Elevii si profesorii liceelor timisene au intrat deja in febra pregatirilor pentru banchetele de absolvire. Scolile de elita par sa se intreaca in a organiza petreceri care mai de care mai fastuoase, in restaurante de lux, dar si cu preturi pe masura ofertei.
Pentru ca odraslele sa ramana cu o amintire cat mai frumoasa de la balul de absolvire a clasei a XII-a, parintii scot din buzunare sume ce depasesc binisor 1000 de lei. Cota maxima se inregistreaza la Colegiul Banatean, unde, doar pentru banchet si cursul festiv (fara imbracaminte, albume foto, etc.) suma care trebuie platita de fiecare elev este de 650 de lei.
La Colegiul Banatean un elev plateste albumul foto cat platesc doi elevi de la „Alimentar” pentru tot banchetul
Cand e vorba despre petrecerea copiilor lor, parintii de la Colegiul Banatean nu se uita la bani. Dupa ce in iarna le-au platit odraslelor 250 de lei pentru un banchet mic in statiunile Straja, Arieseni sau la Muntele Mic, acestia dau, la finalul clasei a XII-a, doar pe albumul foto 200 de lei. Bani putini ar spune unii, bani multi ar spune altii. Asta pentru ca, de exemplu, pe acesti bani, doi elevi de la Grupul scolar de Industrie Alimentara Timisoara, sau mai simplu Liceul Alimentar, isi petrec ultima seara de liceu. “Noi am platit pentru banchet 450 de lei. I-am dat in trei transe de la inceputul anului scolar. Inca nu s-a stabilit locul, iar doamna diriginta ne-a spus ca acesti bani s-ar putea sa fie prea multi pentru banchet si ca, probabil, dupa ce se va alege locul, vom primi o parte din ei inapoi. Pe langa acesti bani am mai dat 200 de lei de persoana pentru albumul foto, poze si filmarea de la banchet si de la cursul festiv”, spune Marius, elev in clasa a XII-a la Colegiul Banatean din Timisoara. In acesti bani intra si plata pentru masa de la banchet pentru fiecare dintre cei 30 de profesori care le-au predat de-a lungul timpului celor 100 de elevi care termina acum liceul.
In schimb, la Alimentar, pe 100 de lei se face totul: la cantina liceului, iar din meniu nu lipsesc bunatatile ca la ceilalti elevi care au ales localuri de lux din Timisoara sau din imprejurimi: gustarea rece, care include rulada de cascaval cu verdeturi, muschi file afumat, rulou de sunca, rulada de pui, ardei cu branza, rosii umplute, masline, friptura de porc si pui plus cartofii piure sau prajiti si la final tortul. In plus elevii si profesorii au suc, apa si cafea la discretie. Albumul, pozele si filmarea cursului festiv mai costa undeva la 100 de lei, la Alimentar.
La celelalte licee din Timisoara doar pretul la meniu difera. In rest, pretul pentru albumul foto, un DVD cu filmarea de la banchet si pozele de la cursul festiv nu ii costa pe parinti mai mult de 150 de lei.
La Liceul cu Program Sportiv Banatul, de exemplu, pretul pentru masa festiva este de 300 de lei, la Calderon, Economic si la UMT ajunge la 200 de lei, iar la Loga se plateste pentru ultima noapte ca elev 250 de lei. in acesti bani intra si atmosfera intretinuta de un DJ plus o sticla de bere la doua persoane si un pahar de sampanie.
Pretul s-a dublat si la clasa a VIII-a
Nu doar parintii elevilor de clasa a XII-a scot bani seriosi pentru distractia de sfarsit de an a copiilor lor. si la clasa a VIII-a se organizeaza banchet, insa acesta nu depaseste mai mult de 150 de lei. Daca in urma cu doi ani un banchet la clasa a VIII-a costa pana in 70 de lei, cu tot cu album foto si cateva imagini filmate pe DVD, acum in 2011 banchetul costa undeva la 130 de lei. “Am avut fata in clasa a VIII-a la Generala 25 acum doi ani si am platit 700 de mii lei vechi tot: album foto, ultima masa din anul scolar plus cateva flori pentru profesori. Anul acesta pentru cealalta fata a mea trebuie sa dau 130 de lei pentru aceleasi lucruri, in conditiile in care se spune ca este criza. Eu dau pentru ca as face orice sa-i fie bine copilul meu…”, spune mama unei eleve de la Generala 25.
Pe langa albume au fost multe scoli generale care au optat si pentru cocarde, panglici pe care elevii isi scriu amintirile din liceu si gandurile de bine. Gabi face de multi ani cocarde si spune ca situatia economica grea prin care trec romanii nu-i afecteaza afacerea. De cateva saptamani nu mai doarme noptile pentru ca are sute de cereri de panglici pe care le face cu multa, multa migala. “In ultima perioada tot mai multi elevi au inceput sa apeleze la cocarde. De obicei acestia sunt cei care termina clasa a VIII-a. Preturile sunt undeva intre 10 lei si 15 lei, in functie de panglici. Cele cu 10 lei au trei panglici, cele cu 15 au 5 panglici. Culorile preferate sunt mov sau violet pentru baieti si roz pentru fete”, mai spune Gabi.
Banchetul mic s-a facut in iarna la Straja! Au mers elevi de la Liceul Sportiv, de la Calderon, Moisil, Lenau, Loga si Colegiul Banatean
Cei care cred ca la clasa a XII-a cheltuielile se rezuma doar la coafura, tinuta, masa festiva si albumul foto se insala. In perioada 29 ianuarie – 6 februarie, elevii din mai multe licee din Timisoara au luat drumul statiunii Straja unde a avut loc banchetul mic. Cat a costat? Doar drumul si cazarea au fost intre 200 si 250 de lei. “Am fost mai multi elevi din Timisoara. Din cate stiu eu au fost de la Liceul Sportiv, de la Loga, de la noi de la Colegiu, de la Calderon, Lenau si Moisil. Ne-a costat drumul si cazarea 250 de lei, plus ce-am mai cheltuit acolo pe schiuri, placi de snowboard – vreo trei milioane. Nu am fost decat noi si cativa diriginti”, mai spune Marius, elevul de clasa a XII-a de la Colegiul Banatean.
Tinutele pentru banchet ale copiilor costa intre 300 si 650 de lei
Pe langa costurile fixe, parintii mai trebuie sa plateasca sute de lei si pentru tinutele odraslelor. Daca pentru tinuta unei domnisoare in noaptea de banchet parintii trebuie sa scoata din buzunar in medie 650 lei, pentru un baiat lucrurile sunt putin mai simple, costurile ajungand in acest caz pe la 300 de lei.
Freza pentru fete costa intre 40 si 100 lei, in functie de preferintele fiecaruia. ”In general la banchetul de clasa a VIII-a se cauta buclele, care variaza intre 60-70 de lei, in functie de dimensiunea parului, in timp ce la clasa a XII se cauta parul intins si cocurile. Parul intins este undeva la 40 lei, iar un coc poate ajunge si la 100 lei”, spune Monica Iacobescu, coafeza.
Un alt detaliu peste care nu se poate sari este machiajul, care poate ajunge la sume impresionante, daca tanara absolventa are gusturi mai pretentioase. ”Un machiaj de seara normal costa 70 lei, iar cu gene false costa 100 lei. Ambele sunt la fel de solicitate. Cele de clasa a XII-a aleg in general machiajul cu gene false”, spune Sandra Mihalache, make-up artist.
Momentul pe care fiecare domnisoara il asteapta inca din copilarie este rochia de banchet. Indiferent ca vorbim de clasa a VIII-a sau de clasa XII-a, rochia reprezinta nucleul evenimentului. Elegante sau vaporoase, lungi sau scurte, colorate sau clasice, pretul acestora incepe de la un minim de 80 lei. Daca in magazinele mai accesibile pretul unei rochii variaza intre 80 si 300 lei, in magazinele cu branduri celebre sau atelierele caselor de moda, pretul de pornire este de 300 de lei si ajunge pana la cat ii tine buzunarul pe parinti.
Parintii de baieti si in aceasta privinta sunt mai favorizati, pentru ca pretul unui costum incepe de la 200 lei. Singurul moment in care situatia se echilibreaza este cand vorbim de pantofi. Pentru ambele sexe pretul este aproximativ acelasi, undeva la 150 lei. Ca sa atingem fiecare detaliu pentru care parintii de fete trebuie sa scoata bani din buzunar, sa nu uitam de accesorii. Aici moda 2011 tine putin cu buzunarele “finantatorilor” pentru ca bijuteriile din plastic sunt la moda. Un set de cercei cu lant si bratara din plastic este undeva la 100 lei, din argint poate ajunge si la 200 lei. Tot la capitolul accesorii intra si geanta, care costa intre 100 si 150 lei.
Anul acesta protocolul a fost scos din costul banchetului!
Pana in 2009, in pretul pentru banchetul de final de an se includeau si bani pentru protocolul din timpul bacalaureatului. Anul acesta insa, se pare ca, oficial, acesti bani nu se vor mai strange. Elevii din liceele timisorene se feresc sa spuna daca vor da sau nu bani de protocol. “Din cate stiu eu anul trecut s-au dat 50 de lei de elev pentru protocol. Anul acesta nu ne-a zis nimeni nimic despre acest subiect, dar daca trebuie sa dam, dam. Mie mi s-ar parea normal sa dam, pentru ca si profesorii ar fi mai indulgenti. in plus mai e si chestia ca profesorii sa aiba conditiile normale, pentru ca ma gandesc ca e greu sa stai la supravegheat atatea ore fara un suc, o apa”, spune un elev din clasa a XII-a de la Loga.
Fite de Timisoara: mersul la banchet cu limuzina!
Cat costa banchetul in Timisoara
Masa festiva: 100 – 450 lei
Album foto + un DVD cu imagini de la cursul festiv si banchet: 150 lei.
Pentru fete:
Freza: intre 40 – 100 lei
Machiaj: 70 – 100 lei
Rochie: incepand de la 80 lei
Pantofi: 150 lei
Accesorii: 100 lei
Geanta: 100 – 150 lei
TOTAL: 790 – 1.500 lei
Pentru baieti:
Costum: 200 – 500 lei
Pantofi: 100 – 150 lei
TOTAL: 550 – 1.250 lei
AUTORI: Andreea Hnyatek si Caius Seracin