Asadar, inainte de a se rafui – cum a promis in campania electorala – cu acvariul de sticla din Piata Victorie, Nicolae Robu va avea ocazia sa exerseze exercitiul demolarii cu o casa construita ilegal pe strad Glad, a caror proprietari de etnie roma au beneficiat, ani la rand, de protectie maxima din partea mai-marilor orasului.
S-a ajuns pana acolo incat responsabilii din Primaria Timisoara au explicat ca nu-si pot pune in aplicare propria decizie de demolare a casei in discutie, adica nu pot intra cu utilajele in curte, intrucat chiar in fata portii se afla un morman de moloz de care nu se poate atinge absolut nimeni, decat proprietarul.
“Finalizarea demolarii constructiei de pe strada Glad nr. 29 este conditionata de ridicarea molozului si a materialelor de constructie rezultate in urma demolarii, deoarece se impiedica accesul utilajelor necesare finalizarii demolarii. Precizam ca molozul precum si materialele de constructie rezultate in urma demolarii sunt proprietatea privata a persoanei care a efectuat constructia care se demoleaza”, a precizat fostul director al Directiei Patrimoniu, Nicusor Miut, intr-o adresa depusa, in 2010, in dosarul demolarii aflat pe rolul instantei de judecata. In ciuda acestor artificii jenante pentru o primarie dintr-un municipiu de cinci stele, preocupata mai mult de bunastarea imobiliara a etniei rome decat de imaginea orasului, Curtea de Apel a decis, in data de 13 iunie 2012, demolarea rapida a constructiei ilegale.
Din nefericire pentru noul primar, in capul caruia se vor sparte tot mai multe dintre abuzurile fostei administratii, acesta va trebui sa puna in aplicare decizia de demolare, in caz contrar, dupa termenul de 13 iulie 2012 se poate trezi cu amenzi si un dosar penal in nume propriu, pentru nepunerea in executare a unei hotarari judecatoresti.
Cine a protejat o constructie tiganeasca ilegala pentru „covoare, mobila si bani”?
In vara anului 2004, Aurelia Dempewolf, sora liderului Regionalei Banat a Centrului Crestin al Romilor din Romania, Rudolf Stancu, a obtinut o autorizatie de constructie (nr. 1474/21.07.2004) pentru executarea unor lucrari la o casa achizitionata in anul 1996. Era vorba despre executarea unei sarpante, tencuieli interioare si exterioare, pardoseli interioare si alte reparatii marunte. La patru ani de la eliberarea autorizatiei, inspectorii Primariei au trecut prin zona, asa ca din intamplare, si au constatat cu surprindere ca se construise ilegal un intreg etaj de cladire.
Si poate ca cei care au inchis ochii la aceasta ilegalitate ar fi “dormit” si pe mai departe, daca vecinul familiei de tigani, Aurel Valean, nu ar fi reclamat la instantele de judecata ca un imobil a fost extins ilegal pe domeniul public si pe proprietatea sa de pe strada Glad nr. 29A. Instantele de judecata au decis, intr-o prima faza, demolarea constructiei executate fara autorizatie, motiv pentru care, in data de 03.07.2009, primarul Gheorghe Ciuhandu a emis dispozitia nr. 1636, in care a prevazut demolarea constructiei ilegale sub sanctiunea platii a 100.000 de lei vechi pe zi daune de intarziere.
La inceputul lunii septembrie 2009, executorii Primariei, asistati de jandarmi si mascati, au inceput punerea in executare silita a dispozitiei primarului, in sensul ca au scos cateva tigle de pe casa si un palet de caramizi dintr-un zid, insa lucrarea a fost intrerupta brusc dupa ce Aurelia Dempewolf a intervenit, in seara zilei de 4 septembrie 2009, la o emisiune de stiri a canalului TV Antena 1 si a amenintat in direct ca, daca nu i se va rezolva problema ii va denunta la DNA pe toti cei carora le-a dat “covoare, mobila si bani” pentru autorizarea constructiei. De atunci, demolarea a fost blocata de adrese penibile, cum a fost si cea privind molozul “proprietate privata” peste care nu puteau trece utilajele administratiei locale.
Demolarea trebuie executata pana cel tarziu in 13 iulie
In urma cu cateva zile, primarul Nicolae Robu a fost somat sa demoleze casa in cel mai scurt timp, in caz contrar riscand o plangere penala. “Prin prezenta va transmitem copia dispozitivului Deciziei Civile nr. 1626/13.06.2012, pronuntata de catre Curtea de Apel Timisoara, prin care s-a admis recursul declarat de clientul nostru Valean Aurel impotriva Sentintei Civile nr. 696/31.05.2011 a Tribunalului Timis – in sensul admiterii actiunii introductive si obligarea dumneavoastra la finalizarea Dispozitiei de demolare nr. 1636/03.07.2009 emisa de Primarul Municipiului Timisoara. (…) Domnule primar N. Robu, dupa cum am expus mai sus, va rog sa dispuneti masuri necesare si suficiente pentru ca Decizia Civila nr. 1626/13.06.2012 sa fie respectata, in sensul finalizarii dispozitiei de demolare in termenul de 30 de zile prevazut de legea 554/2004 – Legea Contenciosului administrativ, pentru a nu fi necesar sa uzez de prevederile art. 24 si 25 din legea amintita, cu privire la amendarea si formularea de plangeri penale pentru neexecutarea unei hotarari de contencios admnistrativ”, se precizeaza in somatia trimisa primarului Nicolae Robu de catre avocatul Florin Kovacs, in numele clientului sau Aurel Valean.
“In cazul in care aceasta hotarare nu se pune in aplicare, dupa 13 iulie vom formula o plangere penala impotriva primarului Nicolae Robu, care, in aceasta imprejurare, raspunde personal”, ne-a declarat Florin Kovacs. In ciuda eforturilor noastre de a afla si opinia noului primar despre demolare si acest ultimatum, nu am reusit sa-l convingem nici pe domnia sa, nici pe purtatorii sai de cuvant, sa raspunda la telefoane…