TIMISOARA. Agentii politiei locale sunt prea putini, astfel ca Primaria Timisoara vrea sa-si ia firma de paza.
Primarul a explicat ca nu poate asigura paza obiectivelor si institutiilor din subordine, astfel ca a inceput demersurile pentru externalizarea serviciului.
„Am redus cu 15 posturi numarul de oameni de paza din Politia Locala. Noi nu putem face faza pazei atator obiective de interes public din Timisoara. Solutia este sa externalizam paza si sa crestem numarul de politisti. Noi avem limitat numarul de posturi, in functie de populatia oficiala. Noi nu avem destui politisti sa facem fata sa asiguram paza in oras asa cum vrem noi. Singura posibilitate este sa reducem numarul de posturi de paza in Politia Locala. Se va face o externalizare si vom avea grija sa punem in caietul de sarcini mai multe posturi decat avem azi. Scolile, in primul rand, vor fi pazite, si obiectivele noastre, sa nu mai tinem politisti. Vrem sa pazim cu firme care sunt specializate in paza. Nu stiu cat ar costa asta”, a spus primarul Nicolae Robu.
Potrivit city managerului, se lucreaza deja la externalizarea serviciului, care va fi facuta in doua etape. Mai intai, firmele de securitate trebuie sa se autorizeze la Politie, insa, pentru a putea face acest pas, trebuie sa existe analize de risc pentru spatiile pe care o companie urmeaza sa le pazeasca.
„Dupa ce punem la punct analizele de risc, putem sa incepem sa cautam firma de paza. Politia da doua calificative – acceptabil si inacceptabil. Pentru unele obiective avem analiza de risc, iar pentru altele trebuie sa facem modificari. Sunt anumite masuri de siguranta care trebuiesc implementate, cum ar fi conectarea camerelor de supraveghere la dispeceratul politiei sau alte proceduri de acest gen”, a spus Robert Kristof, city managerul Timisoarei.
Initial, Nicolae Robu a spus ca odata externalizat serviciul, agentii vor pazi si scolile din subordinea primariei. Insa acest lucru nu se va intampla, intrucat fiecare scoala are personalitate juridica si Cod Unic de Inregistrare(CUI), si, conform legii, ca primarie nu poate face achizitia serviciului in numele unitatii de invatamant, ci doar poate deconta cheltuielile scolilor cu paza.
Momentan, reprezentantii primariei au inceput demersurile din prima etapa, respectiv cea de realizare a analizelor de risc. Apoi, cel mai probabil pana in primavara, urmeaza sa fie organizata licitatia pentru gasirea unei firme de paza care sa se ocupe de supravegherea obiectivelor din subordinea primariei.