TIMISOARA. In cativa ani, pretul gigacaloriei ar putea scadea cu 25%, a anuntat, din nou, primarul Timisoarei, dar, doar in anumite conditii.
Construirea unui incinerator de deseuri cu putere calorica ar putea ajuta la scaderea facturilor la caldura. Primaria Timisoara, Colterm si o societate nemteasca iau credit aproape 80 de milioane de euro pentru ridicarea acestei cladiri. Primaria garanteaza.
Proiectul este unul mai vechi, dar abia acum e pus in practica. In luna martie va fi gata licitatia pentru desemnarea constructorului, urmand ca apoi sa se inceapa lucrarile.
„E lansata licitatia pentru realizarea incineratorului de deseuri cu putere calorica, menit sa produca energie electrica si termica in regim de cogenerare. Am primit instiintarea ca 25% din costurile acestei investitii vor putea si vor fi suportate de stat, in cadrul unui program mai amplu menit sa stimuleze astfel de investitii. Societatea IRE (n.r. International Recycling Energy), care a fost creata pentru acest incinerator, va avea drept actionar de departe majoritar Primaria si Colterm, care vor detine impreuna 70% din actiuni (20% Colterm si 50% Primaria) si ca actionar minoritar societatea germana Raroma va detine 30%”, a anuntat, marti, primarul Nicolae Robu.
Asadar, deseurile se impart la statia de sortare a Retim. Cele cu putere calorica vor fi compostate si trimise la incinerator, iar cele care raman vor fi depozitate la deponeul de la Ghizela.
Dar cum scade pretul gigacaloriei si in ce conditii?
Potrivit primarului Nicolae Robu, profitul realizat prin vanzarea de energie electrica si agentul termic obtinut in cadrul procesului vor contribui la reducerea pretului gigacaloriei.
„Sunt pasi concreti pentru reducerea pretului la gigacalorie. Dupa finalizarea licitatiei care ar trebui sa se intample in cursul lunii martie se va trece la implementarea proiectului, la constructia efectiva a incineratorului. Cam dupa 2 ani se vor vedea efectele. Imediat ce intra in fucntiune va produce luna de luna si, la primul an fiscal, dividendele primariei ar fi directionate ca subventie la gigacalorie, iar pe parcursul functionarii, agentul termic obtinut ar contribui si el la scaderea pretului gigacaloriei. Cand vorbim de scaderea pretului la gigacalorie avem in vedere pastrarea pretului gazului, a pretului carbunelui la nivelul de acum. Atunci, fata de cat costa gigacaloria in aceste conditii, noi putem sa realizam o scadere de pana la 25%, din masurile pe care putem sa le luam noi. Daca se va dubla pretul la gaz, la carbune, <Doamne, fereste!>, evident ca eu n-am cum sa reduc pretul la gigacalorie. Prin masurile noastre, noul pret ar fi si el mai redus”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Daca in trecut erau discutii ca de noul incinerator nu vor beneficia chiar toti timisorenii, ci doar cei care locuiesc in Calea Sagului, edilul sef al orasului da asigurari ca toti timisorenii vor avea de castigat de pe urma investitiei.
„De beneficiile acestor realizari vor profita toti timisorenii, in mod egal. Nu este corect sa facem discriminari in functie de zona in care unii sau altii locuiesc. Cata apa calda se va obtine vom vedea si, desigur, ca vom incerca sa folosim cat mai bine tot ce rezulta din acest proces de incinerare. Nu fac angajamente de gratuitati, nici de procente de reducere, pentru ca, deocamdata nu stim, dar prin masuri multiple se poate aduce la acea reducere de 25%, insa in cativa ani, nu exista o masura luata astazi si care maine sa poate aduce o asemenea reducere”, a conchis Robu.
Executivul Primariei Timisoara poarta discutii si cu alte companii straine care ar vrea sa construiasca la Timisoara un incinerator „care foloseste drept combustibil aerul si altul care sa arda biomasa„, a precizat Robu. Ramane de vazut insa cum se vor concretiza discutiile.