TIMIȘOARA. Primăria Timișoara invocă un studiu plătit la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, în baza căruia va face o reorganizare a rețelei școlare din oraș, și anunță că elevii Liceului Tehnologic de Vest vor pleca din școala lor și nu se vor mai întoarce acolo niciodată.
Ba, mai mult, clădirea, recent reabilitată, cu lucrările aproape gata, va deveni una de tranzit pentru toti elevii ale căror școli vor intra în reparatii.
Mai e nevoie de acordul Inspectoratului Scolar.
Viceprimarul Ruben Latcau transmite că administrația propune spre aprobare Inspectoratului Școlar Timiș 4 variante de spațiu pentru copiii de la Liceul Tehnologic de Vest: Liceul Azur, Liceul Auto, Liceul Silvic Casă Verde și Electrotimiș.
Elevii au reclamat insă că o mutare ar duce la creșterea abandonului școlar, întrucât printre ei sunt mulți navetiști, iar proximitatea Gării de Nord și a autogării e importantă pentru ei. La fel internatul si apropierea de ateliere. In plus, in ultimii ani, ei au invatat in santier.
„Pentru Liceul Tehnologic de Vest, am propus Inspectoratului Școlar Județean patru opțiuni – Liceul Azur, Liceul Auto, Liceul Casă Verde și Electrotimiș. Toate sunt școli cu capacitate disponibilă și cu infrastructură mai bună: ateliere, internat, cantină, spații moderne. Știm că e o schimbare mare și că va fi greu pentru profesori, dar vrem că această școală să aibă, în viitor, un sediu nou într-un campus dual în zona Soarelui, unde vrem să investim tocmai pentru a susține formarea meseriașilor de care orașul nostru are nevoie. Știm că astfel de mutări sunt sensibile. Dar dacă nu acționăm acum, nu vom putea construi mai departe. Vrem să putem continua investițiile în școli, vrem că ele să se facă rapid, nu pe jumătate, cu elevi în clădire și șantier lângă ei. Am discutat aceste lucruri cu Inspectoratul și cu școlile de peste doi ani„, susține viceprimarul Ruben Lațcău.
În clădirea Liceului Tehnologic de Vest, de pe bulevardul Dragalina, vor fi mutați, după sărbătorile pascale, elevii de la Colegiul Ana Aslan, a căror școală intră în modernizare. Nici ei nu se vor mai întoarce vreodată în clădirea din centrul orașului, după finalizarea lucrărilor, pentru că acolo primăria vrea să mute elevii de clase primare de la Colegiul Pedagogic Carmen Sylva.
Municipalitatea are în plan ca pe copiii de la Ana Aslan să îi aducă în fostul Liceu Mincu, de lângă Finanțe, unde acum studiază elevii de gimnaziu de la Liceul Nikolaus Lenau, pe care îi va reloca în momentul în care se va deschide campusul școlar nou de pe Popa Șapcă, aflat încă în șantier.
Pe viitor, spune viceprimarul Ruben Latcau, clădirea de lângă gară a Liceului Tehnologic de Vest va rămâne un spațiu de rezervă pentru mutări temporare, având în vedere că sunt planuri de reabilitare și pentru alte școli, cum ar fi Colegiul Henri Coandă, Liceul Alimentar sau Școală Gimnazială 1.
In trecut, primăria a mai încercat fără succes mutarea elevilor și profesorilor de la Liceul Tehnologic de Vest. In 2013, aceștia s-au baricadat în școală pentru a nu fi transferati. Pe atunci, se intentiona mutarea copiilor de la Arte in loc, dupa ce acestia refuzasera Scoala Gimnaziala 9 de pe Liviu Rebreanu.
Ruben Latcau ar înjumătăți numărul de directori de școli din Timișoara
Potrivit studiului comandat de primărie de la specialiștii Universității din Cluj Napoca, spune viceprimarul Ruben Lațcău, în următorii 10 ani, Timișoara ar putea avea 70.000 de copii de școală, față de 52.000 în prezent.
Cu toate acestea, tot el declară că ar reduce la jumătate numărul de directori, deși mulți fac cu greu față provocării de a gestiona o unitate de învățământ cu 1000 de copii, darămite să aibă în grijă poate 3-4 școli, cu mai multe clădiri, în care studiază însumat poate 3-4.000 de elevi.
„Avem, în acest moment, un număr de 61 de directori. Cred că trebuie să reducem numărul de directori. Avem 61 de directori în Timișoara la școli cu personalitate juridică. Ar trebui să înjumătățim numărul de directori. Eu cred că avem nevoie să-i utilizăm pe cei performanți și buni și aceste școli să crească. Iar directorii care au rezultate să preia școlile din zona lor, unde lucrurile funcționează dificil”, a declarat viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău.
Edilul a dat ca exemplu zona Dacia, unde funcționează 3 școli: Gimnazială 18, Gimnazială 24 și Gimnazială 26, despre care Ruben Lațcău crede că ar putea fi conduse de un singur director. Nu însă primăria e cea care numește directorii de unități de învățământ.
UPDATE: ISJ Timiș reacționează la declarațiile făcute de viceprimarul Ruben Lațcău: Nu vom susține niciun demers care are drept consecință diminuarea calității actului de predare-învățare și nici închiderea unor școli
„Poziția Inspectoratului Școlar Județean Timiș față de declarațiile viceprimarului Ruben Lațcău
Inspectoratul Școlar Județean Timiș a luat act de declarațiile recente făcute în spațiul public de către domnul viceprimar Ruben Lațcău, referitoare la mutarea unor unități de învățământ și organizarea programului școlar în schimbul de după-amiază.
În calitatea noastră de partener instituțional, subliniem următoarele:
* Responsabilitatea privind managementul școlar aparține, conform legii, Inspectoratului Școlar și Ministerului Educației. Suntem deschiși colaborării cu autoritățile locale, însă orice propunere de reorganizare sau relocare trebuie să fie fezabilă din punct de vedere educațional și agreată de comunitatea școlară.
* Scopul nostru principal este asigurarea unui mediu educațional adecvat, care să nu afecteze performanța elevilor și să nu pună presiune nejustificată asupra cadrelor didactice. Închiderea sau comasarea unor școli nu reprezintă automat o îmbunătățire a calității actului educațional.
Inspectoratul Școlar Județean Timiș și directorii unităților de învățământ au încercat permanent să găsească soluții constructive și durabile, care să nu pună în pericol stabilitatea procesului de învățământ. Orice decizie privind infrastructura școlară trebuie luată prin dialog, consultare și analiză atentă.
Solicităm, pe această cale, reprezentanților Primăriei Timișoara să înainteze propuneri clare, realiste, bazate pe consultarea specialiștilor și pe evaluări obiective. De asemenea, facem apel la reținere în declarațiile publice, pentru a evita confuzia privind rolurile și limitările celor două instituții – Inspectoratul Școlar este cel care coordonează și evaluează activitatea unităților de învățământ și pe cea a managerilor acestora, iar Primăria și Consiliul Local sunt organismele îndrituite să asigure baza materială a școlilor, prin construcția/întreținerea/reparația clădirilor, ambele având în vedere siguranța copiilor și elevilor și accesul egal la educație.
Ne reafirmăm deschiderea către un dialog constructiv și invităm autoritățile locale la o colaborare strânsă și transparentă, în interesul comun al elevilor. Singurul mod de a adopta o soluție bună este să fie gândită în mod profesionist, prin consultarea tuturor factorilor implicați – conducerea școlilor, cadre didactice, părinți, specialiști în domeniu.
Concluzionând, nu vom susține niciun demers care are drept consecință diminuarea calității actului de predare-învățare și nici închiderea unor școli. Inspectoratul Școlar Județean Timiș își asumă misiunea de a proteja și dezvolta sistemul de învățământ, respectând elevii, cadrele didactice și întregul context educațional„, a transmis Aura Danielescu, inspector șef ISJ Timiș.