TIMISOARA. Dupa ce i-a dat afara pe bolnavii de cancer si a fortat Primaria Timisoara sa mute Clinica de Oncologie, Visinel Stanca, proprietarul cladirii de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 26, vrea s-o vanda acum Primariei Timisoara. Cu 630.000 de euro.
Initial, ofertele de vanzare au fost uriase. Visinel a cerut 3,5 milioane de euro in prima faza, apoi a redus pretul la 1 milion de euro, pentru care Consiliul Local si-a mai exprimat o data dreptul de preemtiune -, iar in cele din urma, acum abia, a trimis o adresa ca Primaria Timisoara sa-si exercite dreptul de preemtiune pentru suma de 630.000 de euro.
Dupa indelungi discutii in sedinta ordinara de joi a Consiliului Local, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, pana reprezentantii Primariei Timisoara vor… analiza legea. Or, legea e clara: ori isi exprima dreptul de preemtiune, ca vor sa o cumpere, ori nu.
„Initial au venit cu 3,5 milioane de euro, dup-aia cu 1 milion de euro. Acum au venit din nou, e vorba de fosta Ortopedie, dupa aceea a fost Oncologia, care s-a mutat, cu o oferta de 630.000 de euro. Acolo is mai multe discutii, sunt mai multe treburi in derulare”, le-a spus secretarul Ioan Cojocari alesilor locali.
Potrivit CF, cladirea are 650 de metri patrati. Consilierii locali au refuzat sa voteze insa, pentru ca nu toti stiau exact ce presupune dreptul de preemtiune, iar in rectificarea de buget, pe care numai ce o votasera, nu prevazusera niciun capitol pentru tranzactia respectiva.
„Dreptul de preemtiune se face in momentul in care ai capitol in buget”, a spus Toanca, contrazis imediat de Mosiu: „va rog sa cititi legea, se vine cu o contraoferta”.
„O sa votam cu mana sus, sa vedem la cati din colegii nostri li se pare interesant ca Primaria sa dezbata problema”, a spus Toanca.
Oricum, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi, iar suma ceruta este mult prea mare.
„Cladirea este in momentul de fata intr-o stare extrem de proasta, noi am mutat clinica. Data fiind localizarea, ea ar prezenta interes dupa parerea mea si am ajunge sa indepartam un proprietar care nu face chiar ce trebuie cu cladirile din zona centrala macar dintr-un loc, dar 630.000 de euro este prea mult, dupa parerea mea. Am putea sa mergem si cu un raspuns, care e discutabil, sa amendam proiectul acesta si sa dam un raspuns ca suntem interesati in principiu, dar la un pret pe care sa-l negociem in comisia de negociere cu tertii si numai in conditiile in care imobilul nu are in instanta nimic discutabil, sa ne trezim ca suntem in procese cu nu stiu cine, sa fie clarificata situatia din punct de vedere juridic. Suntem in termen si, daca dam raspunsul saptamana viitoare, retrag proiectul de pe ordinea de zi, ne informam suplimentar si saptamana viitoare putem sa decidem”, a spus Robu.
Fostul viceprimar, Adrian Orza, a intrebat cum este posibil ca Primaria Timisoara sa primeasca de mai multe ori solicitarea de a-si exercita dreptul de preemtiune.
„Nu este normal sa vina cu dreptul de preemtiune de 3 ori sau de 2 ori. Ar trebui sa se analizeze daca s-a respectat pana acum legea, ce se intampla daca cumparam cladirea cu 1 milion de euro? Acum a venit cu 630.000. Noi cand stim care e oferta reala?”, s-a intrebat Orza.
Alesii au mai cerut specialistilor din Primarie sa ia la puricat toate adresele pe drept de preemtiune, pentru a afla daca proprietarii au respectat apoi legea si nu au vandut cladirile propuse spre vanzare la sume mult mai mici decat cele trecute in dreptul de preemtiune.
„In acelasi imobil se mutau acum ceva vreme oameni peste bolnavi, nu am gasit nicio forma de discutie, l-am evacuat de urgenta, nu cred ca acest semnal, sa cumparam, e unul corespunzator, indiferent daca e drept de preemtiune sau nu. Este un semnal politic”, a spus si viceprimarul Dan Diaconu.
Propunerea lui Visinel va fi analizata si abia saptamana viitoare, spune Robu, intr-o noua sedinta de Consiliu Local, se va decide daca Primaria Timisoara va cumpara sau nu cladirea in care a functionat Clinica de Oncologie.