TIMISOARA. Facturile pentru curatenie in Primaria Timisoara sunt uriase, crede viceprimarul Traian Stoia. Femeile de serviciu sunt platite prost, dar cu toate astea, Societatea de Administrare a Domeniului Public, care se ocupa de acest serviciu, incaseaza o caruta de bani din bugetul local. Numai factura pentru curatenie pe ultima luna a fost de aproape 100.000 de lei, adica peste 20.000 de euro. E drept ca nu se face curatenie doar in cladirea de pe CD Loga, ci si in imobilele in care isi desfasoara activitatea regiile sau societatile din subordinea Primariei Timisoara.
„Primaria plateste femeile de serviciu care sunt angajate la ADP. Ultima factura a fost de 96.720 de lei pe luna, la care mai trebuie sa adaugam vreo 20 de mii detergentii, ustensilele. Vrem ca fiecare institutie in parte sa-si gestioneze operatiunile de intretinere de curatenie si sa suporte costurile. La noi apar costuri la detergenti de peste 20.000 de lei”, a atras atentia viceprimarul Traian Stoia.
Potrivit lui Stoia, femeile de serviciu fac curatenie nu numai in sediul primariei de pe C.D. Loga, ci si la alte institutii din subordinea municipalitatii.
ADP are angajate 40 de femei de serviciu, spune Stoia.
„Parerea mea este ca organizarea, din punct de vedere administrativ, este gresita. Nu se poate ca ADP sa aiba 40 de femei de serviciu pe care le plateste cu 6-7 milioane (n.r. 600-700 de lei) si sa incaseze 1 miliard 200 de lei (n.r. 1200 de lei) de la primarie pentru niste operatiuni. Daca se fac servicii unor directii, unor societati comerciale sau regii autonome care tin de consiliul local, fiecare trebuie sa-si plateasca ceea ce comanda. Anulam HCL pe baza caruia se fac aceste manarii, va puteti da seama ca la ADP erau salarii de pana la 350 de milioane, in anumite luni, la sefi. Deci ADP a fost o gaura neagra in primarie, trebuia desfiintata demult, vad ca se mai lalaie putin, ultima data s-a facut fuziunea cu Drumurile Municipale”, a explicat Traian Stoia.
Edilul le-a pus gand rau celor de la ADP, asa ca vrea sa puna fiecare societate in parte sa-si plateasca serviciile de curatenie.
„Ii punem sa-si plateasca serviciile, fiecare in parte. Daca nu plateste si plateste primaria, nu mai stie nimeni cine a consumat detergenti, cine a consumat alte substante… pana aici s-au platit miliarde de lei in fiecare an. Din primarie vine problema, din organizare, e foarte simplu. Din moment ce femeile de serviciu sunt la ADP si cineva semneaza ca au vazut ca au spalat un hectar de gresie, se plateste un hectar de gresie”, a completat Stoia.
Suma este exorbitanta, e de parere viceprimarul social democrat. Solutia este clara: fiecare se ocupa de institutia lui. Si totul este posibil, in conditiile in care mai multe societati din subordine se folosesc gratuit de cateva cladiri ale primariei, pe care chiar le dau in chirie si banii incasati intra in conturi, spune Stoia.
„Intra curatenia si in afara cladirii primariei, dar suma mi se pare exorbitanta pentru serviciul de curatenie. Incepand de la 1 le taiem orice plata de la primarie, primaria va plati pentru imobilele in care functioneaza, atat. Fiecare directie va trebui sa plateasca pentru imobilele in care functioneaza. Mai avem inca o problema: sunt foarte multe imobile date cu titlu gratuit catre societati, pe care ADP, de exemplu, le inchiriaza si ia bani. Cladirile trebuie sa revina la primarie. Pe langa faptul ca ele, primite gratuit, distorsioneaza concurenta si pot crea oricand starea de infringement din partea Uniunii Europene, in conditiile astea trebuie sa intelegem odata ca trebuie sa ne facem si noi ca suntem europeni”, a mai spus Traian Stoia.
Cladirile vor reveni in grija municipalitatii, iar societatile vor plati chirie la primarie daca vor dori sa le foloseasca. Exista chiar si un proiect de hotarare in acest sens.