TIMISOARA. Primul centru de fructe si legume public din Timis prinde contur. Acesta va fi amenajat la Tomnatic.
CITESTE SI: Locurile unde ne adapostim pe timp de canicula, la Timisoara. Au fost deschise punctele de prim-ajutor
Centrul de legume si fructe este un proiect pilot, care va putea fi multiplicat si in alte zone din judet. Acesta vine in sprijinul micilor producatori din zona Gottlob – Lovrin – Tomnatic, inclusiv a celor din comunele invecinate, Lenauheim, Comlosu Mare, Teremia Mare, Sannicolau Mare, Sanpetru Mare, Periam, Pesac, Varias etc. In functie de rezultate, se doreste ca astfel de centre sa fie construite si in celelalte bazine legumicole din Timis, precum Jimbolia – Checea – Sanmihaiu Roman, Ciacova – Giera – Gataia si Belint – Lugoj – Traian Vuia.
Investitia de la Tomnatic va fi amplasata pe un teren de 11.509 mp. Depozitul are rolul de a asigura mentinerea calitatii si proprietatilor legumelor si fructelor, in vederea consumului pe perioada toamna – primavara sau chiar pana in perioada noilor productii. De asemenea, depozitul trebuie sa asigure conditiile tehnologice pentru preluarea, pastrarea sau tranzitarea produselor horticole.
„Dupa ce primim studiul de fezabilitate, urmeaza, anul acesta, licitarea proiectului tehnic si a executiei. Va fi primul construit de catre Consiliul Judetean si ne dorim sa facem si altele, pentru a acoperi intreg judetul. Conditiile optime de pastrare a fructelor si legumelor va permite producatorilor din judet sa desfaca mai multe produse in magazinele din Timisoara si din Timis. Investitia va aduce castiguri mai mari pentru producatorii locali, dar si produse mai proaspete pentru consumatorii finali”, spune presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra.
Zona Tomnatic a fost aleasa in urma unui studiu realizat, la cererea Consiliului Judetean, de catre Universitatea de stiinte Agricole din Timisoara privind sectorul de legume si fructe la nivelul judetului. Bazinului legumicol si pomicol Gottlob – Lovrin – Tomnatic este caracterizat prin suprafete mari cultivate cu legume, datorita factorilor zonali de microclimat si a solului propice pentru practicarea legumiculturii, numarul potentialilor utilizatori fiind considerabil.