TIMISOARA. Pe o ploaie torentiala ce cadea necontenit, primarul Timisoarei a impartit in sfarsit locuintele sociale din blocul cumparat anul trecut, prin licitatie, aflat pe strada Polona. Edilul-sef a inmanat primele chei intr-un plic.
A curs cu multumiri joi la pranz pe strada Polona nr. 19. Unii nevoiasi au avut lacrimi in ochi de fericire, iar altii s-au plans. Zeci de oameni asistati sociali l-au inghesuit pe primarul Nicolae Robu la intrarea in bloc.
„Dar noi unde ne uscam hainele, ca nu avem unde”, a spus o femeie. O alta s-a plans c-a primit o singura camera si are mai multi copii.
Primarul i-a dat cheia unui barbat care n-are inca un loc de munca. „Lucreaza doar sotia, eu nu ma duc sa ma angajez cu 800 de lei pe luna, nu merita”, a spus acesta.
99 de nevoiasi au de astazi un acoperis decent deasupra capului. Camerele nu sunt foarte mari, insa oamenii sunt bucurosi ca macar nu-i ploua. Initial, blocul avea 129 de apartamente, insa 40 dintre ele au fost transformate in apartamente cu doua camere.
Chiria este destul de mica: 50 de lei, lunar, pentru apartamentele cu doua camere. Initial, toate erau de o singura camera, insa reprezentantii primariei au decis ca o parte din ele sa le transforme in apartamente cu doua camere.
„Sunt 20 de apartamente cu doua camere si 89 de unitati locative cu cate o camera. Din cele 89, 10 sunt rezervate pentru a fi atribuite in situatii de urgenta unor artisti sau altora, sunt un fel de locuinte de serviciu temporare. In total am repartizat 99 de locuinte, din care 20 de apartamente cu doua camere si 79 cu o camera”, a explicat Robu.
In cazul in care locatarii nu-si vor plati chiria, edilul sustine ca nu va sta pe ganduri si-i va da afara, in conditiile in care pe listele sociale ale primariei se afla 6.600 de persoane. Locuintele au fost distribuite dupa criterii foarte clare. Pentru prima data s-a tinut cont si de locul de munca, macar un membru din familie sa aiba un serviciu.
„Cel mai important criteriu a fost sa aiba titularul un loc de munca. De aceea au fost niste criterii mai restrictive. A fost si in functie de conditia locativa, in functie de numarul de copii, venitul sa fie sub salariul mediu pe economie neaparat, pentru cazurile sociale. Au putut sa solicite locuinte toti cei aflati pe cele cinci liste pentru acordarea de locuinte din fondul locativ de stat, prioritate avand evacuatii. Sunt in jur de 15 cazuri de evacuati. Studiile superioare s-au punctat in plus”, a explicat Mihai Boncea, seful Biroului Locuinte din cadrul Primariei Timisoara.
Listele sociale ale municipalitatii vor fi actualizate in luna noiembrie a acestui an, sustine primarul Nicolae Robu.
„Sunt niste criterii aprobate in CL, pe baza carora aparatul de specialitate al primariei a facut repartitia. O buna parte din cei aflati pe liste aveau deja locuinte sau erau plecati in strainatate… s-a facut o actualizare a listelor si primii de pe liste au primit aceste 99 locuinte. Problema locuintelor sociale s-a rezolvat intr-o foarte mica masura, dar eu le-am spus si acum oamenilor si spun intotdeauna acest lucru, problema locuintei trebuie sa si-o rezolve fiecare in parte. Nu putem deveni un oras asistential. Primaria nu rezolva problema locuintei pentru mii si mii de cetateni. Cel putin in Timisoara nu exista o astfel de orientare. Noi inteelegem sa-i ajutam pe cei care sunt in nevoie, dar pentru cei care sunt valizi, care pot munci, care-si pot castiga existenta, nu-i ajutam noi, trebuie sa se ajute ei insisi”, a tinut sa precizeze primarul Timisoarei.
Blocul a costat 900.000 de euro, municipalitatea platind putin peste 7.000 de euro per apartament. Primaria l-a cumparat insa intr-o stare avansata de degradare si a convins banca de la care l-a achizitionat sa faca reparatiile. S-au mai investit din bani publici doar pentru amenajarile apartamentelor cu doua camere. Potrivit sefului Biroului Locuinte, s-au cumparat doar usile, care au costat aproximativ 300 de lei bucata.