TIMISOARA. Am pierdut cinematografele si „plangem” dupa ele, dar nu suntem in stare nici de ce-i al nostru sa avem grija. Primaria Timisoara inca asteapta ca RADEF sa ii redea cinematografele orasului. Greu de crezut ca se va intampla asta prea curand, motivul invocat de cei de la Romania Film fiind ca… nu au consiliu de administratie.
Recent, viceprimarul Traian Stoia dezvaluia ca Cinema Studio fusese instrainat de RADEF unei femei necajite din zona Polona, unde au locuinte cazurile sociale ale Primariei, in contul unei datorii uriase pe care RADEF o avea: de 200.000 de euro. Femeia „imprumutase” regia cu banii astia si, dupa o vreme, a primit la schimb Cinema Studio, care, in fond, trebuia sa ajunga inapoi in patrimoniul municipalitatii.
In august, viceprimarul Dan Diaconu promitea o cinemateca in centrul orasului. Avea de ales insa intre Cinema Studio si Cinema Timis. Acum, tot viceprimarul Diaconu anunta un alt proiect pentru o cinemateca, primit de la un ONG. Proiect apreciat de specialistii din Primarie.
„Am primit un proiect, el beneficiaza de sustinerea unor importante institutii culturale si intervine dupa discutiile pe care le-am avut de-a lungul acestui an. Putem spune absolut deschis ca Timisoara are nevoie de o cinemateca. Cred ca odata ce cinematografele vor fi preluate de municipalitate, unul dintre ele cu siguranta se va transforma in cinemateca. Daca acest lucru nu se va intampla intr-un timp rezonabil, vom incerca sa gasim un alt spatiu, poate de o dimensiune mai mica, in care cel putin proiectiile de filme sa fie constante”, a explicat Dan Diaconu.
„In momentul de fata noi nu am preluat niciunul dintre cinematografe. RADEF inca nu are Consiliu de Administratie si nu am avut cu cine sa semnam documentele”, a mai spus Diaconu. Nu se stie daca va avea in curand Consiliu de Administratie.
RADEF are in patrimoniu cinematografele Dacia, Studio, Timis, Victoria, Arta, Gradina de Vara Arta, Unirea, Freidorf si Fratelia. Gradina de Vara a Filarmonicii Banatul este in patrimoniul Primariei Timisoara. Degeaba, pentru ca reprezentantii municipalitatii au lasat-o de izbeliste.
Directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Garboni, are de cativa ani un proiect de reamenajare a Gradinii de Vara. Din 2011, mai exact. Era vorba ca Gradina de Vara a Filarmonicii se va transforma in mall cultural: cu sali de teatru si un minihotel, restaurante, galerii de arta si un ecran digital pe care sa fie proiectate filme. Garboni spunea atunci ca investitia era de 16 milioane de euro, banii urmand sa vina de la Ministerul Dezvoltarii si de la UE. La Cluj se incepuse deja implementarea unui proiect asemanator, cu bani de la Guvern.
Intrebat despre acest proiect, viceprimarul Dan Diaconu a recunoscut ca l-a vazut, insa discutii serioase pe marginea acestuia nu s-au purtat.
„Noi am vazut un proiect al domnului Garboni, de mall cultural, daca nu ma insel, va trebui sa avem o discutie foarte serioasa in cursul acestor luni cu privire la posibilitatea sau nu de realizare a acelui proiect. Gradinarea este in patrimoniul Primariei, in administrarea Filarmonicii Banatul si acolo putem sa intervenim. Proiectul pe care l-am vazut noi este unul extrem de generos, insa cred ca am avea de nevoie de niste resurse financiare importante care nu sunt estimate in momentul de fata. Putem sa asteptam sa vedem daca o astfel de interventie poate fi realizata cu fonduri europene, in exercitiul financiar urmator sau nu. Una dintre formule putea fi aceea de parteneriat public-privat, asta inseamna ca undeva in luna martie aceasta lege parteneriatului public-privat va fi adoptata intr-o varianta care sa fie si functionala, pentru ca in momentul de fata nu stiu vreo municipalitate care sa fi abordat acest tip de finantare. Poate fi si aceea o varianta, iar daca nu, fondurile din bugetul local, insa foarte probabil loc pentru acel proiect… pentru ca e extrem de costisitor”, a declarat Dan Diaconu pentru opiniatimisoarei.ro.
Pana una alta, timisorenii sunt revoltati cand privesc imaginile surprinse din aer de eyeinthesky.ro. Mai ales ca Gradina de Vara e la 2 pasi de Primarie.
„Ce frumos ar fi vara acolo, dar primarul nu vede, e prea aproape de primarie!”, a comentat o timisoreanca pe pagina de Facebook a eyeinthesky.ro.
„Cam atata importanta si finantare se acorda culturii in <<Timisoara Capitala Europeana>>. Totusi este peste drum de primarie….”, a spus un alt timisorean.
Altii sunt nostalgici: „Aici am vazut <<Intalnire de gradul III>> cand a aparut prima data la noi. Se intunecase, era senin, un cer plin de stele si navele alea parca picau pe noi. Timisoara oras cultural?”.
„Sunt timisoreanca de 66 de ani. O viata… toata copilaria, vara, mergeam la gradina la Capitol… si ce filme rulau… si in Epoca de aur era o placere sa vezi filme la gradina… se dadeau si spectacole… in copilarie am vazut multe… o oaza de bine si frumos in centrul orasului… pacat ca nu se mai foloseste in scopuri de destindere”, a scris altcineva.