Primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, a intrat, luni, la ora 12, in greva foamei, deoarece populatia nu are caldura in apartamente, iar administratia locala nu a fost sprijinita de Guvern in asigurarea fondurilor necesare pentru cumpararea combustibililor necesari la pregatirea agentului termic.
„Este o solutie extrema, pentru o situatie extrema. Este inadmisibil ca aproape 10.000 de oameni sa fie lasati prada frigului. Din pacate, toate interventiile facute la nivelul Guvernului nu si-au gasit ecou. Sunt consternat ca, in cursul lunii octombrie, au fost alocate din Fondul de rezerva al Guvernului sume de bani foarte mari pentru localitati care nu au costuri atat de ridicate pentru producerea agentului termic, iar municipiul Brad nu se regaseste printre acestea„, a declarat pentru Agerpres primarul orasului.
Potrivit acestuia, in luna octombrie, din Fondul de rezerva al Guvernului au fost alocate aproape 380 milioane de lei catre diverse primarii din tara pentru acoperirea subventiei la energia termica, insa printre acestea nu s-a regasit si cea din Brad.
Edilul sustine ca fondurile minime pentru producerea energiei termice in municipiul Brad ar trebui sa fie de circa 3 milioane de lei, pentru aceasta iarna, suma fiind imposibil de acoperit de la bugetul local. Banii au fost solicitati Guvernului printr-un proiect de hotarare ce a fost inaintat la sfarsitul lunii octombrie, primarul afirmand ca a informat mai multe ministere despre situatia de la Brad inca din luna august.
Primarul din Brad a convocat Consiliul Local, luni, in sedinta extraordinara, si a anuntat consilierii despre decizia luata. El a spus ca intra in concediu de odihna pentru perioada in care se va afla in greva foamei si a delegat atributiile sale catre viceprimarul localitatii.
Protestul primarului se va desfasura in biroul sau din sediul Primariei Brad, unde a fost instalat un banner de culoare portocalie pe care este scris, cu negru, „greva foamei”.
„Poate culoarea va sari in ochi guvernantilor nostri si sper ca la prima sedinta de Guvern sa se aloce sumele de bani suficiente pentru ca sa putem asigura caldura in apartamente. Poate ca mai au un dram de suflet cei care gestioneaza problematica Romaniei si ca vor intelege ca, la Brad, nu exista alternativa pentru incalzire. Nu avem gaz metan, nu sunt cosuri de fum la blocuri, iar sistemul electric nu poate face fata consumului. Am incercat, de trei luni de zile, prin interventii la Guvern, la Ministerul Administratiei si Internelor, am trimis zeci de memorii, dar niciunul nu si-a gasit rezolvare. Este o situatie extrem de grava. Poate va auzi primul ministru ca exista undeva, in Romania reala, un oras in care oamenii mor de frig”, a adaugat primarul din Brad.
Costul de productie al unei gigacalorii in municipiul Brad se ridica la 831 de lei, tariful fiind cel mai mare din tara. Pretul este influentat de faptul ca energia termica este produsa pe baza de pacura, fara cogenerare.
Populatia din Brad ar urma sa achite pentru o gigacalorie 295 de lei, iar diferenta de 536 de lei ar trebui acoperita de la bugetul local, dar autoritatile nu dispun de acesti bani.
In Brad mai sunt racordate la sistemul centralizat circa 3.000 de apartamente, in care se apreciaza ca locuiesc circa 10.000 de persoane.