TIMISOARA. Gandit ca un nou pas in lupta cu cancerul, la Timisoara, proiectarea unui centru oncologic de excelenta se loveste de primul esec la intaia licitatie.
In 29 octombrie anul trecut, in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, se lansa anuntul potrivit caruia Primaria Timisoara era in cautarea unei firme care sa asigure servicii de proiectare si asistenta tehnica pentru amenajarea unui Centru Oncologic de Terapie Personalizata in cadrul Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Victor Babes, acum aflat in linia intai a luptei impotriva noului coronavirus.
La termenul limita pentru depunerea ofertelor, in 7 decembrie 2020, s-au inscris 4 firme pentru contractul de 850.000 de lei fara TVA, adica peste 200.000 de euro cu TVA. Este vorba de A&D Blueprint Concept, PGA Markers, Atlas Consulting & Proiect si Popaescu & CO.
Ofertele au intrat in evaluare tehnica, iar vineri, dupa aproape trei luni de analiza, specialistii Primariei Timisoara au decis sa anuleze licitatia.
„Au fost depuse numai oferte inacceptabile si/sau neconforme. Procedura a fost anulata deoarece nu a fost depusa nicio oferta admisibila„, au precizat reprezentantii Primariei Timisoara in justificarea atasata hotararii.
Ramane de vazut cand si daca va fi reluata licitatia pentru acest obiectiv important pentru infrastructura de sanatate din Timisoara.
Practic, la planuitul Centru Oncologic de Terapie Personalizata ar urma sa fie facute tratamente de radiochirurgie in bolile neoplazice, printr-un sistem robotic non ivaziv si care nu provoaca durere. Deocamdata, a fost intocmita doar prima documentatie pentru acest proiect.
Anul trecut in luna mai, s-a incheiat Studiul de Fezabilitate pentru acest centru de tratare a cancerului fara durere de la Spitalul Victor Babes.
„Primaria a primit Studiul de Fezabilitate pentru Realizarea Centrului Oncologic de Terapie Personalizată dr. Victor Babes la Spitalul de Boli lnfectioase (radiochirurgie tintita in bolile neoplazice, tumori solide de plaman, pancreas, san, metastazele celebrale), este un sistem stereo-tactic de radiochirurgie submilimetric, este un sistem robotic non ivaziv si fara durere”, transmiteau, in 12 mai 2020, reprezentantii Primariei Timisoara.
Valoarea investitiei este estimata la peste 93 de milioane de lei, adica aproape 20 de milioane de euro. Din acest bani, constructia efectiva a centrului ar urma sa coste putin peste 17 milioane de lei, restul de fonduri fiind necesare pentru dotarea lui.
Cladirea ar urma sa fie compusa din parter si etaj, iar lucrarile sunt prevazute sa dureze 30 de luni, din care executia efectiva a constructiei s-ar intinde pe 17 luni.