TIMISOARA. S-au incheiat primele documentatii ale viitorului Centru pentru Arta, Tehnologie si Experiment Multiplexity, marea lucrare de infrastructura la care Timisoara s-a angajat pentru titlul de Capitala Culturala Europeana.
Pentru 600.000 de euro, un birou de arhitectura din Cluj, care a castigat in iulie 2020 concursul de solutii, a intocmit documentatia de avizare a lucrarilor de interventii (DALI), iar acum aceasta va fi supusa de catre primarie aprobarii consilierilor locali in urmatoarea sedinta, saptamana viitoare.
Mai multe imagini vin sa arate viziunea Biroului de Arhitectura Daniel Lucian Serban pentru viitorul Multiplexity. Specialistii au studiat terenul din Timisoara pe care se afla cele 6 cladiri ce urmeaza sa fie reconvertite, restaurate si puse in valoare.
„Cladirea ce adapostea atelierele de reparatii tramvaie este propusa sa devina spatiul principal al centrului. Aceasta este compusa din trei zone. Prima va contine un spatiu pentru proiectii video – spatiu imersiv (un spatiu ingropat 6 m in pamant cu proiectoare si sunet de ultima generatie in care vizitatorul va avea senzatia de imersiune in proiectie), un spatiu de expozitii si unul pentru laboratoarele tematice. O a doua zona este pentru productie digitala si un mic studio de inregistrari, un atelier de bricolaj, depozit, grupuri sanitare si spatiu pentru centrala termica. Iar zona trei va cuprinde o mediateca cu ateliere pentru copii si o zona pentru personal.
Cladirea cu functiuni administrative este propusa sa fie convertita intr-un bistro cu o capacitate de 50 de persoane.
O alta cladire utilizata ca zona administrativa este propusa sa fie transformata intr-un imobil cu locuinte temporare pentru rezidente artistice.
Fosta centrala termica va fi demolata, lasand loc pentru extinderea curtii in zona din spate a ansamblului. Cladirea fostei vopsitorii va fi transformata in spatiu de tip co-working (cu birouri de inchiriat), cosul de fum urmand sa fie pastrat ca element de reper.
De asemenea, se va dubla si suprafata spatiului verde, urmand sa ajunga la aproape 2300 mp„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.
Odata ce va fi aprobata documentatia urmeaza sa fie lansata licitatia pentru realizarea Proiectului Tehnic, dar si pentru gasirea unui constructor care sa amenajeze viitorul Multiplexity, proiectul de infrastructura care s-a regasit ca angajament in dosarul cu care Timisoara a castigat titluld e Capitala Europeana a Culturii.
Primarul Dominic Fritz anunta ca Multiplexity nu va fi gata in anul capitalei culturale, dar ca e posibil ca unele zone sa fie deschise publicului in 2023.
„A parcurs toti pasii corecti si ii va parcurge si in continuare pana la realizare. Astfel, firma de arhitectura a fost aleasa in urma unui concurs de proiecte, iar aceasta documentatie stabileste pana la cele mai mici detalii modul in care vom reconverti fostul muzeu de tramvaie de langa cladirea administrativa a STPT. Lucrarile vor incepe etapizat, in cursul anului viitor, astfel incat in 2023 sa avem unele zone deschise publicului, pe langa Muzeul Corneliu Miklosi, care si el va trece printr-o transformare in prima jumatate a anului viitor. MultipleXity reprezinta cea mai importanta mostenire culturala a anului in care Timisoara va detine titlul de Capitala Europeana a Culturii si va fi inima culturala a orasului pentru multi ani de acum inainte”, transmite primarul Timisoarei, Dominic Fritz.
Valoarea lucrarilor este estimata la 100,7 milioane de lei cu TVA, adica aproximativ 20 de milioane de euro.