Opinia Timisoarei

Prietenii Centrului de Proiecte al Primariei Timisoara isi umplu conturile: bani din consultanta, din proiecte, din indemnizatii si achizitii directe

TIMISOARAIndiferent daca Timisoara Capitala Europeana a Culturii va avea un succes de proportii epice sau unul mai mititel, cu siguranta vor exista multi parteneri ai Centrului de Proiecte condus de Alexandra Rigler care-si vor aminti cu drag de acest eveniment. Ne referim, in primul rand, la evaluatorii care si-au aprobat intre ei proiecte culturale de zeci de mii de euro din bani publici si la consultanta din Bucuresti care a primit alte zeci de mii de euro pe niste servicii inutile, dar nu doar acestia au facut bani seriosi din contractele incheiate cu entitatea infiintata in anul 2021 de administratia Fritz.

Semne bune anul are

Fiindca am amintit evaluatorii, inainte de a va pune la curent cu alte nume si alte sume, va informam ca anul 2023 a inceput sub cele mai bune auspicii pentru Dana Miorica Sarmes. Evaluatoare in urma cu un an intr-o comisie a Centrului de Proiecte, doamnei in cauza i se aprobau, în acelasi timp, in alte comisii, trei proiecte in valoare totala de 60.000 de euro.

Dana Sarmes a infiintat, anul trecut, la finele lunii august, o firma de publicitate – Tetra Expert SRL – cu care a obtinut, in 16 ianuarie 2023, prin achizitie directa, 190.500 lei (38.552 euro), pentru “servicii de gestionare relatii cu publicul pentru Expozitia inaugurala program cultural Timisoara 2023”.

Conform SEAP (Sistemul Electronic de Achizitii Publice), de acesti bani, firma fondata acum cinci luni trebuie sa indeplineasca urmatoarele sarcini: “asigurare program de custozi – un grup de custozi selectati special pentru acest program vor asigura comunicarea si medierea constanta a expozitiei, supravegherea si interactiunea directa cu publicul; asigurare tururi ghidate – tururi ghidate recurente sau punctuale, pentru diferite grupuri tinta, care prezinta parcursul expozitiei integral sau o selectie – inclusiv una tematica, sau subiectiva – trecuta prin filtrul mediatorilor sau al invitatilor; asigurare program pentru scoli si public tanar; servicii de monitorizare si evaluare – implementarea unui sistem de a monitoriza si evalua participarea publicului”.

Dana Sarmes nu este doar patroana noii firme de publicitate aparuta pe piata timisoreana de profil, ci si presedintele Asociatiei Culturale Contrasens, calitate in care a colaborat chiar cu Alexandra Rigler, inainte ca aceasta din urma sa devina director al Centrului de Proiecte. Cel putin asa rezulta din declaratia de avere depusa de doamna Rigler in iunie 2021, in care este mentionata suma de 1.800 de lei obtinuta pe drepturi de autor de la Contrasens.

 

Contabilii nu mai prididesc cu treaba? 

Trecand in revista achizitiile directe facute pana acum de Centrul de Proiecte, am constatat ca, desi in schema de personal figurau, inca din vara lui 2021, angajati pe functii de contabil-sef, economist, inspector de specialitate financiar-contabilitate, totusi, cateva luni mai tarziu, institutia respectiva cumpara “servicii de verificare a deconturilor proiectelor la nivelul unitatii”. Si nu o data, ci de doua ori in aceeasi zi. Astfel, in 12 noiembrie 2021, la ora 13.48 era finalizata procedura derulata intre Centrul de Proiecte si firma SC ECM Accounting SRL, suma in discutie fiind de 27.900 de lei (62 de proiecte x 450 de lei), iar la ora 15.13, aceeasi entitate batea palma cu SC Dago4ever Online SRL, pentru 27.000 lei (60 de proiecte x 450 de lei).

Cat ne costa expertii?! 

In 1 noiembrie 2021, v-am anuntat ca Primaria Timisoara va plati cu cate 10.000 de lei pe luna pe fiecare dintre cei sapte curatori angajati de Centrul de Proiecte in vederea organizarii evenimentelor TM2023 si v-am precizat ca, potrivit celor transmise de municipalitate, in sumele respective nu erau prevazute sporuri, bonusuri ori prime.

Nu stim exact ce trebuia sa livreze fiecare curator pentru cei 10.000 de lei pe luna, insa, aparent, banii nu au fost suficienti pentru cinci dintre acestia.

In 24 noiembrie 2021, firma sibiana Mozaic Artevents SRL primea, prin achizitie directa, de la Centrul de Proiecte, suma de 65.130 lei (13.161 euro), pentru “servicii profesionale de productie cultura program Capitala Culturala TM 2023”. La firma din Sibiu este manager unul dintre cei sapte curatori, Silviu Scrob.

In aceeasi zi de 24 noiembrie 2021, la distanta de jumatate de ora, pe SEAP era consemnata finalizarea procedurilor de achizitie directa derulate intre Centrul de Proiecte pe de o parte si firmele SC Q-Group Proiect SRL (“servicii consultanta in management, necesar program Capitala Culturala TM 2023”, 63.775 lei /12.887 euro), respectiv Asociatia Headsome Communication („servicii consultanta gestiune in marketing necesar programului Capitala Culturala TM 2023”, 69.600 lei / 14.064 euro) pe de alta parte. La Q-Group Proiect o regasim ca partener pe curatoarea Cosmina Goagea, iar la Headsome Communication pe curatoarea Oana Boca Stanescu (iesita ulterior, in iunie 2022, din colaborarea cu Centrul de Proiecte).

Descrierea de pe SEAP a obiectului achizitiei directe era aceeasi in ambele proceduri, atat in cazul “consultantei in management”, cat si in cazul “consultantei gestiune in marketing”: “(1) Adaptarea programului cultural la contextul pandemic si la noul an de acordare a titlului, pornind de la continutul la care Timisoara s-a angajat prin Bid Book + (2) Dezvoltarea si implementarea unui mecanism de extindere a implicarii institutiilor si operatorilor culturali in Programul Cultural <Timisoara 2023 – Capitala Europeana a Culturii>, prin apeluri deschise, pentru finalizarea si/sau consolidarea acesteia + (3) Solutii de implementare”.

Ziua de 24 noiembrie 2021 i-a adus si unui al patrulea proaspat curator al Centrului de Proiecte o suma similara in cont: Teodora Borghoff Intreprindere Individuala isi adjudeca prin achizitie directa 64.366 lei (13.006 euro), pentru “servicii facilitate comunitara si incluziune sociala – program Capitala Culturala TM 2023”.

In sfarsit, a doua zi, in 25 noiembrie 2021, al cincilea curator, Corina Bucea, primeste prin firma sa, SC Recycled Playground SRL, suma de 66.330 lei (13.402 euro), pentru “servicii profesionale in educatie si mediere program Capitala Culturala TM 2023”.

Pe site-ul Centrului de Proiecte Timisoara au fost postate atributiile Echipei Curatoriale Timisoara 2023 pentru indeplinirea carora respectivii curatori incaseaza 10.000 de lei pe luna. Va vine sau nu sa credeti, dar aceleasi sarcini apar mentionate si pe SEAP, in dreptul contractelor obtinute de curatori prin achizitii directe de la institutia care i-a angajat.

Ca atare, in spiritul transparentei cheltuirii banilor publici pe care o clameaza administratia Fritz, poate ar fi necesara emiterea unui nou comunicat de presa din care timisorenii sa afle cat ii costa, de fapt, expertii angajati de Centrul de Proiecte…

Exit mobile version