TIMISOARA. Se teme de blestemele romilor? Primarul Nicolae Robu nu ii calca pe urme fostului primar Gheorghe Ciuhandu si spune ca e dificila demolarea monumentelor funerare impresionante din cimitirele Timisoarei. Explicatia lui e halucinanta: este neplacut sa intervii in forta in cimitire!
Monumentele fastuoase, adevarate capele tip-vila, care adapostesc cavourile unor tigani cu stare, ridicate in numar mare in cimitirele din oras, au dus faima Timisoarei in toata tara, si nu numai. Cele mai impozante se afla in cimitirul din Calea Buziasului, dar astfel de constructii se gasesc si in cimitirele Rusu Sirianu sau Matasarilor. Fostul primar Gheorghe Ciuhandu a dat si dispozitii de demolare, iar executorii din Primaria Timisoara au reusit sa puna la pamant o astfel de constructie si sa darame acoperisul alteia anul trecut, pentru ca monumentele funerare depaseau limita de inaltime.
Regulamentul cimitirelor spune ca monumentele funerare nu pot avea mai mult de 1,80 de metri, insa cele ale romilor depasesc cu usurinta aceasta limita.
Asadar, in 2011 a fost un adevarat scandal intre Primaria Timisoara si o familie de romi. Executorii au mers cu o dispozitie de demolare in Cimitirul Rusu Sirianu, pentru un cavou gol, insa, cand sa-l demoleze au aflat ca proprietarii au dus acolo un mort dintr-un alt cimitir. Pana la urma n-au mai demolat nimic si au facut o plangere penala impotriva proprietarilor, cu care inca se judeca.
Apoi, in 2012, reprezentantii Primariei Timisoara au reusit sa demoleze un monument funerar din Cimitirul din Calea Buziasului, construit fara autorizatie. Tot atunci au daramat si acoperisul unei alte constructii din acelasi cimitir, pentru ca nu respecta limita de inaltime.
Actuala administratie nu demoleaza nici macar atat! Primarul Nicolae Robu spune ca nu s-a interesat inca de soarta cavourilor din cimitire si da de inteles ca nu va intra cu buldozerul pentru a le demola.
„Nu am discutat cu nimeni despre asta pana acum. Nu sunt permisiv, vom fi mai vigilenti sa nu se mai construiasca asa ceva. E rational sa stopezi lucrurile din fasa, sa nu lasi sa se construiasca astfel de cavouri, decat sa vii dupa aceea si sa le demolezi. Este extrem de neplacut sa intervi intr-un cimitir si sa faci o interventie in forta. Eu am cerut tuturor sa fie vigilenti, sa se semnaleze imediat daca mai apar incercari de a se face astfel de constructii si vom interveni cu toata fermitatea pentru a le stopa din fasa. De cele vechi nu am discutat, nu spun nici ca raman, nici ca nu raman, nu cunosc, nu m-am preocupat de ceea ce am fost”, a explicat Nicolae Robu pentru opiniatimisoarei.ro.
Statisticile Politiei Locale arata ca in Timisoara au fost identificate peste 60 de monumente funerare. Printre acestea sunt insa si monumente care au si peste 50 de ani vechime si fie apartin timisorenilor instariti, fie celor care au avut in familie personalitati marcante.
Potrivit Regulamentului de administrare si functionare a cimitirelor si crematoriilor care apartin Primariei Timisoara, constructiile funerare supraterane care nu depasesc inaltimea de 1,80 metri se autorizeaza de catre Directia de Patrimoniu, care trebuie sa elibereze permise de lucru. In cazuri deosebite insa, aici fiind incluse cavourile pentru personalitatile marcante, se pot autoriza constructii cu inaltime mai mare de 1,80 de metri cu aprobarea Consiliului Local.
CITESTE SI: Primaria Timisoara: Avem 63 de capele de tip vila in cimitirele din Timisoara, despre care nu stim nimic!