TIMISOARA. Timisoara se mandreste cu multe premiere, in diferite domenii, una dintre ele fiind realizata de „ingerii in halate albe”, in urma cu aproape doua secole.
Se intampla intr-o zi de 5 februarie, in 1847, la Spitalul Militar din Timisoara.
Anestezia generala cu eter i-a fost aplicata soldatului Nicolae Muntean, care a suferit o operatie de amputatie a coapsei. Procedura a fost realizata de chirurgii Mathias Musil, un medic nascut pe teritoriul Cehiei de acum, si Joseph Siehs, doctor nascut in Sopron-ul din zilele noastre.
Interventia de la Timisoara nu a fost insa o premiera absoluta. Ea fusese pusa in practica prima data in 16 octombrie 1846 de americanul William Thomas Green Morton, la Massachusets General Hospital din Boston.
Acum, Spitalul Militar din Timisoara dispune de o sectie ATI in cadrul unitatii din zona centrala a orasului, dar si de un compartiment de Terapie Intensiva in cadrul Sistemului Medical de Izolare si Tratament, ambele dotate cu cele mai noi aparate pentru ingrijirea pacientilor in stare critica, asigurarea conditiilor necesare interventiilor chirurgicale, monitorizarea si ingrijirea postoperatorie.
Si in pandemia de COVID pe care o traversam, Spitalul Militar a realizat o premiera.
„Compartimentul A.T.I functioneaza in cadrul Sistemului Medical Modular de Izolare si Tratament, care este primul spital modular din partea de vest a Romaniei, construit de la zero, pe stadionul CFR. Acolo, unde alta data se facea performanta sportiva, acum echipa medicala asigura, la cele mai înalte standarde, asistenta medicala pacientilor cu forme severe ale infectiei cu virusul SARS-CoV-2. Echipa medicala condusa de catre doamna dr. Mihaela Danescu si formata din personal medical cu o vasta experienta profesionala, a demonstrat ca poseda calitati puternice pentru a face fata solicitarilor multiple si complexe. In permanenta, echipa medicala a depus toate eforturile in lupta de a salva fiecare pacient, fiind ghidata de urmatoarele cuvinte: Dum spiro spero! (Cât timp respir, sper!)„, transmit reprezentantii Spitalului Clinic Militar de Urgenta „Dr. Victor Popescu” Timisoara.
Foto: wikipedia