TIMISOARA. Viceprimarul Traian Stoia a trimis Politia Locala pe capul conducerii Teatrului National, care are in grija cladirea Sinagogii din cartierul Fabric. Motivul este extrem de simplu: specialistii municipalitatii au descoperit o ciuperca in acoperisul imobilului.
Problema este insa ca Teatrul National Timisoara primeste cam 300.000 de lei de la Ministerul Culturii pentru renovarea Sinagogii. Banii vin insa in transe, asa ca momentan lucrarile sunt in repaus.
„Pentru Sinagoga din Fabric Teatrul National primeste undeva la 3 miliarde de lei (n.r. lei vechi) de la Ministerul Culturii in vederea consolidarii si redarii infatisarii initiale a acestui monument. Teatrul face un studiu de fezabilitate, mi-a spus doamna directoare, si incepe cu primele reparatii, asa cum e normal, in zona acoperisului. Urmeaza ca acest spatiu sa fie folosit de Teatrul National la un anumit tip de spectacole. Ei au luat o autorizatie de reabilitare a imobilului, dar lucrarile inca n-au inceput. Constructia apartine de fapt unei societati caritabile care pana acum a inchiriat o serie de edificii Primariei, care le-a folosit pentru invatamant, inclusiv Liceul de Arte, e vorba de Fundatia Caritatea”, a explicat Traian Stoia.
Conducerea Primariei a decis sa trimita o somatie conducerii Teatrului National, pentru repararea acoperisului. Dupa somatie, in mod normal urmeaza si o amenda.
„Se asteapta reabilitarea cladirii, dar faptul ca s-a reparat acoperisul si specialistii au constatat ca structura de lemn e atacata de o ciuperca… am aflat ca e degradata cladirea, ulterior am aflat ca Teatrul a primit niste bani… s-a remediat acoperisul sa nu ploua in pod si sa se prabuseasca tavanul. O sa trimitem o somatie in care spunem ca este suspect acoperisul de a fi infestat cu o ciuperca si ei sa ia masuri…”, a mai spus viceprimarul.
Amenzi pentru proprietarii Abatorului si ai fabricilor Guban si Kandia
Traian Stoia a trimis Politia Locala si pe capul proprietarilor de la Abator, Guban si Kandia. Potrivit edilului, pentru neintretinerea Abatorului se dau amenzi maxime, de 10.000 de lei.
„In cursul saptamanii trecute au fost reluate controalele asupra Abatorului Timisoarei, compus din 2 corpuri plus hale laterale, turnul. Este un monument istoric de care trebuie sa ne ocupam pentru a fi repus in valoare asa cum l-au conceput cei care au fost vietuitori in Timisoara cu mult inaintea noastra. A fost cumparat de catre o firma – Gold Real Estate – vanzarea e intabulata legal la OCPI. Cladirile arata rau, sunt degradate la nivelul fatadelor, o serie de ornamente s-au prabusit sau au disparut pur si simplu, ca si acoperisurile. Exista un drept de ipoteca pentru Timisoara Plaza Center, care sare de 10 milioane de euro. Acest imobil a avut autorizatie de consolidare expirata demult si actualmente degradarea acestui monument istoric continua, asa ca s-a luat decizia sanctionarii proprietarilor cu amenda prevazuta de lege, la 422 amenda maxima este de 10.000 de lei. Urmeaza sa fie amendati”, a spus Stoia.
Intr-o situatie asemanatoare este si fabrica Guban, a dezvaluit Stoia. Specialistii din Primarie s-au dus pe teren sa stabileasca cuantumul amenzilor. Cat despre cladirea care a adapostit candva fabrica Kandia, proprietarii au avut autorizatie pentru demolare, insa n-au pus-o in aplicare, asa ca aceasta a expirat. Concluzia Primariei: „se vor aplica amenzi asa cum prevede legea”.
„Primaria trebuie sa se implice in conformitate cu legea, are ca atributii asigurarea protejarii monumentelor istorice aflate in domeniul public, precum si a celor abandonate sau aflate in litigiu, alocand resurse financiare in acest scop. Trebuie luate masuri tehnice in vederea prevenirii degradarii monumentelor istorice. In legea privind protejarea monumentelor istorice scrie ca primarul municipiului are ca atributii sa asigure paza si protectia monumentelor istorice aflate pe domeniul public sau privat al statului, precum si a monumentelor istorice abandonate sau aflate in litigiu, semnaland de urgenta Directiei pentru Cultura si a Patrimoniului Cultural orice caz de nerespectare a legii. Trebuie informata cu prioritate aceasta structura atunci cand se intampla lucruri anormale cu un monument istoric”, a conchis Traian Stoia.