Opinia Timisoarei

Primaria Timisoara anunta ca serverele au fost tinta unui atac cibernetic. Probleme la Directia Fiscala si la Politia Locala

TIMISOARA. Serverele Primariei Timisoara si ale institutiilor subordonate, Directia Fiscala si Politia Locala au fost tinta unui atac cibernetic de tip ransomware, anunta reprezentantii municipalitatii.

Incidentul a avut loc in noaptea de vineri spre sambata si a fost detectat de sistemul digital de securitate. Specialistii primariei au declansat o serie de contra-masuri radicale, cu ajutorul firmelor de specialitate contractate de municipalitate, astfel ca a fost oprita compromiterea intregului sistem. Nu exista indicii ca atacatorii au extras date cu caracter personal din sistemele afectate. 

Scopul atacului a fost criptarea si blocarea sistemului informatic al primariei. Este o forma de criminalitate (ransomware – software de rascumparare) unde atacatorii cer apoi sume imense pentru deblocarea sistemelor.

Masurile de resetare a sistemului au fost aplicate de specialistii municipalitatii pe tot parcursul week-end-ului, iar primaria colaboreaza cu autoritatile responsabile din domeniul securitatii cibernetice pentru revenirea la o completa functionalitate a sistemelor.

Primaria Timisoara a raportat incidentul imediat autoritatilor. Atacul se afla sub investigatia expertilor in securitate cibernetica din cadrul Directoratului National de Securitate Cibernetica„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Cu cateva exceptii, serviciile online ale primariei sunt functionale.

Toate serviciile online ale Primariei functioneaza normal, de la Portalul Unic, la certificatele de urbanism, programarile online la Evidenta Populatiei, sesizari si bugetare participativa. Pentru reluarea serviciilor interne, masurile sunt inca in derulare in colaborare cu DNSC. 

Pentru Directia Fiscala a Municipiului Timisoara este temporar suspendata incasarea taxelor si impozitelor locale online sau cu cardul la ghiseu. Plata se va putea face in numerar, la ghiseele DFMT si la camera 12 a Primariei, incepând cu orele prânzului. La Politia Locala, sesizarile online sunt suspendate temporar, fiind preluate in continuare telefonic, la dispecerat„, mai precizeaza reprezentantii Primariei Timisoara.

Exit mobile version