Nicolae Robu a spus totusi ca nu este multumit de felul in care arata orasul si ca Timisoara a devenit un pol al noroiului, prafului si noxelor, insa, cu toate acestea, nivelul de poluare in municipiu este unul scazut in comparatie cu anii anteriori.
„Lucrurile nu stau asa cum au fost ele prezentate. Eu sunt foarte nemultumit de starea in care a ajuns orasul Timisoara, am spus asta cu mult inainte de a deveni primar si continui sa o spun pana voi fi multumit. Timisoara a ajuns un pol al noroiului, prafului si noxelor. Dupa ce am preluat conducerea primariei, am demarat actiuni menite sa aduca rezultate concrete. S-a facut o curatenie in oras mult mai atenta si serioasa decat anterior. Au fost indepartate tone de pamant excedentar din diferite spatii care ar fi trebuit sa fie verzi, dar care erau mai degraba pamant arid. Acel pamant se revarsa peste borduri si se producea si o colmatare pe reteaua de canalizare. S-au obtinut rezultate imediate, statiile de masurare a parametrilor aerului au aratat ca s-a redus poluarea, au fost doar 2-3 depasiri in mandatul nostru„, a declarat Robu.
Primarul Timisoarei a mai spus ca, pentru reducerea poluarii, va lua in continuare unele masuri precum desfiintarea fasiilor inguste dintre carosabil si trotuare, precum si plantarea de copaci.
Viceprimarul Dan Diaconu a subliniat ca Primaria Timisoara a facut o adresa catre DW unde a aparut articolul in care Timisoara este mentionata in top 5 cele mai poluate orase din Europa de Sud-Est.
„Am facut o adresa catre DW sa ne spuna la ce statistica a OMS se refera, pentru ca ultimul raport al OMS e din 2010 unde intr-adevar Timisoara apare cu depasiri PM10 cu particule in atmosfera„, a subliniat Diaconu care a prezentat, totodata si unele valori de poluare a aerului din Timisoara, masurat la cele doua statii din oras.
„Comparativ, pe statia TM1 avem 14 depasiri in 2012 si 64 in 2011, dar ce e mai important e ca am preluat mandatul cu 13 depasiri in prima parte a anului trecut si in a doua jumatate cu 1 depasire. La statia TM5, in ianuarie 2012 au fost 20 depasiri, iar in decembrie 24 depasiri. In 2011 au fost 56 depasiri. Media pe ambele statii e cu mult sub valoarea admisa. In niciun caz nu ne putem compara cu Sarajevo care are 114 depasiri pe an. Sigur ca mai sunt multe lucrruri de facut, insa relatarile sunt diferite fata de realitatea existenta in momentul de fata„, a explicat Diaconu.
Va reamintim, opiniatimisoarei.ro semnala miercuri ca respiram, se pare, cel mai murdar aer din Europa, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care sustine ca Sarajevo, Tetovo, Skopje, Plovdiv si Timisoara sunt cele mai poluate orase din sud-estul Europei. Autoritatile locale scot regulat la iveala tot felul de rapoarte si spun ca nici vorba de asa ceva, ca in Timisoara respiram aer curat, pentru ca poluarea ar fi scazut simtitor.
Rapoartele lor contrazic insa rapoartele OMS. Potrivit Deutsche Welle, Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat recent un raport din care reiese clar ca Sarajevo, capitala Bosniei si Herzegovina, are cea mai mare concentratie de poluare in aer din toata Europa, depasind cu mult limita impusa de Uniunea Europeana. Tin aproape insa si alte orase, Tetovo si Skopje din Macedonia, Plovdiv din Bulgaria si capitala Banatului, adica Timisoara.
CITESTE SI: OMS: Timisoara, in TOP 5 cele mai poluate orase din Europa. Autoritatile locale o tin pe-a lor: aerul e tot mai curat in Timisoara