TIMISOARA. Familiile de rromii din Timisoara ar putea avea o scoala, unde sa-si inscrie copiii sa invete in limba romani. Dar aceasta numai daca asociatiile care apara drepturile rromilor accepta propunerea facuta de Inspectoratul Scolar General.
Rromii care locuiesc in Fratelia ii acuza de discriminare pe profesorii de la Scoala Generala nr. 15 care a fost deja pusa de cei de la Inspectoratul Scolar pe lista de desfiintari.
Potrivit lui Francisc Halasz, inspector scolar general adjunct la ISJ Timis, daca totusi nu se va inchide, institutia s-ar putea transforma in prima scoala pentru rromi, cu predare in limba romani si cu actiuni specifice rromilor.
„Este o discutie mai lunga aceasta problema a Scolii nr. 15. Majoritatea organizatiilor de rromi lupta pentru asa zisa desegregare. Asta inseamna ca nu se pot forma clase de rromi, ci neaparat clasele trebuie sa fie facute cel putin jumatate-jumatate.
Scoala Generala nr. 15 este asezata unde este asezata si, de ani de zile, se constata ca in acele clase o majoritate covarsitoare o reprezinta copiii rromi, si ici colo mai apar si cei romani. Daca noi vrem sa facem desegregare, am zis sa nu le mai acordam clasa I fiindca aceea va fi tot una de rromi”, ne-a explicat Francisc Halasz.
Daca scoala 15 se desfiinteaza totusi, timisorenii care locuiesc in Fratelia vor trebui sa-si duca copiii la celelalte scoli din zona.
Ca sa nu se intample asa, propunerea lui Halasz a fost una simpla, ca Generala nr. 15 sa fie transformata intr-o scoala de rromi, care sa includa, pe de o parte, si un centru social, o gradinita pentru copiii rromi, dar cu predare in limba romani.
„Daca invata in limba lor materna nu sunt segregati”, este de parere inspectorul. Acesta spune insa ca nu are sprijinul asociatiilor de profil pentru infiintarea scolii, la care invata in prezent doar 215 elevi. Nici prezenta scolara nu este una foarte buna. In urma unei inspectii frontale, a iesit la iveala faptul ca prezenta era de doar 60 la suta. In prezent, la Generala 15 nu se mai fac inscrieri pentru clasa I sau pentru clasa a V-a. Comasarea nu intra in discutie, pentru ca astfel nu se poate realiza desegregarea. De asemenea, scoala de rromi, cu predare in limba romani, mai exista doar in Maguri, un cartier din Lugoj, spune Francisc Halasz.
„Asociatiile rrome ar trebui sa accepte aceasta idee, fiindca daca ei permanent lupta impotriva acestui lucru si se prezinta la inspectoratul scolar sa se faca desegregare. Ar trebui facute actiuni specifice. Profesorii nu ar fi nici ei greu de gasit. La un moment dat, si la Liceul Pedagogic s-a spus sa se faca clase, insa nu existau destui rromi”, a declarat Francisc Halasz pentru www.opiniatimisoarei.ro.
Asociatiile pentru rromi nu sunt de acord cu o scoala exclsiv pentru tigani pentru ca asta s-ar chema discriminare
Daca raman clase mixte, nu se realizeaza desegregarea. Asta ne-au transmis reprezentantii Asociatiei Femeilor Tiganci din Timisoara. Letitia Mark a spus, pentru www.opiniatimisoarei.ro, ca ar trebui organizata o dezbatere publica pe aceasta tema, deoarece subiectul este interesant atat pentru tabara de rromi, cat si pentru cea de romani.
„Eu pledez pentru integrarea copiilor si pentru accesul egal al copiilor rromi la invatamant de calitate. Eu ma bat pentru integrarea in scoli publice, si nu in scoli separate. Eu combat segregarea si separatismul. O solutie pentru accesul egal al copiilor la educatie e o tema de discutie la nivelul municipiului”, ne-a spus Letitia Mark, presedinta Asociatiei Femeilor Tiganci.
Parintii ii acuza pe profesori
O mamica de etnie rroma spune ca pruncii ei nu mai au unde sa invete, daca scoala se desfiinteaza.
„Suntem nemultumiti din cauza ca vor sa ne mute scoala, cand or aflat ca copiii nostri sunt in numar mai mare, toti romanii vor sa ii mute la alte scoli. Acum vor sa ne mute la Scoala nr. 13, unde copiii nostri nu ar fi la fel de bine primiti si nu ne-ar conveni. Sunt totusi copii care vin acasa singuri de la scoala asta. De la nr. 13 sunt tramvaie, copiii nostri ar trebui sa treaca strada. Printre atatia copii romani, ai nostri ar fi discriminati, ca sunt tigani, ca nu sunt spalati si chestii de astea. Sa stiti ca sunt profesori de la gradinite care spun ca romanii sa nu-si duca copiii la scoala nr. 15 ca este o scoala proasta si sa si-i duca la nr. 13. Se invata foarte bine aici. Avem copii care or fost premiati in scoala asta si noi chiar vrem din tot sufletul sa ramana scoala asta. Nu vrem sa se mute”, ne-a declarat Geta, o mamica a doi copii de etnie rroma.
Ea mai spune ca, daca romanilor nu le convine faptul ca rromii merg la scoala, sa le lase cartierul liber si sa se mute si din cartier. O mamica romanca ii acuza pe profesorii de la Generala 13, care in urma cu cativa ani s-ar fi plimbat pe la casele parintilor romani sa ii convinga sa nu-si inscrie copiii la Generala 15, ci sa ii duca la Generala nr. 13. Ea este de parere ca un copil rrom poate sa ia exemplul unui roman, ca sa invete cum sa se comporte.
„Acum patru sau cinci ani, de la Generala 13 au fost profesori, in zona de blocuri, ca sa indrume copiii sa-i transcrie de la 15 la 13. Acum majoritatea aici sunt rromi, iar romanii s-au mutat la 13, dar s-au mutat la indrumarea cadrelor didactice”, ne-a declarat femeia romanca.
In zona exista in acest moment trei scoli, Generala nr. 13, Generala 15 si Generala 2, care sunt destul de apropiate. Problemele de la Scoala 15 au fost repuse pe tapet la ultima sedinta a Consiliului Consultativ de Cartier Fratelia.
Urmeaza ca toate asociatiile care lupta pentru drepturile rromilor sa se intalneasca si sa se puna de acord. Fie accepta infiintarea scolii cu predare in limba romani, fie generala 15 se va desfiinta.