TIMISOARA. Desi a trecut mai bine de un an de la momentul in care Consiliul Local al Municipiului Timisoara a votat regulamentul de vanzare al apartamentelor din cele doua blocuri ANL de pe strada Ioachim Miloia, chiriasii nu se prea inghesuie sa le cumpere.
Conform acestui regulament, cele 120 de apartamente din blocurile B1 si B2 pot fi cumparate de catre titularii de contract la pretul de 448 de euro pe metru patrat, cu tot cu TVA, prima conditie de eligibilitate fiind o vechime neintrerupta de minimum un an a chiriasului din locuinta respectiva.
Dezinteresul locatarilor din cele doua blocuri pentru achizitionarea locuintelor poate fi pus pe seama crizei economice si a inaspririi conditiilor de contractare a creditelor bancare, dar conteaza – cu siguranta – si clementa autoritatilor locale fata de cei carora le convine statutul de chirias si protejat “social” al Primariei.
“Pana in prezent s-au vandut cinci sau sase apartamente, dar mai sunt si alte dosare depuse. Preturile mi se par destul de mari, in functie de suprafata locuintei, intrucat au fost si cazuri in care s-au achitat peste 50.000 de euro. Chiriasii nu se inghesuie sa cumpere locuintele pentru ca, in ziua de azi, este destul de dificil sa accesezi un credit bancar. Cei care si-au intocmit dosare de cumparare au venit la noi dupa precontract, sa-l duca la banca pentru a primi creditul. Sigur ca, daca nu reusesc sa le cumpere, ei raman chiriasi, dar ideea pe care sunt construite blocurile ANL este de vanzare a apartamentelor catre chiriasi, iar din banii incasati sa se faca alte blocuri. in mod normal, locatarii din aceste blocuri ar trebui obligati sa cumpere apartamentele in care stau sau, dupa cinci ani de la primirea locuintei, obligati sa le elibereze. Cei care au beneficiat de o locuinta ANL nu trebuie sa se considere norocosii soartei, beneficiarii unei anumite protectii sociale, pentru ca la Primarie sunt inregistrate sute de cereri din partea cuplurilor de tineri casatoriti care inca nu au implinit 35 de ani”, ne-a declarat directorul Directiei Patrimoniu din Primaria Timisoara, Martin Staia.
Reamintim faptul ca Nicusor Miut, fostul sef al Directiei Patrimoniu, s-a pronuntat de mai multe ori impotriva vanzarii locuintelor ANL catre chiriasi.
“Nu pot sa ma pronunt daca e bine sau rau ca locuintele ANL sa fie vandute catre chiriasi, insa cred ca daca s-ar intampla acest lucru locatarii ar fi favorizati pentru a doua oara. Dupa platirea unor chirii simbolice, ar urma achizitionarea apartamentelor la preturi mult mai mici decat pe piata imobiliara. Ne amintim ca studiile superioare au fost punctate foarte bine si a permis solicitantilor sa avanseze pe listele de prioritati si sa obtina locuinte. In Timisoara, locurile de munca in care sunt angajati absolventi de facultati sunt foarte bine platite, asa ca in familiile cu doi licentiati exista posibilitatea accesarii unui credit bancar sau a economisirii, in cei cinci ani de chiriasi ANL, a sumelor necesare primelor rate ipotecare”, a sustinut Nicusor Miut.
In opinia chiriasilor din blocurile ANL, problema achizitionarii apartamentelor este legata de achitarea integrala a pretului la semnarea contractului de vanzare-cumparare. “Pentru ca vorbim de locuinte noi, pretul mi se pare rezonabil. Singura problema poate fi legata de achitarea integrala a contravalorii locuintei la semnarea contractului de vanzare-cumparare. E greu sa faci rost de atatia bani, dar poate se va opera vreo schimbare in regulament si va fi posibila si plata in rate”, spune Adrian Bulubasa, unul dintre locatarii blocurilor ANL din Timisoara.