TIMISOARA. Timisoara nu se poate prezenta orisicum in fata Europei cand va fi capitala culturala, iar centrul orasului trebuie sa arate impecabil, spun nu doar reprezentantii primariei, ci si simplii timisoreni.
Piata Victoriei, care va gazdui o multime de evenimente, atat in perioada premergatoare anului 2021, cat mai ales in acel an, va cunoaste realmente o schimbare la fata.
Pe langa planificata renovare a fatadelor cladirilor istorice ce strajuiesc aceasta piata, intreg pavajul va fi inlocuit.
„In spatiul public avem cateva proiecte mari. Pe de o parte avem proiectul finalizat de reabilitare a spatiilor publice din cartierul Cetate, care trebuie continuat cu zona cetate 2, pe celelalte 11 strazi existente in perimetru si care trebuie realizate, reabilitarea ansamblului urban Corso, insemnand Piata Victoriei unde nu intentionam schimbari masive din punct de vedere al aspectului, insa avem nevoie de o schimbare a pavajului, o schimbare a instalatiilor„, spune pentru opiniatimisoarei.ro viceprimarul Timisoarei Dan Diaconu.
Actualele dale care acopera platoul din fata Operei, dar si Corso si Surogat vor fi indepartate, iar in locul lor se vor pune altele noi si aspectuoase. Exemplare din pavajul actual nu se mai fabrica, astfel ca si cele deja crapate nu pot fi schimbate cu acelasi material.
Reprezentantii primariei spun ca in niciun caz nu se va reveni la piatra cubica ce era pana in anii 60-70 si ca se va opta tot pentru placi din piatra naturala. Ultimul cuvant in privinta alegerii il vor avea insa arhitectii.
„Va fi schimbat pavajul, oricum, nu mai avem cum sa il sustinem in forma in care exista el pentru ca nu mai exista astfel de placi. Incercam sa il mentinem cat mai aproape de aspectul existent. Cu siguranta, nu va veti intalni de exemplu cu piatra cubica in Piata Victoriei. Vor fi placi, vom opta pentru piatra naturala cu siguranta. Sigur, acolo e decizia proiectantilor si a arhitectilor sub ce forma putem sa pastram cat mai mult din aspect. Poate ne dorim sa pastram 100% din aspectul general al Pietei Victoriei, insa sa folosim in continuare acest pavaj e imposibil pentru simplu fapt ca el nu mai exista, nu mai poate fi fabricat, nu mai avem o rezerva„, explica pentru opiniatimisoarei.ro Dan Diaconu.
Edilul spune ca se vor face totodata lucrari importante si in subteran, iar proiectul tehnic ar putea fi gata pana vara viitoare si, cu putin noroc, santierul sa porneasca tot in 2017.
„Dincolo de asta trebuie sa intervenim asupra gospodaririi subterane. Estimam ca in prima jumatate a anului viitor vom finaliza proiectul tehnic. In cel mai bun caz ar putea incepe lucrarea anul viitor„, spune viceprimarul Timisoarei.
Cat despre banii pentru aceasta lucrare, reprezentantii Primariei spun ca acestia vor fi luati din bugetul local.
„De data aceasta pe fonduri europene astfel de proiecte nu mai sunt eligibile, ca atare va trebuie sa il realizam din bugetul local. E un proiect pe care ni-l putem permite. Va trebui sa il executam pana in 2021 cu siguranta si sa crestem aspectul estetic, dar nu numai estetic, pentru ca noi mai vorbim de gospodarie subterana de 100 de ani, cu mari probleme pentru toti locatarii din zona, si acolo trebuie sa intervenim. Insa e un proiect realizabil pana in 2021„, sustine pentru opiniatimisoarei.ro Dan Diaconu.
Actualul pavaj din Piata Victoriei dateaza din anii 80 cand, odata cu scoaterea liniilor de tramvai din centru, a fost si el schimbat.
In paralel cu schimbarea pavajului, si fatadele cladirilor din Piata Victoriei vor fi reabilitate. Se vor innoi nu doar tencuiala si ornamentele imobilelor istorice, ci si acoperisurile.
Au fost alese si primele cladiri care vor intra in renovare. Este vorba despre trei imobile, care se afla pe partea dreapta a Pietei Victoriei, privind dinspre Opera spre Catedrala, pe Corso.
CITESTE SI: Schimbarea la fata a Pietei Victoriei din Timisoara incepe cu 3 cladiri! Cine a refuzat reabilitarea?