TIMISOARA. In pietele din Timisoara au aparut primele cirese de mai. Rosii si lucioase, starnesc pofta trecatorilor. Cand aud insa de pret, oamenii pleaca scuturand din cap. Comerciantii spun ca sunt trufandale, iar pretul este justificat tocmai prin faptul ca sunt primele aparute pe piata.
Graurii pofticiosi stau la panda in livezile cu ciresi ale Timisului!
Un kilogram de cirese de mai, maruntele si nu prea coapte, costa 15 lei, o jumatate de kilogram 8 lei, iar o legatura cu mai putin de 10 fructe – 2 lei. Vanzatorii ii asigura pe musterii ca ciresele de mai sunt 100% autohtone, abia culese din copac.
Fructele sunt destul de acrisoare inca, dar exista o explicatie si pentru asta.
„In mod normal le-am mai fi lasat cateva zile sa se coaca, dar ataca graurii si fac prapad. Tot ciugulesc, daca nu le culegeam, ramaneam fara ele”, a spus pentru opiniatimisoarei o femeie venita la piata in Timisoara cu cosuri de cirese de la Beregsau.
„Am crezut ca anul asta o sa iesim cu ele mai devreme …. a fost iarna calda si toate s-au facut mai devreme, dar au venit ploile astea, ultimele, si s-au facut ciresele cam ca in fiecare an, la aceeasi data ieseam cu ele in piata. Sunt un pic acrisoare, dar asa sunt astea de mai, alea dulci si carnoase se fac mult mai tarziu”, a adaugat o alta.
Pentru cumparatorii cu pofta de fructe, de pe tarabe ii imbie, pe langa cirese, si munti de capsuni. De la cele uriase despre care nici macar vanzatorii nu indraznesc sa sustina ca ar fi autohtone, si pana la cele in fata carora au fost puse anunturi scrise cu litere ingrosate, conform carora capsunile sunt „foarte dulci”, proaspat culese de la Arad sau Varias.