TIMISOARA. Statia de monitorizare a calitatii aerului din Piata Libertatii il deranjeaza la culme pe primarul Timisoarei, care i-a pus gand rau si vrea fie sa o ingroape, fie sa o mute. Are nevoie insa de aprobari pentru a face asta, chiar de la autoritatile europene.
Nicolae Robu se declara de-a dreptul ingrozit de constructia din Piata Libertatii, care apartine Agentiei pentru Protectia Mediului Timisoara.
„Pe mine ma oripileaza acea constructie care seamana a container din Piata Libertatii, care are menirea de a fi statie de masurare a parametrilor aerului. Nu pot intelege ce au pazit protectorii monumentelor atunci cand s-a acordat aceasta locatie pentru asa ceva. Este total deplasat ca acolo, in una dintre cele mai emblematice piete ale Timisoarei, sa avem o asemenea constructiei”, a declarat primarul.
Containerul are suporti pentru senzori si antele de comunicare care transmit informatiile la specialisti. Mai mult decat atat, Robu vrea sa scape si de chioscurile de ziare din Libertatii, care strica efectiv imaginea pietei, considera edilul sef. Ca sa poata face insa ceva cu statia de monitorizare a calitatii aerului, Primaria Timisoara are nevoie de aprobari, chiar si de la Comisia Europeana, care monitorizeaza permanent poluarea din capitala Banatului.
„Vrem sa-l mutam in alta parte, e complicat, ca vor trebui acorduri inclusiv de la Comisia Europeana, pentru ca este o statie de masurare a parametrilor aerului in zona centrala, care trebuie sa existe, nu vrem sa o desfiintam. Am cerut sa se analizeze situatia. Daca nu se poate obtine acordul de a o muta, atunci trebuie ingropata, pentru ca senzorii sunt la suprafata, dar aparatura ar putea sa fie pusa in pamant”, a conchis Robu.
Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Timisoara spun ca este aproape imposibil ca statia sa fie ingropata, deoarece atunci nu ar mai putea masura poluarea din aer.
„Statia este a noastra. Atunci cand s-au adus, s-au facut niste masuratori, la nivel national, masuratori care au spus exact unde sa fie amplasata. S-a stabilit asta impreuna cu reprezentantii Primariei Timisoara. Ea nu poate fi ingropata, din moment ce monitorizeaza calitatea aerului, pentru ca nu toti senzorii sunt afara din constructie”, ne-a declarat Georgiana Mladin, specialist in cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului Timisoara.
In Timisoara exista 2 statii trafic, pentru masurarea pulberilor de suspensie PM10, una in Calea Sagului si alta in Calea Aradului, o statie fond industrial pe Iosif Bulbuca, precum si statia din Piata Libertatii, numita statie fond urban. Acestea sunt atent monitorizate de specialistii de la Agentia pentru Protectia Mediului Timisoara.