TIMISOARA. O strada plina de praf, cu trotuare denivelate si piste de biciclete care ocolesc stalpi si copaci. Dar cu 41 de brazi! Asta a inaugurat primarul Nicolae Robu la inceput de saptamana, proaspat intors din Coreea de Sud. Vorbim despre strada Brazilor, o straduta de 150 de metri din cartierul Lipovei, care n-a vazut asfalt pana acum.
S-au plantat initial plopi, apoi, dupa cateva zile, Robu a dat ordin sa fie inlocuiti cu brazi, daca tot e strada Brazilor
Micuta strada din cartierul Lipovei a intrat in lucru in luna noiembrie a anului trecut. A fost nevoie de 8 luni pentru mutarea retelelor de gaz si asfaltarea strazii. Trotuarele sunt mult mai inalte decat carosabilul, iar intre trotuare si asfalt au fost pusi brazi. 41 de copaci, mandria timisorenilor care locuiesc pe strada Brazilor.
Aceasta cu toate ca au avut vreme de cateva zile plopi pe strada, pentru ca in proiectul initial nu au fost prevazuti brazi.
„Strada se cheama strada Brazilor, cand am fost prima data pe santier am intrebat unde sunt brazii. Si am vazut ca nu erau brazi, era un singur brad prezent pe toata strada. Proiectantul, nu stiu de ce, a avut in vedere sa planteze plopi, eu tocmai ma straduiesc sa elimin plopii din oras, dupa cum am anuntat, pentru ca s-a dovedit ca ei nu sunt sanatosi si cand ajung sa fie mari si imbatranesc reprezinta chiar si un pericol public. Am luat decizia de a nu planta plopi, ci de a planta brazi, daca suntem pe strada brazilor. Asa se face ca sunt 41 de brazi plantati pe cele doua parti ale strazii. Lucrarea a cuprins amenajarea de trotuare, amenajarea de piste pentru biciclete, amenajarea spatiilor verzi si, evident, amenajarea carosabilului. Este un drum cu 2 benzi de circulatie, dublu-sens, din pacate nu am avut spatiu mai mult ca sa putem realiza si parcari pe langa benzile efective, dar asa a fost gandit orasul nostru si, din pacate, multe lucruri nu mai pot fi corectate, pot fi doar gestionate cat se poate mai bine in situatia data. Strada nu a fost asfaltata pana acum, e una dintre strazile din Timisoara care nu au avut pana acum parte de asfalt. Noi vorbeam de oras de 5 stele”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Luni, la ora 11:00, primarul si inca 3 sefi de directii din cadrul Primariei Timisoara au descalecat din masini in fata timisorenilor de pe strada Brazilor. Un angajat al Retim inca matura de zor praful de langa trotuar ca sa nu ajunga pe pantofii intaiului gospodar al urbei. Strada este pe placul celor care locuiesc acolo, mai ales ca nu a fost asfaltata niciodata, insa biciclistii care pedaleaza pe trotuar trebuie sa ocoleasca stalpii si copacii. Pentru ca acestia n-au fost indepartati. Primarului Nicolae Robu nu i se pare deloc normal, insa are o explicatie sincera: „unii nu sunt normali la cap”.
Legea Nucului protejeaza astfel de copaci. Iar autorizatia pentru defrisare trebuie sa vina doar de la Directia Agricola. Asadar, celor care au facut lucrarile le-a fost mai usor sa ocoleasca pomul. Si daca tot a mers cu ocolire, aceeasi metoda a fost aplicata si unui stalp de curent aflat imediat langa nuc.
„Din pacate, ne confruntam cu mentalitatea talibana a unor factori decidenti care considera ca orice este monument si ceea ce ar starni rasul celor care se ocupa cu adevarat de monumente in tari precum Franta, Germania, Austria, chiar Ungaria. Ei, la noi, trebuie sa ocolesti cate un pom, pentru ca se considera ca este un pom foarte valoros. Domne’, este vorba de un nuc! E normal la cap cel care considera ca un nuc este un monument? Nu, mie mi se pare anormal. Numai ca eu respect legea. Si legea iti cere ca atunci cand faci lucrari sa tii cont de avizele de mediu. Eu nu am posibilitatea sa dau ordin celor ce dau avize de mediu. Daca atata ii duce mintea pe ei, suportam niste consecinte”, a explicat Robu.
Lucrarea a inceput in luna noiembrie a anului trecut, dar a fost intrerupta pe timp de iarna. Lucrarile s-au reluat in aprilie, spune primarul. Edilul este multumit de cum au lucrat muncitorii de la firma Superconstruct.
„Eu vreau sa apreciez modul in care firma Superconstruct si-a facut datoria, pentru ca a lucrat in timpul in care s-a putut lucra, intr-o perioada scurta de timp, efectiv, propice pentru lucru. Valoarea totala a lucrarii este de aproximativ 202.000 de lei si banii sunt in totalitate din bugetul local. Au fost dificultati cu retelele de gaz, care au fost prea sus, a fost nevoie sa fie mutate mai adanc, mutarea s-a facut pe banii Eon Gaz. A fost o problema si cu reteaua Colterm, dar aceasta pana la urma nu a fost mutata. A fost o solutie tehnica de consolidare”, a completat primarul.
Si strada perpendiculara pe strada Brazilor ar avea insa nevoie de reparatii. Potrivit reprezentantilor din primarie, este trecuta pe programul de reparatii din acest an al primariei. La fel si strada Borzesti. Ramane de vazut insa cand se va intampla asta.
Intrebat daca si pe alte strazi cu nume de arbori sau de flori va fi plantata vegetatie specifica, primarul a raspuns ca „vom vedea ce vom pune, ceea ce este potrivit vom pune. S-au pus cativa plopi aici, evident ca s-au luat, ca era aberant sa plantam plopi cand eu am anuntat ca doresc sa eliminam plopii din oras. Si, in plus, ce sa caute plopii pe strada Brazilor?”.
FOTO: Virgil Simonescu