TIMISOARA. „Ar fi trebuit ca Episcopia sa solicite aprobare, am fi avut grija sa nu se desfasoare evenimentul acolo, atunci. Nu se pune problema sa nu se aprobe astfel de solicitare, pentru ca practic este doar o instiintare, ca noi sa stim ce se doreste a fi organizat. Nu a existat informatia si s-a ajuns acolo. Asta e, nu mai putem sa corectam nimic. Organizatorii si-au cerut scuze, au explicat ca nu a fost cu intentie si am inteles ca Episcopia a trecut usor peste. Sunt tampiti (organizatorii, n.r.), daca au facut asa ceva. Regret, ce pot sa spun, sunt uluit cand vad ca atata ii duce mintea pe unii. Tragem invataminte sa nu ii mai supraevaluam pe viitor„, a declarat Nicolae Robu, primarul Timisoarei, dupa ce Episcopia Romano-Catolica isi exprima indignarea cu privire la faptul ca municipalitatea a aprobat organizarea unui eveniment sportiv de amploare concomitent cu slujba de Florii, astfel ca s-a ajuns la situatii stanjenitoare. Toalete ecologice si cosuri de gunoi au fost asezate pe fatada Domului din Piata Unirii, liturghia a fost perturbata de zgomotele ce razbateau de la boxele montate in vecinatate, iar procesiunea care se desfasoara an de an in duminica de dinaintea Pastilor n-a mai avut loc din pricina faptului ca au fost blocate strazile din apropierea Domului Romano Catolic.
CITESTE SI: Moment jenant in viitoarea Capitala Culturala a Europei. Nu s-a mai intamplat asa ceva la Timisoara de la Revolutie incoace
Astazi, reprezentantii Episcopiei vin sa-l contrazica pe edil, sustinand intr-o postare pe Facebook, ca Primaria Timisoara fusese informata cu privire la intregul program prilejuit de sarbatorile pascale.
„Primăria Municipiului Timișoara a fost informată în scris cu privire la întregul program al Sărbătorilor Pascale din calendarul romano-catolic, dar și cu privire la toate celebrările mai importante, de la duminici obișnuite pana la zilele mai însemnate ce vor urma până la 31 decembrie 2018. Sperăm că măcar de acum înainte astfel de evenimente nefericite, precum cel din duminica Floriilor, să nu mai aibe loc„, se arata in postarea de pe reteaua de socializare, facuta la sectiunea de comentarii.
Sorin Predescu, directorul Directiei pentru Cultura si Arta al Judetului Timis, a facut si el noi precizari pe marginea acestei situatii. Aceasta dupa ce si luni a intervenit si a amintit primariei ca nu a fost respectata legea.
„Acel articol pe care l-am prezentat nu era doar pentru Primarie care trebuie, evident, sa consulte biserica atunci cand intentioneaza sa organizeze evenimente in proximitatea oricarei biserici, dar sa stie si bisericile ca au acest drept de a atentiona primaria ca nu se pot organiza evenimente in proximitatea bisericilor care se afla in zona de protectie pentru ca au legea de partea lor. E un lucru firesc. Am patit acelasi lucru cu biserica Adormirea Maicii Domnului din Lugoj unde in timpul slujbelor de Craciun era spectacol in fata bisericii pe o scena si nu s-a putut tine slujba religioasa. Deci, nu e o problema care tine in vreun fel sau altul de vreo confesiune. Este pur si simplu lipsa de atentie, doar ca spatiul public nu este doar al primariei, este al tuturor celor care locuiesc in acest oras„, a declarat Sorin Predescu.
Intrebat cine ar trebui sa raspunda pentru asemenea situatii, seful Directiei de Cultura a precizat ca institutia pe care o conduce nu se poate autosesiza in acest caz.
” Sanctiunea ar putea fi ceruta in primul rand de Biserica Catolica. Pe noi nu ne-a sesizat nimeni, noi am vazut in presa. Nu avem niciun fel de cerere in acest sens si, sigur, nu avem de unde sa stim daca ei s-au inteles sau nu anterior, pana nu avem un document, o solicitare, o reclamatie. In Timis, se oranizeaza foarte multe evenimente. Practic fiecare ruga care are loc este in proximitatea unei biserici, uneori monument istoric. Pleci de la premiza simpla ca aceste evenimente se intampla intr-o modalitate fireasca, adica exista o comunicare intre cei care organizeaza aceste evenimente si cei pe care aceste evenimente i-ar putea deranja. In cazul acestor evenimente petrecute in zona de protectie a bisericilor. In ceea ce priveste amplasarea de scene, de obiecte cu caracter temporar sau permanent in spatiile istorice, da, vom cere aviz de acum incolo pentru ca se pare ca lucrurile au scapat de sub control. Incercam acum sa constientizam primaria, sa intram intr-o procedura prin care evenimentele care se petrec in zona istorica sa treaca printr-o avizare simpla, clara, dar cu atentie din partea noastra pentru monumentele istorice„, a precizat Sorin Predescu, directorul Directiei de Cultura si Arta a judetului Timis.