TIMISOARA. Primarul Nicolae Robu mai avea putin si taia panglica la o noua investitie privata. S-a limitat sa fie doar agent publicitar pentru o firma care a montat un automat de apa cu sifon in Parcul Padurice din zona Soarelui, la doi pasi de fantana ridicata de Ciuhandu. Culmea, peste o luna timisorenii ar urma sa plateasca pentru apa ce o vor lua de la automat. Intaiul gospodar al orasului da asigurari ca Primaria Timisoara nu primeste nimic din afacere.
Mare inaugurare vineri la pranz in Parcul Padurice. S-au intins 2 corturi si s-a pus si-o panglica cu tricolor pentru o investitie privata, o fantana sub forma de automat care da 3 feluri de apa: apa plata, apa plata rece si sifon. Apa e gratis doar in prima luna, urmand ca, peste 30 de zile, timisorenii insetati sa scoata bani din buzunar pentru apa cu bule, care vine din acelasi foraj din care provine si apa din fantana publica amenajata in urma cu multi ani de fostul primar Ciuhandu in imediata vecinatate a automatului.
Primarul, mandru din cale afara, s-a abtinut totusi sa taie panglica, mai mult pentru ca incepuse sa toarne cu galeata. Apa din cer. Asta dupa ce a intarziat aproape jumatate de ora la festivitate.
Cat despre pretul sifonului, nu s-a stabilit inca nimic, insa aparatul poate primi monede de 50 de bani, dar si bancnote de 1 leu, a explicat patronul firmei.
„Vreau sa va spun ca atunci cand mi-a fost prezentat acest proiect mi s-a parut ca este interesant si ca merita sa facem un experiment la noi, aici in Timisoara. Este vorba despre o instalatie care filtreaza in mod special apa, apa potabila, vine din reteaua noastra de alimentare cu apa, e apa de la cismelele pe care le avem in oras. O filtreaza in apa plata in conditii de temperatura normala, apa plata racita si apa plata carbogazoasa, sifon cum ar veni. Am considerat ca merita sa vedem daca este agreata de catre cetatenii Timisoarei si am stabilit sa facem un experiment in aceasta locatie, unde timp de o luna va fi furnizata apa din toate cele 3 categorii pe care le-am mentionat in regim gratuit, urmand ca dupa aceea sa vedem daca va fi oportun sa introducem in oras si un astfel de serviciu, care ar urma sa fie o alternativa la oferta de apa plata si de apa carbogazoasa imbuteliata. Deci aici n-avem apa minerala, ci avem apa obisnuita si apa carbogazificata. Avatanjele evident ca ar fi multiple, vom vedea despre ce pret ar fi vorba. Si apoi, se evita consumul urias de plastic cu atatea si atatea sticle care se produc si se transforma apoi in deseuri”, a explicat Robu, ca un bun agent de marketing.
Intrebat daca Primaria va percepe o suma pentru concesionarea terenului pe care este asezat aparatul, Nicolae Robu a spus ca municipalitatea nu se alege cu nimic din „afacere”, nici macar cu bani de pe folosirea terenului, pe perioada experimentului de o luna. Pe viitor, ramane de vazut.
„Daca ajungem sa se faca o activitate comerciala din asta, evident ca se va plati. Am pus la dispozitie acesti 2 metri patrati pentru a face acest experiment, pentru a vedea daca apa care se furnizeaza aici prezinta interes pentru cetateni si prin pretul la care ar putea fi cumparata. Noi nu putem subventiona acest serviciu, este o activitate pur comerciala. Noi avem tarife stabilite pentru astfel de inchirieri de teren din domeniul public de cativa metri patrati, pentru o toneta, pentru un chiosc, se incadreaza la lucrul asta. Acum exista aprobarea de ocupare temporara a domeniului public pentru acest experiment”, a completat primarul Timisoarei.
Aparatul ar costa peste 6.000 de euro. Cel putin acesta este pretul de productie, dar automatul ar putea ajunge si la 8.000 de euro.
Primaria Timisoara ar putea cumpara pe viitor un astfel de aparat, poate, demonstrativ, a dezvaluit primarul.
„Este acelasi foraj, nu s-a facut nimic, decat o conectare la forajul existent. Daca cumva se prefigureaza un serviciu util pentru cetateni, putem avea in vedere si ca primaria sa ofere un astfel de serviciu, dar habar n-am in momentul de fata ce-ar insemna o astfel de investitie (n.r. reprezentantii firmei au precizat ca pretul de productie pentru automatul de apa este 6.000 de euro). Nu putem sa luam nici intr-un caz, am putea sa luam demonstrativ una. Cel mai potrivit ar fi sa fie o oferta privata, mie asta mi-ar conveni, care sa functioneze dupa legea cererii si a ofertei. Daca cumva s-ar arata ca e interesant si sa preluam noi o astfel de oferta catre cetateni, in mod sigur ca nu spunem din start nu, dar la altfel de preturi evident ca nu se pune problema nici anul acesta si nici anul viitor, cu certitudine, ca avem alte prioritati decat sa investim in asa ceva, oricat de interesant ar fi”, a precizat Robu.
Este posibil ca in scurta vreme, aparatele de sifon, pe bani, sa impanzeasca Timisoara, iar primaria sa incaseze niste bani din concesionarea terenului pe care vor fi asezate. Mai ales ca in materialele informative puse la dispozitie de firma producatoare se mentioneaza un numar de 20 de astfel de automate de apa care ar avea un „efect benefic pentru mediu” in Timisoara.
FOTO: Virgil Simonescu