizitionate. Instalatiile interioare existente de apa potabila si de apa calda au fost dimensionate astfel incat sa asigure presiunea si debitul de apa necesare pentru functionarea dotarilor standard ale apartamentelor – lavoar, spalator de vase, WC, dus si cada de baie. Centralele de apartament nu au fost incluse in dotarea minima a cladirilor”, au declarat reprezentantii Aquatim.
Directorul tehnic al societatii precizeaza ca consumul de apa calda preparata local prin centrala termica de apartament este preluat din bransamentul si instalatiile existente de apa rece, care nu au fost dimensionate pentru aceste noi debite, ducand la dezechilibrarea alimentarii cu apa a intregului ansamblu de locuinte.
Aquatim transmite ca se obliga, prin contractul de furnizare, sa asigure la ultimul nivel al unui bloc cu patru etaje, in cel mai inalt punct de consum, o presiune de 4 m coloana apa, in conditiile in care instalatiile nu sunt colmatate sau strangulate.
Nicolae Ghelsingher, directorul tehnic Aquatim, a facut si cateva recomandari pentru timisorenii care intentioneaza sa-si monteze centrale termice: sa faca reproiectarea instalatiilor interioare si a bransamentului de apa rece, pentru adaptarea unei solutii tehnice care poate asigura functionarea adecvata a centralelor.
„Aceasta se poate realiza prin schimbarea coloanei de alimentare cu apa si montarea unui rezervor cu nivel liber si a unei instalatii de ridicare a presiunii pe distributia din subsolul cladirii, dimensionate in functie de parametrii necesari pentru functionarea tuturor punctelor de consum deservite de coloana respectiva”, conchide seful tehnic al societatii timisorene.